İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Güneş Kreminiz Acaba Ne Kadar Güvenli?

murat_ulutepe

0
İyinet Üyesi
Katılım
21 Şubat 2013
Mesajlar
1,000
Reaction score
1
Güneş kremlerinin kaç faktör olduklarını belirleyen SPF değerlendirme sistemi, bazı bilim adamlarına göre yanıltıcı sonuçlar verebiliyor. "SPF" terimi bu şekliyle sadece UVB ışınlarının etkisini ölçüyor, yoksa deri kanseri veya erken deri yaşlanmasına sebep olan UVA ışınını değil. Bu arada pek çok markanın size belirtmediği bir şey var ki, güneş kremlerinin çoğu yeteri kadar uzun ömürlü değil. Sonuç olarak, güneş kremleri hormon dengesini bozma potansiyeli olan oksibenzon maddesinden esanslarındaki fitalatlara kadar bir dizi tehlikeli madde de içerebilmekte.

SPF'nin inandırıcılığı sorgulanıyor

SPF sadece UVB ışınlarını ölçüyor. Bu da şu demek oluyor, faktör sayısı ne kadar artarsa korunma açısından o kadar yanılıyor olabilirsiniz. Bazı güneş kremlerinin 50, hatta bazılarının 100 faktöre kadar çıkması şüphe uyandırmıyor değil...

Kimyasal güneş kremlerinden sakının

CDC'ye göre (Amerikan Sağlık Kuruluşu) hormon dengesini bozan oksibenzon, kimyasal güneş kremlerinin %97'sinde bulunan bir madde. Kendiniz için olmasa da doğa için bunu bir kez daha düşünün. Her yıl 4.000 ila 6.000 ton kimyasal güneş kreminin vücudumuzdan başlayan yolculuğu, maalesef okyanuslardaki mercan resiflerinde son buluyor.

Çinko sizin yeni en iyi dostunuz

Güneş kreminizin içeriğindeki en temiz, en etkili maddelerden birisi de çinko. Hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı koruyucu özelliği olan çinko, sağlığınızı kesinlikle olumsuz yönde etkilemeyecektir. Teknolojideki gelişmeler, çinkonun diğer maddelere göre geçerliliğini devam ettirdiğini ortaya çıkarıyor.

Titanyum Dioksit de en iyi ikinci dostunuz

Bir içerik malzemesi olarak özellikle teneffüs edilmemesi ya da ağız yoluyla vitamin gibi alınmamasına, çinko kadar temiz bir madde olmamasına rağmen çinko ile aynı derecede koruyucu özelliğe sahiptir ve derinizin altına işlemez. En sağlıklı güneş kremlerinin içeriğinde çinko ve/veya titanyum her zaman bulunur.

Nanopartiküllerden uzak durun!

Bazı güneş kremlerinde kullanılan titanyum dioksitin derinizde daha az beyaz etki bırakmasına yardımcı olan nanopartiküller de bu aralar bir tartışma konusu. Nanoları kullanan Avrupa'daki bir çok üretici her ne kadar inkar etse de, nanopartiküllerin adından da anlaşılacağı gibi bu kadar küçük parçalar olmasının vücutta tahribata yol açtığına dair kanıtlar da yok değil...

Güneş kremlerindeki A vitamininden uzak durun

Her ne kadar hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar insanlar için kesin sonuçlar vermese de, FDA'nın bazı memeli hayvanlar üzerinde yaptığı çalışmaların ardından A vitamini şu aralar adeta sanık sandalyesinde oturuyor.

Diğer maddelere karşı da temkinli olun

Fitalatları içeren güzel kokular, kimyasal koruyucu niteliğindeki parabenler (hormonlara zarar verme ihtimali olan) ve buna benzer diğer maddeler, çoğu güneş ürünlerinin içeriğinde bulunabilmekte. Güneş kremlerinde ne kadar az içerik olursa, sizin için o kadar daha iyi!

Sadece güneş kremine başlı başına güvenmeyin

En iyi markaları kullanıyor olmamıza rağmen çoğumuz aslında güneş kremini yeteri kadar çok ya da sıklıkla kullanmıyoruz. Güneş kremlerinin son derece güvenilir olduğuna dair bilgiler aslında sağlığınız açısından bir tehdit unsuru...

Başınızı koruyun

Her doktor bunu söylemeden geçmez. Güneşten korunmanın en iyi yolu, tartışmasız şapka takmak, maske kullanmak ve güneşe karşı koruyucu elbiseler giymek.

Bazen güneşe karşı korunmamak da gerekiyor

Güneşin bildiğimiz zararlı etkilerinin yanında D vitamini açısından da ne kadar önemli olduğu yadsınmaz bir gerçek. O yüzden, güneşten korunurken tam anlamıyla da korunmamak gerekli. Ne demek şimdi bu? dediğinizi duyar gibiyiz. Sonuçta vücudumuzun güneş ışınlarına ne kadar ihtiyacı olduğu da bilinen bir gerçek! Ne demişler? Güneş girmeyen yere doktor girer!
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Backlink ve Tanıtım Yazısı için iletişime geçmek için Skype Adresimiz: .cid.1580508955483fe5

Üst