İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Hamile Kalmak İçin Gerekli Sperm Sayısı

mustafa bozdemir

Yasakli Uye
İyinet Üyesi
Onaylı Üye
Katılım
26 Aralık 2018
Mesajlar
41
Reaction score
2
Konum
bursa
Sperm sayısı kişiden kişiye değişiklik gösterir ve sperm sayısını etkileyen birçok faktör söz konusudur. Beslenme alışkanlıkları olsun, çalışma koşulları olsun, alkol ve sigara kullanımı olsun sperm sayısında ve sperm kalitesinde değişiklikler yaratır.


Sperm sayısı kuşkusuz çocuk sahibi olmak isteyen çiftler içinde önemli bir detaydır. Sperm sayısının gebelik açısından yeterli olup olmadığı sperm testi yapılır buna spermiogram denir. Sperm testi yapılmadan önce 3 gün boyunca cinsel perhiz istenilir.



Sperm testi 3 günlük cinsel perhiz sonrasında test yapılacak merkezde boşalma yapılarak steril bir kaba örnek verilmesi ile incelemeye alınır. Ve sperm raporu hazırlanır. Bu testi yaptırmadan önce bir ürolog tarafından muayene olunur ve bu test istendiğinde bir merkezde yaptırılır. Sperm testi yapılacak merkezin bu konuda donanımlı bir hastane olması tercih edilmelidir.

hamile-kalmak-icin-gerekli-sperm-sayisi.jpg



Baba Olmak İçin Sperm Sayısı Kaç Olmalıdır


Bir erkeğin çocuk sahibi olabilmesi için mililitrede en az 15 milyon sperme sahip olması gerekir. Toplanan semen örneğinde de 40 milyon sperm olması gereklidir. Bunun altında olan değerler tedavi gerektirici durumlardır. Sperm sayısı raporlamasında azospermi ifadesi ile karşılaşılabilir. Bu ifade meni örneğinde hiç sperm yok demektir.


Sperm sayısı az olan erkeklerde yaşam kalitelerini düzenlemeleri önerilir. Sigara ve alkolden uzak durmak, düzenli beslenmek sayesinde sperm sayısında artışlar görülür. Aynı zamanda kilolu olmak sperm kalitesini düşüren bir durumdur. Sperm sayısı kadar sperm kalitesi de önem taşıyan bir detaydır. Sağlıksız spermlerle çocuk sahibi olmak oldukça zordur.



Düşük sperm sayısı problemi yaşayan bir erkekte en belirgin durum çocuk sahibi olamamaktır. Düşük sperm sayısı olanlarda cinsel performansta sorunlar yaşanır, testislerde acı, şişlik ve beze oluşur.
baba-olmak-icin-sperm-sayisi-kac-olmalidir.jpg.webp


Sperm Sayısını Etkileyen Medikal /Çevresel Sebepler


Düşük sperm sayısının medikal anlamdaki sebepleri, varikosel, boşalma problemleri, tümörler, inmemiş testis, hormonlarda dengesizlik ve kullanılan bazı ilaçlar gösterilebilir. Çevresel sebeplere gelince; ağır metallere maruz kalmak, radyasyona maruz kalmak, kimyasallar ile iç içe bir iş hayatı sperm sayısını etkileyen sebeplerdir.



Sperm sayısını etkileyen bir başka kategori ise yaşam kalitesinin bozukluğudur. Uyuşturucu kullanımı, alkol sigara kullanımı, duygusal anlamda streslik, kiloluluk halidir. Bir erkekte normal sperm sayısı 15 milyondan 200 milyona kadar olan durumdur. Sperm sayısının eksikliği ilk olarak çiftin çocuk sahibi olmasını engellediğinden ancak bu şekilde öğrenilebilir. Bu durumda yapılacak sperm testi ile raporlama yapılır.



Sperm Şekli ve Hareketliliği


Sperm şekli için spermlerin %50 sinin normal şekillendirilmiş olması gereklidir. %50 fazla anormallik varsa bu üreme durumunun düşük olduğunun belirtisidir. Spermde baş, orta bölüm ve kuyruk tam olmalıdır. Aynı zamanda tam olgunlaşmamışsa yumurtayı sağlıklı bir şekilde dölleyemez.

Sperm hareketliliği ise spermlerin %50 den fazlasının normal hareket etmesi gereklidir. Sperm hareketliliği doğurganlık için önem taşıyan bir kıstastır. Sağlıklı bir sperm yumurtayı dölleyebilmek için hızlı hareket etmelidir, zira vajinadan tüplere doğru bir ilerleme söz konusudur. Sperm hareketliliği 0-4 arası derecelendirme içerisindedir, 3 ila 4 yumurtayı dölleyebilecek yapıda demektir.



Doğal yollarla çocuk sahibi olmak için sağlıklı bir sperm sayısı olmazsa olmaz kuraldır. Sağlıklı olunduğu takdirde bir sperm ve bir yumurta yeterlidir. Sperm sayısı, hareketliliği hamile kalmak için önemli detaylardır.

Kaynak: https://www.saglikguncel.com/hamile-kalmak-icin-gerekli-sperm-sayisi/
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Backlink ve Tanıtım Yazısı için iletişime geçmek için Skype Adresimiz: .cid.1580508955483fe5

Üst