R
RSS
Misafir
Merkezin Müdür Yardımcısı Hilmi Polat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, daha önce yaptıkları projeyle Dünya Bankasının Türkiye'deki projeleri arasında ilk 20'ye girerek kredi almaya hak kazandıklarını belirterek, bu krediyle merkezdeki öğrencilerin hybrid motor teknolojileri konusunda eğitim görmelerini sağladıklarını söyledi.
Belçika'ya yaptığı bir gezi sırasında ''hybrid motor teknolojisi'' ile çalışan araçları tesadüfen gördüğünü kaydeden Polat, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Belçika'da bir vatandaş arabasının altından bir fiş çıkararak yol kenarındaki prize taktı. Ben branşım Edebiyat olmasına rağmen bu konulara çok ilgiliyim. Bu nedenle de aracını şarj eden o vatandaşın yanına yaklaşarak ne yaptığını sordum. Orada benzinle çalışıp, elektrik enerjisiyle giden motor teknolojisine sahip araçlar hakkında bilgi sahibi oldum. Türkiye'ye gelir gelmez de bu konuyla ilgili bir proje yazarak Dünya Bankasına başvurdum.''
-TÜRKİYE'DE ÜRETİM YAPILABİLİR-
Polat, Türkiye'de biri İzmir'de olmak üzere sadece 10 tane ''hybrid motor teknolojisi'' ile çalışan aracın varlığından haberdar olduğunu, bu teknolojinin ABD'de ve Avrupa ülkelerinde yaygınlaştığını kaydetti.
Bu motorun, enerji tasarrufu sağlamanın yanı sıra çevreye zarar vermeme açısından da çok faydalı olduğunu belirten Polat, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bizim amacımız şu anda eğitimini okulumuzda tamamlayan gençlerin bu konuda Dünya Bankasından aldığımız hibe ile bilgi sahibi olmasını sağlamak. Bu konuda eğitim sahibi gençlerin istihdamına yönelik bir proje daha hazırlayarak Dünya Bankasına sunacağım. Ülkemizde bu teknolojiye sahip araçlar yüzde 100 yerli üretim olarak yapılabilir. Bütün dünya bu teknolojiyi kullanırken biz buna seyirci kalamayız.''
Polat, eğitim amaçlı ilk etap projeye Dünya Bankasından 24 bin 950 dolar eğitim desteği aldıklarını ve halen 2 öğretmen ve 20 öğrencinin proje üzerinde çalıştığı sözlerine ekledi.
Kaynak: Veteknoloji