İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

İnternet Sansürüne Hayır Platformu

xsabianus

0
İyinet Üyesi
Reaction score
0
http://internetsansurunehayirplatformu.blogspot.com/

Sayın blog yazarlarını sansüre hayır demeye davet ediyorum. Bu konuda görüşlerinizi bu blogta paylaşmaya davet ediyorum. Blogger 100 yazara kadar izin veriyor.

Yazar olmak için [email protected] e-mail ile başvurmanız gerekmektedir. Daha sonra sizin e-mail (sadece gmail için geçerli) adresinize davet e-maili gelecek olaylayarak yazar olacaksınız.

Blog yazarlarının yazıları ve yorumlarıyla katkılarını bekliyorum. Düşünce ve tepkimizi gösterelim.

Başvurularda lütfen blogunuzu referans gösteriniz.

İlk yazımız

Türkiye'de internet sansürü
İnternet bireyin yığınlar arasından çıkararak kendi özgür bir şekilde ifade edebileceği (etmesi gerektiği) bir ortamdır. Bilgisayar ve internetin yaygınlaşması bu ortamı ve hakkı doğurmuştur. 21 yüzyıl otoriter ve devletçi anlayışların yerini, kişisel özgürlüğün aldığı, devletin ise bu özgürlükleri geliştirici fonksiyonlar yükleyen, yeni bir dünya meydana getirmektedir. Dünya gittikçe küreselleşmekte, kişiler arası etkileşim gittikçe artmaktadır.

Yeni dünyanın en önemli enstrümanlarından birisi de kuşkusuz internettir. Yerleşmiş bir çok kavramın yeniden ve bireylerce tartışıldığı ve değişime zorlayan bir enstrüman...

Hukuk mu interneti değiştirecek, internet mi hukuku değiştirecek sorunsalına, bugün hukukçular dahil herkes aynı cevabı vermektedir. İnternet hukuku değiştirecektir.

Günümüzde artık hiçbir bilgi gizli kalmamakta, hızlı bir şekilde yayılmaktadır. Bu ise bireye anında tepki koyabilme, fikrini özgürce diğer kişilere iletebilme, tartışma ortamı yaratmaktadır.

Artık bireyler, hukuk, ahlak, gelenek görenek gibi kavramları tartışmakta yeniden şekillendirmektedir.

Devletin bu gelişen özgürlük anlayışına ayak uydurmak ve bireyin özgürlük alanını geliştirmeye katkıda bulunması gerekmektedir.

Oysa Devlet her geçen gün internet yasaklarını arttırmakta, birey adına karar verme yetkisini kendinde bulmaktadır.

Devlet herkesi aynı şekilde düşünmeye zorlamaktadır. Oysa bu insanın doğasına ve düşünce özgürlüğüne aykırıdır. Anayasada yer alan bir çok hak ve özgürlük (düşünce, haberleşme gibi) yine devlet eli ile sınırlandırılmakta, özgürlük alanı daraltılmaktadır.

Genel ahlaka aykırılık gerekçesi ile sitelere erişim engelenmektedir. Burada hangi ahlak anlayışı diye sormak gerekir. Ahlak anlayışı statik olmayıp, bireyin dünya görüşü, eğitim düzeyi, siyaset, din anlayışına göre şekillenmektedir. (Tabiki çocuk uygun-değilgrafisi bunu dışındadır)

Diğer bir sorun telif hakkı. Bugün müziğin evrenselliği ve telif hakkının sınır konusu bütün dünyada tartışıla bir gerçektir.

İnternet özgürlüğünün sınırsız olması da sözkonusu olmadığı bir gerçektir. Özgürlük alanının, bir başka kişinin özgürlük alanına müdahale sınırında bittiği gerçektir. Burada önemli olan özgürlüklerin sınırının belirlemek ve sınırlamanın sınırıdır. Çocuk uygun-değilgrafisi, terörizm benzeri yayınların yasaklanması dünyaca kabul edilen gerekçelerdir. Fakat devlet bu gerekçelerin sayısını her geçen gün arttırmaktadır. Türkiye de Devlet bu alanı olabildiğince daraltmakta, totoliter davranmaktadır. Devletimiz yasaklamalar konusunda Çin ve İran gibi ülkelerle yarışmaktadır.

Bugün binlerce site yasaklardan nasibini almış bulunmaktadır.

Bu bakımdan sivil bir insiyatif ve tepki oluşturmak için Türk blog yazarlarını bu tepkiye ortak olmaya davet ediyorum. Gelin bu sansüre birlikte hayır diyelim.

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.