- Reaction score
- 0
Sayın SANCI,
Bankalarda, Yabancı Para üzerinden düzenlenmiş çeklerin tahsili iki yolla mümkündür.
1) İştira
2) Tahsil
İştira;
çek bedelinin çek lehdarına anında ödenmesidir. Bu ödemeden sonra banka, çeki yurtdışında anlaşmalı bulunduğu bir bankaya göndererek bedelin gelmesini sağlayacaktır. Burada hassas nokta çek bedelinin daha bankanın cebine girmeden müşteriye ödenmesidir. Burada bir risk olduğu açıktır. Zaten T.C Merkez Bankası da bu tip işlemleri kredi olarak saymakta ve bankalara bu işlemler için kredi açmalarını söylemektedir. Bu hüküm emredicidir.
Tahsil;
Çeki münferiden anlaşmalı bankaya gönderip, çek bedeli bankanın cebine girdikten sonra müşteriye kullandırmak anlamına gelmektedir. Burada banka açısından iştiraya oranla daha az risk vardır. Ancak müşterilerimiz açısından düşünüldüğünde bu tip ödemelerde bedelin gelmesi 1 ayı bulmakta ayrıca, karşı banka çek bedelini kendi ülkesindeki ödenmeme süreleri kadar elinde tutup takip ettiği için 50-100 USD arasında değişebilen masraflar alabilmektedir.
İştira işlemini tüm şubelerimiz gerçekleştirebilmektedir. Ancak tahsil işlemlerini sadece özel olarak yetkilendirilmiş şubelerimiz yapabilmektedir.
Belli bir riskin sözkonusu olduğu bu tip işlemlerde, çeklerin bu iki yöntemden hangisi ile tahsil edileceği Bankamız uygulamasında Şube Müdürlerinin yetkisine bırakılmıştır.
Somut olayınızda, çekin miktarının düşük olduğu da düşünülerek, iştira işleminin yapılması sizin için hem daha çabuk, hem de daha az masraflı olacaktır.
Şubemiz ile temasa geçerek kendilerine çeki iştira ettirmek istediğinizi ifade etmenizin faydalı olacağını düşünüyoruz.
Saygılarımızla,
TÜRKİYE İŞ BANKASI A.Ş.
DIŞ İŞLER MÜD./İSTANBUL
Müşteri İlişkileri Grubu
--------------------------------------------------------------------------------
Merhaba
Sayın Banka Yetkilileri..
Çorum Şubenizle ilgili bir sıkıntımı dile getirmek istiyorum:
www.turkforum.net den aldığım bilgilere göre" google adsense" çeklerini bozan banka şubeleri şunlarmış:
Ankara | Vakıf Bank | Bahçelievler | 3 hafta | değişiyor
Antalya | Akbank | Lara | 3-4 hafta | yok
Adana | Yapı Kredi | Cemalpaşa | 10,5 YTL
Ankara | Yapı Kredi | Kizilay (Yenişehir) | 1 Ay | 5,25 + 20 YTL
Ankara | İş Bankası | Akay | 3 hafta | 20 YTL
Bursa | Akbank | Heykel | masraf yok
Gebze | Yapı Kredi | Kocaeli | 21 gün | 30 ytl
İstanbul | Dış bank | 28 gün | 15$ + 10 YTL
İstanbul | Yapı Kredi | Kadıköy | 22 gün | 25 ytl
İstanbul | Yapı Kredi | Ümraniye | 15 gün | 15$
İzmir | Akbank | Karşıyaka | 1 ay | 15 - 20$
İzmir | İş Bankası | Nokta | 10.50 ytl + %0.2
İzmir | Yapı Kredi | G.Osmanpaşa | 15 gün | 25 ytl
Konya | İş Bankası | Merkez | 1 ay | 21 YTL
İzmir | Ziraat Bankası | Merkez | 4-6 hafta | 15$
Ve burada sizin şubeler de var.
Ben de bunun için, Çorum Şubenize 10 gün önce uzun uğraşlar sonucunda
119$ çekimi verdim.Ve bu gün beni arayarak: elime sadece 10-15$ geçebileceğini, gerisinin masrafa çıkacağını söyleyerek işlemi yapalım mı yapmayalım mı diye sordular ben de 119$ dan elime madem 10-15$ geçecekse(ki kesin bunda bir yanlışlık var..) ne yapayım ben bu çeki dedim..Ve konuyu fazla uzatmadım,çünkü konuya oldukça yabancı gibiydiler.
Müşteriniz olarak bu iş beni acayıp sarstı.
Şubenizin bu konuya hakim olmadığını düşünüyorum.
Lütfen bu konuda bana ve şubenize yol gösterir misiniz.
Konuyla ilgili kısa sürede yardımcı olursanız çok iyi olacak.
Çekimin süresinin sona ermesinden çekiniyorum.
ÇOK ACİL..
Saygılarımla
Ali sancı
Mat.öğrt.
www.pekiyi.com
Bankalarda, Yabancı Para üzerinden düzenlenmiş çeklerin tahsili iki yolla mümkündür.
1) İştira
2) Tahsil
İştira;
çek bedelinin çek lehdarına anında ödenmesidir. Bu ödemeden sonra banka, çeki yurtdışında anlaşmalı bulunduğu bir bankaya göndererek bedelin gelmesini sağlayacaktır. Burada hassas nokta çek bedelinin daha bankanın cebine girmeden müşteriye ödenmesidir. Burada bir risk olduğu açıktır. Zaten T.C Merkez Bankası da bu tip işlemleri kredi olarak saymakta ve bankalara bu işlemler için kredi açmalarını söylemektedir. Bu hüküm emredicidir.
Tahsil;
Çeki münferiden anlaşmalı bankaya gönderip, çek bedeli bankanın cebine girdikten sonra müşteriye kullandırmak anlamına gelmektedir. Burada banka açısından iştiraya oranla daha az risk vardır. Ancak müşterilerimiz açısından düşünüldüğünde bu tip ödemelerde bedelin gelmesi 1 ayı bulmakta ayrıca, karşı banka çek bedelini kendi ülkesindeki ödenmeme süreleri kadar elinde tutup takip ettiği için 50-100 USD arasında değişebilen masraflar alabilmektedir.
İştira işlemini tüm şubelerimiz gerçekleştirebilmektedir. Ancak tahsil işlemlerini sadece özel olarak yetkilendirilmiş şubelerimiz yapabilmektedir.
Belli bir riskin sözkonusu olduğu bu tip işlemlerde, çeklerin bu iki yöntemden hangisi ile tahsil edileceği Bankamız uygulamasında Şube Müdürlerinin yetkisine bırakılmıştır.
Somut olayınızda, çekin miktarının düşük olduğu da düşünülerek, iştira işleminin yapılması sizin için hem daha çabuk, hem de daha az masraflı olacaktır.
Şubemiz ile temasa geçerek kendilerine çeki iştira ettirmek istediğinizi ifade etmenizin faydalı olacağını düşünüyoruz.
Saygılarımızla,
TÜRKİYE İŞ BANKASI A.Ş.
DIŞ İŞLER MÜD./İSTANBUL
Müşteri İlişkileri Grubu
--------------------------------------------------------------------------------
Merhaba
Sayın Banka Yetkilileri..
Çorum Şubenizle ilgili bir sıkıntımı dile getirmek istiyorum:
www.turkforum.net den aldığım bilgilere göre" google adsense" çeklerini bozan banka şubeleri şunlarmış:
Ankara | Vakıf Bank | Bahçelievler | 3 hafta | değişiyor
Antalya | Akbank | Lara | 3-4 hafta | yok
Adana | Yapı Kredi | Cemalpaşa | 10,5 YTL
Ankara | Yapı Kredi | Kizilay (Yenişehir) | 1 Ay | 5,25 + 20 YTL
Ankara | İş Bankası | Akay | 3 hafta | 20 YTL
Bursa | Akbank | Heykel | masraf yok
Gebze | Yapı Kredi | Kocaeli | 21 gün | 30 ytl
İstanbul | Dış bank | 28 gün | 15$ + 10 YTL
İstanbul | Yapı Kredi | Kadıköy | 22 gün | 25 ytl
İstanbul | Yapı Kredi | Ümraniye | 15 gün | 15$
İzmir | Akbank | Karşıyaka | 1 ay | 15 - 20$
İzmir | İş Bankası | Nokta | 10.50 ytl + %0.2
İzmir | Yapı Kredi | G.Osmanpaşa | 15 gün | 25 ytl
Konya | İş Bankası | Merkez | 1 ay | 21 YTL
İzmir | Ziraat Bankası | Merkez | 4-6 hafta | 15$
Ve burada sizin şubeler de var.
Ben de bunun için, Çorum Şubenize 10 gün önce uzun uğraşlar sonucunda
119$ çekimi verdim.Ve bu gün beni arayarak: elime sadece 10-15$ geçebileceğini, gerisinin masrafa çıkacağını söyleyerek işlemi yapalım mı yapmayalım mı diye sordular ben de 119$ dan elime madem 10-15$ geçecekse(ki kesin bunda bir yanlışlık var..) ne yapayım ben bu çeki dedim..Ve konuyu fazla uzatmadım,çünkü konuya oldukça yabancı gibiydiler.
Müşteriniz olarak bu iş beni acayıp sarstı.
Şubenizin bu konuya hakim olmadığını düşünüyorum.
Lütfen bu konuda bana ve şubenize yol gösterir misiniz.
Konuyla ilgili kısa sürede yardımcı olursanız çok iyi olacak.
Çekimin süresinin sona ermesinden çekiniyorum.
ÇOK ACİL..
Saygılarımla
Ali sancı
Mat.öğrt.
www.pekiyi.com