İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

İyi bir web tasarımı nasıl olmalıdır?

SeoLabs

0
İyinet Üyesi
Reaction score
0
web-tasarim-ozgunweborg.jpg

Bu makaleye bir zaman ve emek harcanmıştır. Kaynak belirtmeden paylaşılması yasaktır.

OzgunWeb’ten herkese merhabalar, uzun zamandır ayrıntılı bir makale yazmıyordum. Ee.. zamanı geldi sanırım. Şimdi önemli olan bir konudan bahsetmek istiyorum. İyi bir web tasarımı nasıl olmalı bunu açıklayacağız. Tabi iyi ve kötüyü ayırt etmek için yeni nesil web standartlarını bilmek gerekmekte. Web standartları derken neden bahsediyorum hemen açıklayayım. Şimdi efendim internet sektöründe belirlenmiş bir takım standartlar vardır. Bu standartlara uygun web siteleri hak ettiği yerlerde. Peki nedir bu web standartları ilk olarak bundan bahsedelim.

Web 1.0, Web 2.0, Web 3.0

Evet bu versiyonlar nedir onlardan bahsedelim. İlk olarak bu standartlar internet ve kullanıcı teknolojisine göre yapılandırılıyor.

Web 1.0: Evet, web 1.0′da şöyle bir kavram vardı. Admin ve ziyaretçi. Yani yöneticiler ve ziyaretçilerden ibaretti. Yani forum siteleri bu dönemde fazla popülerleşmemişti. Bu dönem pek yararlı olduğu söylenemez.

Web 2.0: Şu an ki kullanmakta olduğumuz sistem bu. Yani ziyaretçilerinde bilgi paylaşımında bulunabildiği gelişmiş nesil web standartlarıdır.

Web 3.0: Aslında ziyaretçiye göre özel gösterim yapan şematik site sistemidir. Akıllı web siteleri diyebiliriz.

Tasarımında Programlaması Olur!

Herkes biliyor CSS’i, hem arama motorlarında hemde performans konusunda CSS çok önemli bir yere sahip. Yani bir web tasarımında CSS olmazsa olmazdır. Günümüzde birçok web tasarımı yaptığını söyleyen insanlar gelişmiş CSS yapısını kullanamıyor. Bu yüzden CSS’i çok iyi kullanabilen kişilerle çalışmalısınız.

W3C Standartları

Söz kodlamadan açılmışken bu kod sistemlerininde bir standartı vardır. Bu sistemlere W3C standartları denir. Çoğu web tasarımında, bu standartlarla ilgili hatalarla karşılaşılabilir. SEO açısında bu olumsuz bir durum diyebiliriz. Elinizden geldiğinizce sayfalarınızda W3C hatalarını azaltın.

Ajax, Java Script önemlidir.

Ajax ve java scripte önem vermeniz önerilir. Dinamik web siteleri her zaman kullanılabilirlik ve profesyonellik açısından ön sıralardadır. Bu kriterlere önem vermenizi tavsiye ediyorum. Ayrıca arama motorları tarafındanda büyük bir yere sahiptir bu sistemler.

Renkler ve tasarımınız sizi yansıtır.

Her web sitesi aslında sahiplerinin aynasıdır. Bu yüzden sadece sizin zevkinizi değil diğer zevkleride yansıtmak zorundasınız. Çünkü web siteniz giriş yapan ziyaretçilerin gözünede cazip görünmelidir. Farklı bakış açılarına sahip tasarımcılarla çalışmalısınız. Her web tasarımcısı bu bakış açısına sahip değil ne yazık ki.

Fazla ayrıntıyla göz yormayın.

Çoğu web tasarımcı arkadaş tüm alanı bir resim kağıdı gibi doldurmak istiyor. Aslında bu yanlış bir düşüncedir. Yani ayrıntılarla ziyaretçileriniz gözünü yormaktansa sade ve hoş görsellerle sayfanızı dolu gösterebilirsiniz. Tabi bunların birçok yolu var.

Son söz olarak ucuz olanı değil işi bilen bir web tasarımcı ve grafikerle çalışmalısınız. Hani bir deyim vardır “Ucuz etin yahnisi olmaz”.. İşte bu söz gerçekten doğru bir sözdür. Başka yazılarımızda görüşmek üzere.. Kolay gelsin

zubar

0
İyinet Üyesi
Reaction score
23
imaj hiçbirşey susuzluk herşey sloganlı bir reklam tüm olayı özetliyor bence. webmasterler detayda boğuluyor. tasarımdan kasıt şekli tasarımsa abesle iştigal ama programlama üzerine yoğunlaşırsanız iyi olur.

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.