C
Clao
Misafir
Ortak ağlara nasıl güvenle bağlanabilirsiniz?
Eğer siz de ortak kablosuz internet ağlarına bağlanıyorsanız, bu ipuçlarını kesinlikle atlamayın!
Birçoğumuzun bildiği gibi herkese açık ve şifresiz kablosuz ağlar, önemli güvenlik riskleri taşıyor. Bu tür bir ağa bağlanmak, verilerinizin çalınması ile sonuçlanabiliyor. Bu yazımızda herkese açık kablosuz ağlara bağlanmanın tam olarak hangi riskleri getirdiğini ve bunların çözümünü ele alacağız.
Güvensiz kablosuz ağ sorunu, radyo sinyallerinin çalışma şekline dayanıyor. Özellikle farklı bir şekilde tasarlanmamışsa, radyo sinyalleri belirli bir yöne doğru değil her yöne doğru yayın yapar. Bu da güvensiz olan verilerin yakındaki herhangi biri tarafından okunabilmesini sağlar. Kablosuz ağ güvenliği ise gönderilen verileri şifreler. Bu sayede veriler ele geçirilse dahi anlaşılması kolay olmaz.
Bir çoğumuz, sorunun bu kısmını biliyoruz ancak güvensiz kablosuz ağlardan parolaları toplamak, çok da basit bir iş değildir. Bunun için belirli seviyede bilgi gereklidir ve ortalama bir kişinin bunlardan haberi yoktur. Firefox için FireSheep gibi eklentilerle teoride oturumlara sızmak mümkün, ancak gerçekten zararlı bir şey yapmak için genellikle teknik bilgi gereklidir.
HTTPS güvenliği
Bağlandığınız sitelerin en azından oturum açarken HTTPS veya SSL güvenliğini kullanması, parolaların yabancı ellere geçmesini engelleyecektir. Google, Facebook ve Twitter gibi siteler, dilerseniz her zaman HTTPS'i kullanmanıza da izin veriyor. Bu sayede hassas bilgilerinizin her zaman şifrelenerek aktarılmasını sağlayabilirsiniz.
VPN kullanın
HTTPS yüksek bir güvenlik sunsa da, güvenlik seviyesi web sitesinin bunu nasıl kullandığına göre değişir ve bunda denetiminiz yoktur. Kötü tasarlanmış bir HTTPS sitesi büyük güvenlik açıklarına sahip olabilir. Bir sitenin çok popüler olması, onun çok güvenli olduğu anlamını da taşımaz.
VPN (Sanal Özel Ağ), ortak kablosuz ağı her zaman güvenli bir hale getirebileceğiniz bir yöntemdir. Bu yöntemde internete direkt olarak bağlanmak yerine, internete bağlı olan bir sunucuya bağlanırsınız. Cihazınız ile sunucu arasındaki bağlantı şifrelidir, bu nedenle güvensiz bir WiFi üzerinde bilgileriniz korumada kalır.
VPN kullanmanın birkaç yolu mevcuttur. Bunlardan en kolayı ise proXPN gibi ücretsiz bir VPN kullanmak, ancak ücretsiz VPN'ler genellikle belirli bir trafik ve hız limitine sahiptir.
SSH tünelleme
Herkese açık kablosuz ağlarda güvende kalmanın bir başka yolu da tünelleme kullanmak. Tünelleme, belirli bir ağ protokolü ile gönderilen paket içerisine farklı bir ağ protokolü kullanan bir paket yerleştirmektir. SSH tünellemede tüm paketler şifreli SSH paketlerinin içerisine yerleştirilir. Bunun ardından paketler, SSH sunucusuna gönderilir.
Tünellemeyi bir sanal sunucu kullanarak veya kendi sunucunuzu kurarak yapmanız mümkündür.