İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

KOAH Olabilirsin...

PauLShark

0
İyinet Üyesi
Katılım
12 Aralık 2010
Mesajlar
1,676
Reaction score
51
Konum
Ankara
KOAH Nedir? KOAH Belirtileri? KOAH Tedavisi?

Son zamanlarda reklamlarda, gazetelerde, sağlık platformlarında bu terimle karşılaşabilirsiniz; “KOAH”.

Açılımı, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı olarak bilinir. Kısaltılmış şekli hastalığın baş harflerinden oluşur.

Öncelikle Terimlerle Hastalığımızı Tanıyalım.

“Kronik” terimi; uzun süredir devam eden ya da tekrarlayan anlamlarını taşır.
“Obstrüktif” terimi; tıkanma, tıkanık, tıkayış gibi anlamlara karşılık gelir. Hastalık süresince solunum birimlerinin yani bronşların tıkandığı belirtmek amacıyla kullanılır.
Şimdi yukarıdaki açıklamalara göre KOAH‘ı; ” uzun bir zamandır devam eden ve kendini tekrarlayan, bronşları tıkayan ve doğal olarak solunum sistemimize zarar veren bir hastalıktır. ” diye tanımlayabiliriz. Dikkate alınması gereken en önemli husus ise, tıkanan bronşların bir daha düzelmemesidir. Acilen bir tedavi süresine girilmez ise hastalık günden güne ilerleyecektir.

KOAH hastalığına sebep olan en büyük etmen SİGARA kullanımıdır.

KOAH Hastalığının Başlama Sebepleri

Kısa sürede ortaya çıkan bir hastalık olarak bilinmese de çok sinsi ve rahatsız edicidir. 15 veya 20 yılı geçmiş bir sigara tüketimi süresi sonrasında ortaya çıkar. Eğer günde 20 adetten fazla sigara tüketimi söz konusu ise bu zaman dilimi daha da küçülecektir. KOAH genellikle 40 yaşından sonra belirtilerini göstermeye başlamaktadır. Teşhis koyulmuş hastaların büyük bir çoğunluğu hala sigara içmekte ve sigarayı çok geç bırakmış kişilerden oluşur.
Hastalık, gelişim sürecini çok sinsi bir şekilde gerçekleştirdiği için hastalar akciğerlerinin büyük bir kısmını kaybedebilirler. Tabi bu süreçte sigara içenlerin; balgam, öksürük v.b şikayetleri önemsememeleri de büyük bir etkendir.
Sigara kullanan her altı kişiden birinde KOAH görülür. Türkiye’de +20 yaş sınırı içerisinde ki kişilerin %60-70′i sigara bağımlısıdır. Bu nedenle ülkemizde KOAH genel bir sağlık sorunu olarak görülmelidir. En iyi tahminlere göre ülkemizde yaklaşık beş milyon koah hastası bulunmaktadır tabi çoğu bunun farkında değildir.
Sigara kullanımı ile solunum borularınız ve hava kesecikleri zararlı maddelerle dolar. Zaman ilerledikçe bu zararlı maddeler bronşların ve hava borularının yapısına zarar vermeye başlar. Dolayısı ile; bronşların hastalanmasıyla tıkayıcı bronşit, hava keseciklerinin parçalanması ile amfizem ortaya çıkar.
Sigara kullanımı nedeni ile hem bronşlarda tıkayıcı bronşit hem de amfizem gelişir. Akciğerlerde meydana gelen bu tıkanıklıklar ve bozulmalar neticesinde kana oksijen geçiş miktarı azalır ve vücudun oksijensiz kalması ile pek çok ciddi rahatsızlıklar doğar.

KOAH Belirtileri Nelerdir?

Nefes Darlığı
Öksürük
Balgam

İlk başlarda sabahları az miktarda balgam çıkarma gözlemlenir. Bu durum çoğunlukla görülmezden gelinir. Normalde normal öksürük ile beraber gelen balgam hastalığın habercisi olabilir. Eğer sigara içmeye devam edilirse ve hastalık ilerlerse öksürükler şiddetlenir ve balgam miktarı gittikçe artar. Hastalar günün her saatinde balgam çıkarmaya başlarlar. Bazen boğulacak kadar şiddette öksürükler olmaya başlar.

Hastalığın ilk dönemlerinde nefes darlığı genellikle spor esnasında veya aşırı efor sarfetme sonucunda görülür. Eğer dikkate alınmaz ise ilerleyen safhalarda uyuma, dinlenme esnasında bile nefes darlığı görülür.

KOAH Belirti Şiddetlerine Göre 4 Grupta İncelenir.

Hafif KOAH : Efor sarf edildiği zaman yani; hızlı yürüme ve merdiven çıkma esnasında nefes darlığı.
Orta KOAH : Efor sarf edildiği zaman yani; hızlı yürüme ve merdiven çıkma esnasında nefes darlığı. Gündelik yaşamda durağan zamanlarda nefes darlığı, gece uykusu rahattır, nefes darlığı nedeniyle uykusuzluk çekilmez.
Ağır KOAH : Günlük işler esnasında nefes darlığı gözlemlenir, şiddetli yorgunluk görülür, yüksek tırmanışlarda özellikle merdiven çıkma esnasında nefes darlığı ve yorgunluk hissedilir. Uyku düzeni bozulur.
Şiddetli KOAH : Dururken bile nefes darlığı hissedebilirsiniz. Yürümek zorlaşır, efor sarf edemezsiniz, günlük işler bile yapılamayacak hale gelir.

Bunlarla beraber fiziksel değişimlerde gözlemlenir;

  • Aşırı terleme
  • Dudaklarda, dilde ve parmak uçlarında morartılar
  • Ağır baş ağrıları
  • Kalp çarpıntısı
  • Gündüzleri şiddetli yorgunlu , geceleri uyuyamama
  • Unutkanlık, dikkat verememe
  • Asabiyet
  • Ağır halsizlik, yorgunluk
  • Zayıflama
  • Cinsel güçte yetersizlik
  • Mide rahatsızlıkları, karında şişkinlik ve hazımsızlık
  • Kabızlık
  • Ellerde ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma, yanma hissi
  • Ellerde titreme
Hastalığın ilerleyen safhalarında kalp yetmezliği görülebilir. Bununla birlikte vücudun çeşitli bölgelerinde özellikle ayaklarda su toplama, uyuşma görülür. Eğer kalp yetmezliği şiddetini arttırırsa bu sizin hayati faaliyetleri yerine getirmenizi engeller. Böyle durumlarda oksijen miktarının bol olduğu yerlerde vakit geçirmek, sigara ve türevi maddelerden uzak durmak faydanıza olacaktır.

KOAH Tedavisi

Tedavinin sağlıklı yürümesi için öncelikle sigara bırakılmalıdır. Duman veya toz içeren mekanlarda bulunulmamalıdır. Bunların yanında düzenli olarak ilaç tedavisi uygulanmalıdır.

Tedavinin temelini sigara oluşturduğu için bu maddeden kesinlikle uzak durulması gerekir. Kullandığınız ilaçlar nefes darlığını düzeltemez ancak rahatlamanıza yardımcı olabilir.

Sigaraya devam eden bir hastanın tedaviden olumlu sonuç beklemesi yanlış olur, ilaçlar iyileşmeye değil sizi daha fazla yıpratmaya başlar. Her geçen gün belirtiler hayatı yaşanmaz hale getirecektir. Bu nedenle sigarayı hemen bırakmalısınız!
Nefes darlığını azaltmak veya rahatlamak için bir çok ilaç üretilmiştir. Bunların bir çoğu solunum yoluyla alınır. Solunum yoluyla alınan ilaçlar veya tedavi uygulamaları daha etkilidir. Uygulamanın sağlıklı olması için solunum yoluyla tedavinin en ince detaylarına kadar bilinmesi gerekir.

Şiddetli koah yaşayan hastalar günde en az 15 saat oksijen almak zorundadırlar. Hasta kanında oksijen seviyesi limit altına indiğinde tehlike arz etmektedir. Bu gibi durumlarda uzun süreli oksijen tedavisi gerekebilir. Koah başlangıcı ile problem olması yanı sıra ilerleyen dönemlerde tüm yaşamsal organlarınızı birinci dereceden etkileyebilecek bir rahatsızlıktır.

Tedavi sürecinde kendinizi fazla yıpratmadan spor yapmaya özen gösterin, bol oksijenli mekanlarda dinlenmeye gayret edin. Kendinizi fazla yormayın, ağır işlerden uzak durun. Az ama sık yemek yemeği deneyin. Fazla yağlı ve aşırı yemek tüketiminden kaçının.

Unutmayın sağlıklı bir gelecek sizin elinizde, sigara size anlık keyif veren fakat ileride bir çok rahatsızlığı sizler için hazırlayan bir illettir. Sigara ve türevlerinden uzak duralım. Bu konuda sağlık kuruluşlarından yardım almayı ihmal etmeyelim.


Kaynak
 

yagmayok

1
İyinet Üyesi
Katılım
25 Ocak 2005
Mesajlar
7,131
Reaction score
89
Güncel...

Destekliyorum.

Dipnot : Solunum Fonksiyon testi 2dk süren bir testtir ve sonuçları hemen verilir. Doktorunuzda bunlara göre sonuca varır.
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Üst