İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Kurumsal SEO Kriterleri

mgtdizayn

0
İyinet Üyesi
Onaylı Üye
Katılım
8 Aralık 2011
Mesajlar
889
Reaction score
7
Konum
İstanbul
Bir web sitesinin arama motorlarında yönetimi, en iyi dereceleri alabilmesi tamamen strateji işidir.
Arama motorlarının web siteleri incelendiği ortalama 200 kriteri vardır. Bu kriterleri algoritmalarının anlaşılmaması için çoğunlukla paylaşmazlar. Fakat arama motorlarına yönelik, araştırma yapan kurumlar veya kişiler çeşitli yöntemler ile bu algoritmalar hakkında; sonuç, sebep ve sıralama ilişkisi içinde fikir sahibi olabilirler.
Şimdi size en belirgin kriterden bahsetmek istiyorum.
1. Kriter: (Domain ile Ürün Gruplarının Uyumu) Site Analizi:
Sektörel olarak baktığımızda, boya ve yalıtım (izolasyon) birbirinden farklı sektörler olasada her zaman için birbiri ile bağlantılıdır. Bu durumda bir web sitesinin içerisinde boya ve yalıtım ürünlerini bir arada kullanıcılara sunmak mantıklıdır.
Arama motoru gözüyle baktığımızda ise kurumsal web sitelerinde birden fazla sektörde ürün ve ürün grupları sunması negatif bir puandır. Çünkü Google arama motorunun en büyük amacı kullanıcıları en kısa sürede aradığı ürüne ulaştırmaktır. Bu nedenle, domain içerisinde o sektöre ve ürüne ait kelimenin geçmesi bir dezavanajdır.
1.2 Kriter: (Domain ile Ürün Gruplarının Uyumu) Rakip Analizi:
Örnek olarak Marshall boya’nın domaini marshallboya.com.tr ‘dir. Site içerisinde sadece boya ürünlerini sergilemektedir. Yalıtım sitesi: thermos.com.tr ‘dir. Yalıtım ürünlerini bu site üzerinden kullanıcılarına sunmaktadır. Bu kriter ile ilgili olarak dezavantajı bulunmamaktadır.
Bir örnek daha veriyorum. DYO’nun domaini dyo.com.tr ‘dir. Site içerisinde sadece boya ürünlerini sergilemektedir. Polisan ise domaini polisan.com.tr’dir. Domain adında ürün ismi geçmediği için diğer ürünler avantajlı boya kelimesinde avantaj sahibi değildir. Site içerisinde ürün gruplarının dağılımı düzgün ve detaylı bir şekilde dağıltılmıştır.
2. Kriter: Domain Yaşı Site Analizi:
Arama motorlarının dikkat ettiği en önemli kriterlerden biriside, domain yaşıdır.Bir domainin ne kadar uzun süreli kayıtlı olup olmamasıdır. Arama motorları sitenin yaşının yüksek oluşuna büyük puanlar verir ve ayrıcalık sağlar.
Domain Yaşı ( Site Analizi):
Örneğin : filliboya.com.tr domaini 1999 yılından 2014 yılına kadar tescil edilmiştir. Bu domainin süresi en az 5 yıl uzatmak seo açısından önemlidir.
Rakip Analizi:
Marshallboya.com.tr domaini 1997 yılından 2014 yılına kadar tescil edilmiştir ve filli boyanın sitesinden 2 yıl daha yaşlıdır.
Dyo.com.tr domaini 1999′dan 2014 yılına kadar tescil edilmiştir. Filliboya.com.tr ile aynı yaştadır.
Domain sürenizi uzattığınız taktirde, bu kriterlerde rakiplerinizin, 1 adım önüne geçebilirsiniz.

3. Site içi meta-tag yapısı:
Bir web sitesinin arama motorları ile ilişki kurduğu bölümdür. Bu bölümde, sitenizi arama motorlarına tanıtmış olursunuz. Şimdi bu meta-tagların en seo açısından en önemli olanlar hakkında bilgi verelim.
a) Title: Title bölümü sitenizin giriş bölümüdür. Bu bölümde arama motoru botlarına web sitenizin kimliği hakkında bilgi verirsiniz. Yaptığımız çalışmalara göre edindiğimiz tecrübe ile title bölümü en fazla 160 karakterden oluşmalıdır. Bu rakamı geçtiğimiz taktirde, web sitemiz spam’a girme tehlikesiyle karşı karşıyadır.
b) Meta- Keyword: Bu bölüm bazı sitelerde sadece anasayfa da bazılarında ise tüm sayfalarda ayrı ayrı oluşmaktadır. 260 karakterden fazla anahtar kelimesi olup, sıralamalarda iyi bir yer elde etmek isteyen web siteleri genellikle tüm sayfalarda ayrı ayrı meta-keyword tagı eklemektedir. Bu tag’da dikkat edilmesi gereken husus 260 karakteri geçmemek ve içerikle bire bir uyumlu anahtar kelime yerleşimi yapmaktadır.
c) Description: Bu bölüm anasayfa alanında; firmamızın sloganı olmalıdır. Birçok web sitesi ana sayfa bölümünü anahtar kelimeler ile doldurmaktadır. Bu uygulama anahtar kelime aramalarında az farkla olsa da işe yaramakla beraber abartıldığında web sitemizi spam’a sokma sebebi olabilir.
3.2 Site içi meta-tag yapısı; (Site Analizi)
a) Title yapısı: Örneğin Filliboya.com.tr’nin title yapısı sadece domain adından oluşmaktadır. 160 karakteri geçmemek kaydı ile Slogan eklenebilir. Alt sayfa veya kategoriler de ise; Bire bir en sayfa adı ile aynı olması sizi bir adım öne geçirecektir.
b) Meta-Keyword: (Anasayfa) ; Anahtar kelime sayısı çok fazla olmakla birlikte, arama motorlarına uygun bir şekilde dağılım yapılmamıştır.
(Alt Sayfalar); Alt sayfalarda ise spam durumu daha fazla yoğunlaşmış olup optimizasyon açısından sakınca arz etmektedir.
c) Decscription: Bu bölümde herhangi bir slogan veya siteyle alakalı bir tanıtım yazısı olmamakla birlikte, yukarıda bahsettiğim şekilde sadece anahtar kelimeler girilmiştir.
3.3 Site içi meta-tag yapısı; (Rakip Analizi)
Marshalboya.com
a) Title yapısı: Bu bölümede sadece marka ismi yazılmıştır.
b) Meta-Keyword: Çok aşırı şekilde, spam denilebilecek nitelikte anahtar kelime kullanılmıştır. Optimizasyona tamamen aykırıdır. Bu sebepten dolayı anahtar kelime sıralamalarında, bir çok küçük ölçekli işletmenin web sitelerinden bile geridedir.
c) Description: Site hakkında ufak bir bilgi vermekle beraber devamında bir çok anahtar kelime sıralanmıştır.
Dyo.com.tr
a) Title Yapısı: Marka adı ve slogan kullanılmıştır.
b)Meta Keyword: Kullanılmamıştır.
c)Description: Kullanılmamıştır.
4. Sayfa Link Yapısı;
Bir web sitesinin arama motorlarına %100 uyumlu olabilmesi için, site içi link yapısınında; “/kategori/urun” veya “/urun-adi” şeklinde olması gerekmektedir. Eğer birbirine yakın isimlerde birçok ürüne sahipseniz başına ve sonuna rakamlar ekleyerek benzerlikleri azaltabilirsiniz. Sayfa veya kategori isimleri Google’da en çok aranan anahtar kelimelerle bire bir örtüşen kelimeler olursa, anahtar kelime sıralamalarında yükseliş ve web sitenize giriş o derece artacatır.
4.1 Sayfa Link Yapısı ( Site Analizi ) ;
Web sitenizde uyum var olmakla beraber Google anahtar kelime aranma yoğunluğuna göre sayfalar oluşturulmadığı için bir çok kelime de iyi sıralamalar almamaktadır. Eğer yukarıdaki kriterlere uygun bir şekilde düzenlenebilirse, çok iyi sıralamalarda olacağı gözükmektedir.
Örn: Marshallboya.com
Link Yapısı Optimizasyona Uygun Değildir.
Örn: Dyo.com.tr
Link Yapısı %50 ordanında uyumluluk arz etmektedir.

5. Pagerank Değeri:
Web sitesinin diğer web siteleri ile arasındaki bağlantı ve tavsiyeler sonucunda Google’ın verdiği kalite puanıdır. Web site bağlantısı ile Pagerank arasında en büyük paralellik budur. Pagerank değerleri 1/10 arası değer taşımaktadır.
5.1 Pagerank Değeri (Site Analizi) :
Örn: filliboya.com.tr Pagerank değeri: 5 ‘dir.
5.2 Pagerank Değeri (Rakip Analizi):
Marshallboya.com Pagerank değeri : 4 ‘tür.
Dyo.com.tr Pagerank değeri: 4 ‘tür.
Böylece filliboya.com.tr Pagerank değeri konusunda rakiplerinin önündedir.
6. Backlink:
Backlink web siteleri açısından önemli bir unsurdur. İyi kullanıldığında, anahtar kelime sıralamalarında %40 etkiye sahiptir. Backlink’in olumlu faydaları olduğu gibi olumsuz taraflarıda olmaktadır.
“Her Backlink Siteye Fayda Sağlamaz !”
Google’ın 2010-2012 yılları arasında uygulamaya başlattığı, Panda ve Penguin algoritmaları neticesinde, backlink önemini yitirmeye başlamıştır. Artık her kazanılan backlink web sitemize fayda sağlamamakla bazı durumlarda çok gerilere bile düşmemize sebep olabiliyor.
-Backlink Konusunda Nelere Dikkat Etmeliyiz ?
1: Kalitesiz sitelerden Backlink alınmamalıdır.
2. Aylık backlink paketleri kullanılmamalıdır. Bu alınan paketlerdeki web sitelerinin pagerank değeri ve kalite puanı düşük olacağı için, web sitenize faydadan daha çok zarar getirecektir. Ayrıca sizin gibi bir çok site bu paketleri kullandığı için çok kısa zamanda bu siteler çöp site haline gelecektir.
Backlinkler İkiye Ayrılır:
a) Google Backlink
b) Alexa Backlink
En yararlı olan backlink türü Google Backlink’tir. Alınan backlinkin kalitesine göre Google bazı backlinkleri algılar.
3. Web siteniz için doğal backlink kazanmak hem faydalı, hem risksiz hemde daha kalıcıdır. Web siteniz tamamen doğal bağlantılar ile Google arama motoruna entegre edilecektir.
Alexa Backlink: 356
Google Backlink: 3
6.1 Backlink (Rakip Analizi):
Örnek olarak yine filliboya.com.tr’den örnek vererek devam edeceğiz.
Marshallboya.com: Ortalama 169 Backlinke sahiptir. Backlinklerin çoğu doğaldır ve doğal yollarla elde edilmiştir.
Dyo.com.tr: Ortalama 219 backlinke sahiptir. Bu backlinklerden 204 tanesi Alexa Backlink , 14 tanesi Google Backlinktir.

7. Kurumsal Firmalar SEO İçin Neler Yapmalıdır ?

İlk önce rakipleriniz ile ilgili olarak geride olduğunuz maddeleri analiz edin ve çalışmalar yapın.

Başlıca uygulayacağınız kriterlerden söz edeyim.

1: Domain sürenizi uzatın en az 5 yıl daha tescili olsun.
2: Ürün kategorilerinizi düzenleyin. Başlık, açıklama ve etiketleri.
3:Ürünlerinizin aranma oranlarını analiz edin ve en çok aranan kelimelere yoğunlaşarak ürün başlıklarınızı düzenleyin.
4: Site içi optimizasyona özen gösterin. Anasayfanızın başlığını, açıklamasını ve etiketlerini düzenleyin. Meta tag karakter standartlarına göre düzenlemeyi yapın, fazlası zararınıza olur.
5:Site içi optimizasyonu standartlara göre bitirdiyseniz sıra Site dışı optimizasyondadır. Türkiye lokasyonlu sitelerden backlink almanız Google Türkiye’de hitinizin artmasına neden olacaktır. Backlinklerinizi asla aylık veya haftalık almayın spam’a düşme ihtimaliniz yüksek olur !
6: Google Analytics ile ziyaretçilerinizi takip edin. Arama motorlarından gelen takipçilerin hangi kelimeleri arayıpta sitenize giriş yaptığını analiz edin ve o kelimeler üzerinde yoğunlaşın.
7: İçeriklerinizi hazırladıktan sonra mutlaka site haritası oluşturun ve Google Webmaster Araçları’na kaydedin.
8: 404 sayfalarınızı anasayfanıza yönlendirin.
9:Ürünlerinizin resimlerine mutlaka açıklama ekleyin. Kod bilginiz varsa “alt” etiketi kullanın. Görseller aramalarından da ziyaretçi çekebilirsiniz.
10: Sosyal medya hesapları açın. Sosyal medya hesaplarınızda ürünlerinizi güncel olarak paylaşın. Hızlı index almanıza yarayan bir unsurdur.
11: Sitenizin teması mobil uyumlu olsun. Artık Masaüstü veya dizüstü bilgisayarlardan çok mobilden internette gezilmektedir.
12: Canonical URL Kullanın. Örn: <link rel=”canonical” href=”http://www.sitenizinadi.com.tr” />


Kurumsal firmalar için SEO çalışmalarının ana maddelerinden ve sonuçlarından bahsettim. Belirttiğim kriterler uygulanırsa siteniz istenilen kelimede büyük bir yükselişe geçeceğini göreceksiniz. Daima doğal olun ve kurnaz davranmayın. Backlink kriterine dikkat edin ve doğal backlink alın.

Kolay Gelsin…
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Üst