İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Linux ADSL - IP

A

Anonymous

Misafir
Merhaba Arkadaslar.

Sizlerin onerilerinize ihtiyacim var.
Bir sorum olacak.

Linux Suse 8.0 sisteme 4 Adet ADSL Fritz Card imiz bagli durumda, ve bunlarin Internette her biri 128kb/s ile Dhcp ip aliyorlar. Bir tanede ethernet imiz var oda Lan tarafina bagli.

Lan dan Internete data gondermemiz ilk device eth0 dan maximum 128kb/s oluyor.
Internetten data almamiz da 128kb/s * 4 adet= 768kb/s oluyor. Simdi bizim yapmak istedigimiz.

Internetten Lan a 768kb/s band genisligimiz oldugu gibi Lan dan da Internete 768kb/s band genisligini kullanabilmek. Yani Lan dan Internete data gonderecegimiz zaman datanin
%25´i eth0,
%25´i eth1,
%25´i eth2,
%25´i eth3 olarak gonderebilmemiz istenmektedir.

Bunu yapabilmek Mumkunmudur?
Yada bunu yapabilen extra bir yazilim mi vardir?
Nasil bir yol izlememiz gerekir. Fikirlerinizi almak istiyorum.

A

Anonymous

Misafir
Kisacasi sorunun "upload" ve "download" hizlari anladigim kadariyla.Bunun senin hardware veya eternet ayarlarinla degil servis saglayicisinin sana verdigi upload ve download hizlariyla alakasi var.
Adls lerde verilen download hizinin 4/1 i oraninda upload hizi verilir.Bunun ustunde bir upload hizi alabilmen icin servis saglayicinin bandwith ini genisletmesi gerekiyor.
Iyi calismalar.

A

Anonymous

Misafir
Merhabalar

Evet sorumu tam olarak net anlatamadim herhalde,
Tabiki servis saglayicisinin size verdigi upload hizini degistirmeniz mumkun degil,
Sizinde belirttiginiz gibi Adls lerde verilen download hizinin 4/1 i oraninda upload hizi verilir.Bunun ustunde bir upload hizi alabilmen icin servis saglayicinin bandwith ini (destekliyorsa) genisletmesi gerekir. Dogru

Sorum su

1 Linux sisteme 4 tane ADSL carti bagli ise Landan (upload) Internete karsi bir istek durumunda 128Kb/s * 4 Adsl card = toplam 512kb/s hiz cikisiyla mi cikarlar. Yada 4 card olsada olmasada 1. card in hizi 128Kb/s ile uzerinden mi cikarlar. Sadece sorum bu;

Bence
4 cartin olmasi yada 1 cartin olmasi upload hizini degistirmiyecek. 4 ADSL carti 4 Tane farkli Dhcp ip si demektir. Soyle dusundugum zaman Landan internete bir ftp yada http serverina baglanalim. Baglanti saglandiginda teorik olarak Ip paketinin Source ip sinde tanimli olan benim ilk ADSL cartimin DHCP ipsidir. Dolayisiyla da Karsi servera baglanti (upload) sirf bu kart uzerinden saglanmaktadir. diger 3 adet cart uyumaktadirlar.

Internet tarafindaki server da gelen istege cevap verdiginde Destination ip si olarak ta dogal olarak benim 1. Adsl kartimin ip sine bildigi icin bu ip ye yolluyor. Bu ip gelen paket random olarak benim 4 cartimida gelebiliyor.

Simdi Benim ogrenmek istedigim

Eger Linux tan Internete bir upload islemi olacagi zaman iceride calisan bir process yada extra program olabilir bilmiyorum. Bu paketleri alip 4 Dsl carta paylastirip ve sorce ip lerini hangi dsl cartan gondermis ise onun ip ile disariya gondermesidir. yani buna bir nevi kabaca load blancing de diyebiliriz.

Bu yapabilmenin bir yolu var midir sizce?

Iyi Calismalar Dilerim.

A

Anonymous

Misafir
Benim hala aklimda birkac soru var.Eger 4 ADLS kartin varsa bu7na karsin 4 adet ADLS baglkantin olmali.Bu da senin hesabini yaptigin gibi 128*4 = 512 kb olarak alinir ve upload hizi da herbirinin 4/1 i kadar olucaktir.
Diger yazdigin 4 ADLS kartindan sadece bir tanesinin alis-veris i yapmasi dogru degil.Zira eger 4 kartin varsa bu 4 kartin hepsi simultene olarak kullanilir.Load balancing`i ise yanlis yerde kullaniyorsun load balancing serverlar arasinda kullanilir eternet kartlari arasinda bunu kullanmazzsin.
ADLS de paketler random olarak gelmiyor ne yazikki.ADLS virtual-circuit bazli bir sistemdir.Yani senin kartin ve ADLS switch`i arasinda virtual bir devre kurulur.Bu devre ise sen veya karsi taraf bunu kesene kadar devam eder.Senin modemin DTE karsidaki switch ise clock rating i ayarlayabilmesi icin DCE olur.
Sonuc olarak bence (hangi linux dagitimini kullaniyorsun bilmiyorum fakat) Ethereal adli programi kurup onu calistirman.Bu sana gelen ve giden paketler hakkinda bilgi verecektir.Bu sekilde soyledigimin dogru oldugunu kendin de goreceksin...
Iyi calismalar.

A

Anonymous

Misafir
Merhaba Quantin.

Oncelikle bu konu hakkinda ilgilenmen ve yardimda bulunman icin sagolasin. Belirttigin gibi 4 tane adsl kartim var ve 4 tane de adsl baglantim var. Seninde belirttigin gib downlaod hizim 128*4=512 kb, uplaod hizim da 4/1 oraninda oldugu icin 128 kb bu dogru hem fikiriz. Yapmak istedigim su idi nasil oluyorda upload hiziyla download hizlari farklilasiyor. ben bunu uploadi 4/1 degilde download gibi 4/4 nasil yapilabilir diye dusundum.

C

CyberGuyx

Misafir
Sen ne diyon kardes?
Su son yazidigindan bisey anlamadim...

C

CyberGuyx

Misafir
Dur bakim senin istedigin upload hizinin downloada esit olmas yanlis anlamadiysam. Bu teknik olarak mumkun degil. upload hizini ne zaman artirirsa ISP o zaman download hizin azalir. Bu adsl tekniginin asynchron ozelliginden mumkun olmuyor. Sen en iyisi sdsl (synchron) almaya calis onun uploadi biraz daha fazla hem 4 adet adsl baglantiya da gerek kalmaz.

Selamlar

C

CyberGuyx

Misafir
Bu arada sayin ADMIN BEY/BAYAN serverin tarihinde bir bozukluk mu var nedir. mesaj yazma tarihinde 1970 filan diyor ehihihih

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.