İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Makale yazarlarına öneriler

Yeniçeri

Ne Mutlu Türküm Diyene
İyinet Üyesi
Reaction score
306
Son zamanlarda, makale yazan kişi sayısında oldukça fazla bir artış söz konusu. Birkaç sene öncesinde, bende ücretli olarak makale yazıyordum. Fakat kızım dünyaya geldikten sonra bıraktım. Şimdilerde, bende ücretiyle satın alıyorum. Yaklaşık, 10-15 farklı kişiden makale satın aldım. Fakat neredeyse hepsinde tek amaç para kazanmaktı. İş yaptığım arkadaşlar bana kızmasınlar. İyi niyetle yaptıklarına eminim. Fakat çok fazla hata yapılıyor. Naçizane bu arkadaşla birkaç öneri vermek istiyorum.

Türkçe Dil Bilgisi kurallarına olabildiğince sadık kalın

Kimse sizden dört dörtlük imla beklemiyor. Fakat yazıların çoğunda buna dikkat etmiyorsunuz. Ha, ediyorsanız ve bu hataları yapıyorsanız, bu işi bırakın. Çünkü maalesef bu işi bilmiyorsunuz. En azından biraz araştırın. Nerede nokta kullanılır, nerede virgül kullanılır, hangi kelimeler özel isimdir vs. öğrenin.

Uzun cümleler kullanmayın

Çok uzun cümleler, okuyanı sıktığı gibi, cümleyi anlamsız bir hale getirebiliyor. Bazen bakıyorum, 20-30 kelimeden oluşan cümleler kullanılıyor. Bu çok uzun arkadaşlar. Maksimum 7-8 kelimelik cümleler kullanmaya çalışın.

Seo uyumlu makale saçmalığı

Makale yazarlarına bakıyorsunuz, hemen hemen hepsi " Seo uyumlu makaleler " gibi başlıklar atıyor. " Müşteri kazanmak için her yol mübahtır " düsturuyla hareket ediyorsunuz tamamda, yalan söylemekte pek hoş değil. Şimdi bu arkadaşlara sorsam " Seo uyumlu makale nedir " diye, hemen hemen hepsi bana anahtar kelime yoğunluğundan bahsedecekler. Hayır arkadaşlar yanlış biliyorsunuz. Kazın ayağı öyle değil.
Anahtar kelime yoğunluğu elbette önemli. Fakat siz anahtar kelimeyi, anlamsız bir şekilde 50 defa kullansanız ne yazar ? Hiçbir işe yaramaz. Size bir örnek vereyim.

Konu başlığımız " Gelinlik modelleri "olsun. Siz bu konuyla ilgili makale yazarken, " Gelinlik modelleri " kelimesini araya serpiştireceksiniz. Hatta aralarda " Gelin, gelinlik, düğün, kına " gibi kelimeleri de kullanmalısınız.

Özgün makale konusu

Hemen hemen herkes özgün makale yazıyor. Fakat bazı arkadaşların " Özgün " anlayışı maalesef yanlış. " Özgün makale " adından da anlaşılacağı gibi, benzeri olmayan, farklı anlamındadır. Yani, internetten okuduğunuz bir yazının birkaç kelimesini değiştirmek değildir.

Bilgi sahibi olduğunuz konularda yazın

Bilginiz olan konularda yazmak, hem sizi sıkmayacak, hemde yazmanızı kolaylaştıracaktır. Kendi başıma gelen birşeyi söyleyeyim size. Makale yazdığım zamanlarda bir arkadaş " Büyü " konulu makale istedi. Tabi bende yazmam demedim:) Fakat o kadar çok zorlandım ki anlatamam. Bir yerden sonra, aynı cümleleri kullanmaya başladım. Tabii haliyle makaleler özgün olmaktan çıkmaya başladı. Siz siz olun, aynı konudan çok fazla sipariş almayın.

Makalelerde ücret konusu

Kimse emeğinin çalınmasına müsaade etmez. Benim size tavsiyem şudur. Ücreti peşin almayın. Çünkü ücreti aldığınızda ve zamanında yetiştiremediğiniz de, hem siz hem müşteri MAĞDUR ( bu kelimeyi bilerek büyük yazdım. Çünkü birçok kişi " Madur " olarak kullanılıyor ) olur. En güzeli, siparişi aldıktan sonra yazmaya başlamanız ve bitirdiğinizde, müşteriden ödemesini alarak teslim etmeniz. Yani yazmaya başlamadan önce ücret almayın.

Bunları neden yazıyorum ? Çünkü bende dahil olmak üzere birçok kişi, bu makale konusundan muzdarip. İstediği gibi makaleleri teslim alamasa da, yazan kişinin ekmeğine mani olmamak için olumsuz referans olmuyor. Hal böyle olunca, makale yazarları da dört dörtlük makale yazdıklarını düşünüyor. İnşallah bu yazımdan sonra birşeyler değişir ve herkes istediği sonucu elde eder.

bilgimixnet

0
İyinet Üyesi
Reaction score
0
yazdıklarınızı dikkatle okudum, bir makale yazarı olarak şunu söyleyebilirim çok faydalı bir paylaşım olmuş teşekkürler.

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.