İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Marka Tescili Nasıl Yapılır?

ayzeff

0
İyinet Üyesi
Onaylı Üye
Katılım
25 Ağustos 2010
Mesajlar
88
Reaction score
0
Marka Tescili , üretmiş olduğunuz ürün veya sağlanan hizmetler için belirlenecek olan sınıflar için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Türk Patent ve Marka Kurumuna başvuru yapılarak ve işlemleri takip edilerek marka tescili yapılır.

Fakat marka tescil işlemi yapılırken dikkat edilmesi gereken çok önemli hususlar vardır Burada dikkat edilecek noktalar;

- Öncelikle markayı kullanılacağımız mal ve hizmetler belirlenerek uygun olan sınıflar seçilmelidir.

- Belirlenen sınıflar için marka uygunluk araştırması yapılmalı ve daha sonra yaşanacak olan sorunların en baştan önüne geçilmelidir.

- Başvurular, Türk Patent ve Marka Kurumunun başvuru hükümlerine uygun olarak yapılmalı ve eksikler yaşanmadan hızlı bir şekilde yayına açılması için takibinin yapılması gereklidir.

- Yayına çıkan markaların izlemesi yapılmalı ve olası bir itirazın gelmesi durumunda anında bildirimlerde bulunarak, gerekli savunmaların güçlü ve hızlı bir şekilde verilmesi gerekmektedir.

- Yayın süresi dolan markaların takibi Türk Patent ve Marka Kurumunda yapılarak Tescil kararları bildirimleri yapılmalı ve belge harçları yatırılarak bir an önce Tescil Belgesi alınmalıdır.Böylece çok uzun süreçler olduğu düşünülen marka tescil işlemleri, çok hızlı şekilde ve sorunsuzca belgelendirilmeli ve bir an önce marka sahiplerinin ticaret yapabilmeleri için teslim edilmelidir.

Marka Tescil belgelerinin alınması birbirine bağlantılı süreçlerden oluşmaktadır.

a) Başvuru Aşaması: Öncelikle, Marka tescili almak isteyen şahıs veya Tüzel kişiliğin markayı hangi sektörde, hangi mal ve hizmetler için kullanılacağı belirlenir. Bu mal ve hizmetlere uygun Türk Patent ve Marka Kurumunun belirlediği 45 adet Nice sınıfından alınması gereken sınıflar belirlenir. Belirlenen sınıflarda istenilen marka için sadece birebir markalar değil özel yazılımlarımız sayesinde benzer marka araştırması yapılır. Bu aşamada sadece aynı markalar değil, bize itiraz edebilecek, başvurumuz için risk yaratabilecek benzermarka tesciller bile belirlenir. Ardından markanın tescil edilebilirliği ile ilgili risk analizi yapılır ve eğer olumlu bir karar verilirse Türk Patent ve Marka Kurumuna seçilen sınıflar için harçlar ödenerek başvuru yapılır.

b) Yayın Aşaması: Yapılan başvurumuz Türk Patent ve Marka Kurumunca ön inceleme ve benzerlik işlemine tabi tutulur. Bu aşamada bize özel yapmış olduğumuz risk analizi sayesinde başvurumuz sorunsuz olarak geçecek ve 2 ay boyunca marka yayın bülteninde yayınlanacaktır. Bu aşamada ki yayının amacı, tescilli marka sahiplerine “ ben bu başvuru ileilgili kendi bünyemde araştırma yaptım ve tescili için bir engel görmedim. Eğer bu başvurunun kendi markasına benzer olduğunun düşünen var ise bu marka başvurusuna itiraz edebilir” demektir. Eğer başvurumuza itiraz gelmemesi durumunda 2 aylık bülten 7 süresi dolar ve markamız için tescil kararı verilir. Ama eğer başvurumuza bir itiraz gelirse süreç biraz farklı şekillenecektir. Gelen itiraz Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından başvuruyu yapan biz vekillere bildirilir. Gelen itiraz müvekkillere bildirilerek analiz yapılır ve bu analize istinaden uygun bir savunma hazırlanır. Yapılan itiraz ve savunmaya istinaden Türk Patent ve Marka Kurumunda ki itiraz uzmanı incelemesini yapar ve bir karar verir. Eğer gelen itiraz kabul edilirse başvuru tamamen veya kısmen ret edilir. Ama savunma başarılı olur ve itiraz kabul edilmez ise marka sürecimiz sorunsuz devam eder. Bu aşamadan sonra itiraz uzmanının vermiş olduğu karara olumsuz taraf yeniden itiraz etme hakkı vardır. Bu süreç 2. Kez aynı şekilde gerçekleşir. Bu aşamada itiraz ve savunmalar Yeniden İnceleme ve Denetleme Kuruluna (Y.İ.D.K – YİDK) gider. Kurul incelmesini yapar ve sonuç çıkarır. Bu aşamada çıkan sonuç Türk Patent ve Marka Kurumunda nihaidir. Yani artık başvuru sahibi haklı görülürse marka tescil edilecektir, itiraz sahibi haklı görülürse marka kısmi veya tamamen ret edilecektir. Bu aşamadan sonra haksız görülen taraflar isterlerse dava yoluyla hak arayışlarını sürdürebilirler.

c) Tescil Aşaması: Yayın aşaması sonrası Türk Patent ve Marka Kurumu markanın kabul edildiğini bildirir ve Tescil belgesi harcı ödenerek belge alınır.Belge marka sahibine ulaştıktansonra marka 10 yıl koruma altına alınmış olur. 10 yıllık süreç sonunda yenilemesi yapıldığı takdirde bir 10 yıl daha korumaya alınmaktadır. Yenilemesi yapılmayan markalar iptal edilmişsayılır.

Bu 3 aşamada da en önemli nokta, bu işlemler süreli işlemlerdir ve süreçler kaçırılırsa başvuru tescil edilmeden başvuru iptal edilir. O yüzden süreç takibi eksiksiz yapılmalı ve sürecin hızlı ilerlenmesi sağlanmalıdır.Sonuç olarak yukarda saydığımız adımlar takip edilerek marka tescil işlemi yapılmış olur.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Backlink ve Tanıtım Yazısı için iletişime geçmek için Skype Adresimiz: .cid.1580508955483fe5

Üst