Bir markanın gücü, yayılma kuralıyla ters orantılıdır.
Chevrolet bir zamanlar en çok satan araba markasıydı. Ama zamanla arabayla ilgili herşeye imza atmaya çalışınca isim gücünü yitirdi ve liderliğini bir başka isme bıraktı. Tüm olayı bu cümlelerden anlamak gayet mümkünken olayı biraz daha açarsak, bir marka her türlü olaya el atmaya çalışır elindekini geliştirmek yerine sürekli yeni şeyler (İlk kez yapılan değil daha önce var olan şeyler) denerse başarısız olabilir.
Chevrolet'den başladık onunla devam edelim. Ne yapmaya çalışıyor? Çok model üretip çok satmak istiyor tabiki. Kısa vadede düşünürsek başarılı oluyor. Uzun vadede düşünürsek tüketicinin kafasındaki Chevrolet imajını zedelemekten başka birşey yapmıyor.
Bir soru sorayım. Kısa vadede çok satıp para kazanmak mı istersiniz, yoksa dar bir alanda kalıp tüketici zihninde tanınan ve o alanda akla gelen ilk isim olup ileride çok satmayı mı?
Eğer 1. yazımda belirttiğim gibi elinizdeki alanı koruyup kollamazsanız ve farklı alanlara açılırsanız ileride başarılı olma şansınızı bölmüş ve böylece azaltmış olacaksınız.
Amacınız şöyle birşey olmalı;
Hedef pazarda atıyorum 'elma' ise sattığınız, elma denildiğinde akla sizin gelmeniz gerekir. Bunun için hem elma hem pantolon satmak yerine, en kaliteli elmayı satmak size birşeyler kazandırabilir.
Yazdıklarım bazen yanlış anlaşılabiliyor, birden çok alanda satıp insanların herşeyi bir yerde bulabileceği bir sistem olamaz mı olsa güzel olmaz mı gibisinden. Onlara şunu hatırlatmak istiyorum, hem aksesuar hem giyim hem de yiyecekde bir payınız olursa insanlar bir giyim mağazasında sizin yiyeceklerinizi nasıl bulacaklar? Ve ya farklı bir noktadan bakalım, bir markette sizin hem sabununuz hem diş macununuz olursa yani bir yerde aynı anda bulunabilecek iki farklı şey üretmişseniz ve bunları satışa sunmuşsanız, tüketici o alanlardan hangisinde alışveriş yapacaksa onda tanınan markayı alacaktır. Demek istediğim şudur ki, bir alanda yola devam etmeniz sizin başarınızı artıracak ve o alanda tanınmanızı sağlayacaktır.
Pazarlamacılar ısrarla, insanların markaları algılama istekleriyle çatışan markalama programları yürütüyorlar. Tüketiciler markaların dar bir alanda faaliyet göstermesini ve tek ve kısa bir kelimeyle ayırt edilebilir olmasını istiyorlar.
Sonuca bağlamak gerekirse, markanızın gücünü artırmak istiyorsanız yayılma alanını azaltmalısınız.
100 gücü olan bir marka 5 işe el atarsa her birine 20'şer güç vermesi gerekir. Ama bir alanda devam ederse 100 güç onun pazarda çok işine yarayacaktır.
Katılabilir/katılmayabilirsiniz.
Bu yazı iyinet içi ByLacoste tarafından yazılmıştır. İzinsiz/izinli kopyalanması, yayımlanması durumunda İyinet 30 bin kusur üyesiyle sizleri kınayacaktır.