İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Marmara büyüklüğünde sulak alan kurudu!

haberci02

0
İyinet Üyesi
Katılım
22 Kasım 2007
Mesajlar
287
Reaction score
0
1950 ile 2007 yılları arasında Marmara Denizi büyüklüğünde doğal sulak alanın kuruduğu, bunun nedeninin; küresel ısınma nedeniyle oluşan kuraklıktan daha çok, suyun yanlış kullanımı ve israfı olduğuna dikkati çekildi.

Doğal Hayatı Koruma Derneği (DHKD) Yönetim Kurulu Başkanı Neriman Özhatay, yaklaşık 4 bin bitkinin tehdit altında olduğunu bildirdi. Özhatay, TBMM küresel ısınmanın etkileri ve su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi konusunda kurulan araştırma komisyonuna yaptığı sunumda, "İklim değişimi" yerine, "Küresel değişim" demeyi tercih ettiğini söyledi. Özhatay, şu anda küresel değişimin yaşandığını ve hızla arttığını ifade etti.

Botanik bahçelerinde korunmalı! Türkiye’nin, bitki çeşitliliği açısından çok zengin olduğuna işaret eden Özhatay, Türkiye’de üç bitki coğrafyası bölgesi bulunduğunu belirtti. Neriman Özhatay, Türkiye’nin, ılıman kuşaktaki en zengin bitki türüne sahip ülke olduğunu, yaklaşık yüzde 34’ü endemik olan 10 bin çiçekli bitkiye evsahipliği yaptığını ifade etti. Özhatay, her 5 gün 7 saatte, 1 yeni bitkinin Türkiye florasına eklendiğini ancak Türkiye’nin bu eşsiz florasının tahrip olduğunu dile getirdi. Türkiye’de 144 önemli bitki alanı bulunduğuna dikkati çeken DHKD Yönetim Kurulu Başkanı Özhatay, bunların resmi bir koruma statüsüne kavuşması gerektiğini söyledi. Özhatay, yaklaşık 4 bin bitkinin tehdit altında olduğunu, bunun yüzde 60’ının botanik bahçelerinde korunması gerektiğini vurguladı. "Küresel ısınmadan dolayı şu bitki, şu kadar etkilenecek" diyemeyeceğini, diyenlere de inanılmaması gerektiğini, bunların farazi bilgi olduğunu kaydeden Özhatay, bitkilerin, gen merkezleri ve botanik bahçelerde yaşatılmasını önerdi.

"Çok ciddi bir iklim değişikliğine inanmıyorum" Özhatay, fosil yakıt kullanmamak, nüfus artışını teşvik etmemek, büyük şehirlere göçü engellemek gibi çeşitli önlemlerle iklim değişikliğini yavaşlatabileceklerini dile getirdi. Erzincan ovasında aşırı otlatma yapıldığını, tek bir ağaç bulunmadığını ifade eden Özhatay, aşırı bir yağmurun Erzincan ovasını dolduracağı uyarısında bulundu. Özhatay, Erzincan’ın doğal afet bölgesi ilan edilmesini istedi. Çok ciddi bir iklim değişikliğine inanmadığını, bütün bunların senaryolar olduğunu anlatan Neriman Özhatay, ısınmanın yaşandığının doğru olduğunu ancak ülkelerin bunu yavaşlatabileceğini bildirdi.

2 Endemik bitki türünden biri tehlike altında Doğa Derneği Başkanı Güven Eken de Türkiye’de ortalama her hafta yeni bir bitki türü keşfedildiğini, yaklaşık 2 endemik bitki türünden birinin tehlike altında olduğunu belirtti. Eken, 1950 ile 2007 yılları arasında Marmara Denizi büyüklüğünde doğal sulak alanın kuruduğunu, bunun nedeninin; küresel ısınma nedeniyle oluşan kuraklıktan daha çok, suyun yanlış kullanımı ve israfı olduğuna dikkati çekti.

http://teknoloji.milliyet.com.tr/detay.asp?prm=0,4687001&id=3822
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Backlink ve Tanıtım Yazısı için iletişime geçmek için Skype Adresimiz: .cid.1580508955483fe5

Üst