İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

matrix'i ne kadar anlayabildik ?

Aforizmalar

0
İyinet Üyesi
Reaction score
0
Neo'nun varoluşundaki önem nedir?

Neo yetenekli bir bilgisayar korsanı ve onun ilahi bir şekilde varolması dünyayı ele geçiren orjinal makinaların yapay zekalarını bulan insan üzerine dayandırılmış olmasıdır. Nasıl? İlk filmin başında Neo'ya gelen adama Neo'nun verdiği diske bakın. Üzerinde "DISC AI" yazıyor. Yani yapay zeka diski. Neo diski "Simulacra ve Simulasyon" isimli içi boş kitabın içinden alıyor. Bu kitap Fransız Postmodernist Filozof Jean Baudrillard tarafından yazılmıştır. Neo "Nihilizm üzerine" yazan kısmı açıyor. Nihilizm hiçbirşey gerçekte bilinemez demektir. Baudrillard'ın simulasyon kavramı gerçekliği yaratmanın kavramsal yada mitolojik modeller sonunda olduğudur. Bu modellerin gerçekçilikle ne kaynağı ne de bağlantısı vardır. model gerçekliği sezişimizdeki kararlılık olmuştur. Ve morpheus ilk filmde "Gerçekliğin çölüne hoşgeldiniz" demektedir. Bu kitabin Matrix'e ilk adımın atıldığı yer olduğunu söyleyebilirim. Bu yüzden disk yapay zekaya giden anahtarı taşıyor ve böylece makinaları nasıl yokedebileceklerini bilebilecekler, sanırım onlar bu bilgiyi son filmde makinalari yok etmek için kullanacaklar. Bu demek oluyor ki Neo gece klubune gitmek ve disk'i verdiği adami bulmak zorunda.....

filmi daha iyi anlayabilmek için ;

http://www.mutasyon.net/kultur/makaleler/dosya/default.asp

trextra

0
İyinet Üyesi
Reaction score
0
Bu film için birçok şey söylendi. Çokta mantıklı şeyler. Neo yu islam inancında gelecek olan "Mehti" ye benzetenler gibi.

Ayrıca bir belgeselde izleyip şaşırmıştım. Konu Dünya nın oluşumu ile ilgiliydi. Bir gezegen sürüklenip dünya ya çarpıyor ve bunun üzerine dünya ve ay eksenine oturup şimdiki düzen kuruluyor. Bu çarpışmanın adı "Morpheus" olarak geçiyor. Bu seçilmiş kişi kavramları garibime gidiyor doğrusu. Star Wars taki Anakin Skywalker gibi. Kehanet heryerde tutuyor.

trextra

0
İyinet Üyesi
Reaction score
0
Okudum hepsini ama + birşey vermedi bana. Filmi anlatmış. Zaten izledik ve 1 den 3 e kadar kalite düşüşünü gördük. Alt tarafı bir film. 3 vizyon kaplaması gündemde daha fazla durmasını sağlar. Yeni bir felsefe olarak bakmak yanlış bence..

Aforizmalar

0
İyinet Üyesi
Reaction score
0
yeni bir felsefe değil zaten. yapay zeka ve matematik öne çıkarılıyor. yazıyı okuduysan bunu çok iyi anlamış olmalısın. 1 ve 3 ' e kadar kalite düşüşünü gördük diyorsun ama ( :) ) bu bir üçleme ve yazıdan da anlaşıldığı üzere birbirinin parçası olan 3 film. bir olay filmlerde mantık sırası ile birbirine bağlanıp açıklanıyor. bir olay değil bir çok olay ve platonun felsefesine kadar dayanıyor olaylar.

neyse umarım herkes okur bu yazıyı.

trextra

0
İyinet Üyesi
Reaction score
0
Birbirinin parçası olmasa matrix 1-2-3 diye oynamazdı zaten. Neyse okusun bakalım herkes..

123mp3

0
İyinet Üyesi
Reaction score
0
Matrix in ilk filmi cidden felsefe üzerine çekilmişti. Yani çok büyük bi gişe hasılatı beklenilmiyordu. Fakat yapımcı kardeşler baktılar iyi para geldi 2yi ve 3ü de çekelim dediler. Kalite düşüşünü buradan anlayabiliriz. Bende üçlemenin cd ve dvdleri var. İlk filmi seyrettiğim kadar diğerlerinden zevk alamıyorum.

B

baybars

Misafir
Evet bayağı özel bir film serinin sonunda yahudilerin dinini ilgilendiren bayağı ilgi çeken şeyler vardı hani...

ejder

0
İyinet Üyesi
Reaction score
4
123mp3' Alıntı:
Matrix in ilk filmi cidden felsefe üzerine çekilmişti. Yani çok büyük bi gişe hasılatı beklenilmiyordu. Fakat yapımcı kardeşler baktılar iyi para geldi 2yi ve 3ü de çekelim dediler. Kalite düşüşünü buradan anlayabiliriz. Bende üçlemenin cd ve dvdleri var. İlk filmi seyrettiğim kadar diğerlerinden zevk alamıyorum.

matrix 3leme olarak yazılmıştı, 1. si çıktığında 3. nün çıkacağı belliydi.

ejder

0
İyinet Üyesi
Reaction score
4
"Matrix'in devamının, miti mutlu sona ulaştırmak ve biraz daha para kazanmanın ötesinde öyküye yeni anlamlar getirip getirmeyeceği şu anki en büyük merak konusu. Wachowski Kardeşler'in filmi en başından bir üçleme olarak hayal etmesi ise bu konudaki kuşkuları giderecek en büyük güven noktası. Filmin devamının çekilmesinin bir stüdyo kararından çok yaratıcılarının kafasındakinden kaynaklanması, filmin daha da heyecanla beklenmesini mümkün kılıyor. "

Kaynak:http://www.altyazi.net/mayis03/mreloaded.html

bunu biraz önce aratıp buldum, araştırırsan öyle olduğunu görebilirsin

alca

0
İyinet Üyesi
Reaction score
2
bence 3'de mükemmel bir seri diyebiliriz bende dvd'leri var ve bir daha izledim 3'ünü :) ama 1. güzel diğerleri onun heyacanını vermiyor demek matrix 3'lemesine karşı haksızlık olurr ve en büyük izleme zevkini bana 3. film verdi diyebilirim.

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.