Meta etiketlerini otomatik olarak eklentisiz oluşturmak

sinan

0
İyinet Üyesi
Reaction score
0
Wordpress ile oluşturduğumuz sitelerimizin optimizasyonunu yaparak neredeyse hepimiz eklentiye ihtiyaç duyarız. Seo için olmazsa olmaz dediğimiz eklentilerimiz vardır. Misal ben Seo Ultimate kullanırım. Kalıcı bağlantı oluşturmak ve diğer araçlarının işlevsel özellikleri açısından çok işime yaramıştır. Fakat bu eklenti de bile meta description ve keyword etiklerini istediğim gibi çekemedim.

Mesela anasayfa da description ve keyword sorunsuz çalışırken, yazılar kısmına geldiğimiz de sadece description etiketimiz düzgün çalışıyor. Konu içerisinden bir miktar kelimeyi çekip gösteriyor fakat keyword etiketimiz konuyla bağımsız bir şekilde anasayfada ki ile aynı halde.

Kategori sayfalarına geldiğimiz zaman ortada description etiketi bile yok. Keyword etiketleri yine anasayfada ki duruyor. Tags yani etiket sayfalarında ise metalar tamamen çalışmıyor.

ve en sonunda eklentilerle olmayacağına kanaat getirip kendi kodlarımı kendim oluşturdum. ve çok da güzel verim almaktayım. bunu sizlerle de paylaşmak istiyorum.

Öncelikle kodları kendi düzenlediğim şekilde vermek istiyorum. Yani seo ultimate eklentisinde çalışan meta etiketlerini yine kullanıyorum. Keyword etiketini tamamen kapattım. Description ise sadece anasayfa ve yazılar sayfasında mevcut. Diğer etiketleri kendimiz oluşturalım.

Tüm düzenlemeleri header.php dosyasında gerçekleştiriyoruz.
PHP:
<?php wp_head(); ?>
Aşağıda bulunan tüm kodları bu kodun üstüne ekleyeceğiz.

Eklentinin keyword etiketini kapattığımız için doğal olarak anasayfamız için bir keyword gerekiyor. Bunu da şu şekilde oluşturuyoruz;

PHP:
<?php if( is_home() ) {  ?>
<meta name="keywords" content="<?php echo "izle, dinle, anlat, dinlet, oynat"; ?>" />
<?php } ?>

Anasayfamız için anahtar kelimeleri oluşturduk. Şimdi sıra geldi yazılar için oluşturmaya. Üstte oluşturduğumuz kodun hemen altına;
PHP:
<?php if( is_single( $post ) ) { $yaz = single_post_title("", false); ?>
<meta name="keywords" content="<?php echo $yaz." izle, ".$yaz." anlat, ".$yaz." dinlet, ".$yaz." gör, ".$yaz." bak"; ?>" />
<?php } ?>

ekliyoruz. Burada $yaz döngüsüyle yazılar içerisindeki başlığı yazdırıp devamına kendi etiketlerimizi ekliyoruz. Her konuda başlık değiştiği için etiketlerimiz de değişmiş oluyor.

Yazılarımızdan sonra sıra kategorilere geldi. Kategoriler hem açıklama hemde anahtar kelimeleri kendimiz üreteceğiz.
PHP:
<?php if( is_category() ) { $cate = single_cat_title("", false); ?>
<meta name="description" content="<?php echo $cate." kategorisine ait tüm yazılar, ".$cate." içerikleriniz bu kategoride inceleyebilirsiniz"; ?>" />
<meta name="keywords" content="<?php echo $cate." izle, ".$cate." anlat, ".$cate." dinlet, ".$cate." gör, ".$cate." bak"; ?>" />
<?php } ?>

Burada açıklama kısmı için döngüyü 2 kez çalıştırdım. Kategori başlığını 2 kere çekip devamında istediğim etiketi ekledim. Anahtar kelimeler ise aynı yazılarda yaptığımız şekilde. $cate döngüsünü seo kurallarına uygun şekilde çoğaltıp azaltabilirsiniz.

Son olarakda yazılarıma eklediğimiz etiketlere meta tag atamak. Burada yine kategoride yaptığımız mantığı kullanacağız.
PHP:
<?php if( is_tag() ) { $etiket = single_tag_title("", false); ?>
<meta name="description" content="<?php echo $etiket." etiketine ait bilgiler, ".$etiket." etiketine ait yazılar"; ?>" />
<meta name="keywords" content="<?php echo $etiket." izle, ".$etiket." dinle, ".$etiket." anlat, ".$etiket." anla, ".$etiket." bak"; ?>" />
<?php } ?>

Etiket içeriside yazıları kendi sitenize göre değiştirebilirsiniz. Türkçe karakter sorunu yaşayanlar header.php dosyasını Notepad++ ile açıp Kodlama sekmesinden UTF-8 (BOM'suz) olarak dönüştür seçeneğine tıklayıp karakter sorununu çözebilirsiniz.

Artık sitenizdeki meta etiketlere siz hakimsiniz. Kurallara uygun bir şekilde kullandığınız takdirde optimizasyonda çok işinize yarayacağına eminim.

Kaynak: WordPress meta tagları otomatik olarak oluşturmak (eklentisiz)

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Backlink ve Tanıtım Yazısı için iletişime geçmek için Skype Adresimiz: .cid.1580508955483fe5