R
RSS
Misafir
New York'taki Ulusal Emek Komitesi'nin (NLC) raporuna göre Microsoft, ürünlerini Çin'in güney eyaleti Guangdong'daki Kye fabrikasında imal ettiren ABD firmalarının arasında yer alıyor.
Raporda, bu fabrikanın ergenlik yaşındaki kişileri çalıştırdığı ve onları sömürdüğü belirtiliyor.
Fabrikanın "stajyer öğrenci" adı altında 16-17 yaşlarında hareket özgürlüğü kısıtlanmış yüzlerce genci, günde 52 cent karşılığı haftanın 6 veya 7 günü 15 saat çalıştırdığı kaydedilen raporda, fabrikada çalışan genç kadınların da fabrikanın güvenlik görevlilerinin tacizine uğradığı ifade ediliyor.
Raporda, aralarında bilgisayar faresi de bulunan fabrika ürünlerinin yüzde 30'unun Microsoft'a gittiği belirtiliyor.
Rapora göre, Kye fabrikası aynı zamanda dünyaca ünlü Hewlett-Packard, Best Buy, Samsung, Foxconn, Acer, Logitech ve Asus gibi şirketlerin tedarikçisi.
AFP'nin sorularını yanıtlayan Microsoft'un bir sözcüsü, NLC'nin raporunu ciddiye aldıklarını ve soruşturma başlattıklarını bildirdi.
Sözcü, "Rapordaki suçlamaları ciddiye alıyoruz ve eğer fabrikada çalışanların hakkı ihlal ediliyorsa gerekli önlemleri alırız" diyerek, Microsoft'un, tedarikçilerinde çalışan kişilerin güvenliği ve düzgün şartlarda çalışmalarından yükümlü olduğunu belirtti.
-HEWLETT-PACKARD -
Öte yandan, dünyanın en büyük bilgisayar üreticilerinden Hewlett-Packard (HP) hakkında yolsuzluktan soruşturma açıldığı bildirildi.
Wall Street Journal gazetesinin internet sitesinde dün yayımlanan haberde, soruşturmayı Alman ve Rus makamlarının başlattığı kaydedildi.
Hewlett-Packard AFP'ye, soruşturma çerçevesinde, şirketin Moskova'daki bürolarının dün arandığını teyit etti.
HP, Rusya Federasyonu Başsavcılığı tarafından, bilgisayar malzemesi satışı amacıyla açılan 35 milyon avro değerindeki ihaleyi kazanmak için, rüşvet yoluna başvurmak ve yaklaşık 8 milyon avro rüşvet vermekle suçlanıyor. Bilgisayar malzemesinin Başsavcılığa Almanya'daki bir HP şubesi vasıtasıyla satıldığı belirtiliyor.
Kaynak: Veteknoloji