İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Migren Hastalığı, Migren Tedavisi

haymet

0
İyinet Üyesi
Katılım
20 Şubat 2000
Mesajlar
1,416
Reaction score
0
Migren Nedir?

Migren 4 ile 72 saat arasında zaman alan ataklar halinde beynin belli tarafında süren bir baş ağrısıdır. Migren sinirsel bir hastalıktır. Beyindeki bazı kimyasal maddelerin azalması sonucu meydana gelir. Migren ağrısı meydana geldiği zaman sesten, ışıktan uzak durulmak istenir. Bulantı kusma gibi durumlar görülebilir.
Migrenin kadınlarda olması erkeklerden daha fazladır. Bunun sebebi ise kadınlardaki hormon değişimlerinin erkeklerden daha fazla olmasıdır.
Migren Tipleri
Basit migren: Çoğu kişide bu migren görülür. Kusma çok azdır ve tek taraflı ve çift taraflı baş ağrısı görülür.
Klasik migren: Auralı migren atakları vardır. Ergenlik çağlarında başlar. Ataklar 40 yaşında sonra başlar. Görme alanını etkiler ve belli yerleri göremez hale gelir.
Aura: Baş ağrısı öncesinde belirir ve görme alanını etkiler. Kişinin görüş açısını azaltır.
Diğer migren ağrıları çok az görülür. Bunlar:
Baziler migren: Cümle kurmada güçlük, baş dönmesi, kulakta çınlama ve çift görme görülme görülür. En sonunda baş ağrısıyla seyreder.
Baş ağrısız auralı migren: Bir süre sonra auralı migren geçirenlerin baş ağrısının etkisi azalmaya başlar.
Hemiplejik migren: Hem auralı hem de vücutta kas güçsüzlüğü veya felç görülür.
Status migrenozus: Çok fazla süren migren ağrılarıdır.(3 günden fazla sürer.)
Retinal migren: Baş ağrısının yanında gözde geçici bir görme bozukluğu oluşur.
Oftalmoplejik migren: Gözü kontrol eden sinirler felç geçirir.
Migren Ağrısı Belirtileri
Yorgunluk, ışıktan ve sesten rahatsız olma, kaslarda ağrı, mide bulantısı, kabızlık, ishal, susuzluk, idrara sık çıkma, huzursuzluk, üzüntü gibi belirtiler.
Migreninin 4 evresi vardır:
Aura Dönemi
Migren başlamadan 30 dakika önce ortaya çıkar ve kişinin görme alanı etkiler. Işık çakmaları görür, tek taraflı görür, kolda bacakta karıncalanma hisseder.
Baş Ağrısı Dönemi
72 saatlik bir dönem dilimidir. Kafa zonklar, tek taraflı ya da çift taraflıdır. Kişi hareket ettikçe ağrının şiddeti artar.
Ağrının Geçmesi Dönemi
Atağın geçmesiyle birlikte ağrı geçmeye başlar. Genelde uyuma tercih edilir.
İyileşme Dönemi
Atak geçtikten 1 gün sonraya kadar olan süreyi kapsar.
Migren ataklarının gelme sıklığı tam olarak belli olmaz. Ama kesin olarak günlük olarak migren atakları gelmez.
Migreni Başlatan Faktörler
Stres, hormonlarda değişiklik, halsizlik, yorgunluk ve öğün atlama migreni tetikleyen en büyük neden olduğu düşünülüyor. Çocuklarda aç kalma, az yemek yemek, kadınlarda ise adet döneminde görülen hormon değimleri migrene neden olabilir.
Bunların dışında:
-Bazı yiyecek ve içecekler: eski peynir, çerez, çikolota, şarap, alkol, kafeinli içecekler, çay, katkı maddeleri.
-Çevresel faktörler; gözü rahatsız eden ışık, ağır koku, hava değişiklikleri
-Hormona bozukluklar
-Uykusuzluk
-Stres
Migren Tedavisi
Migren tedavisinde oluşabilecek migreni önlemeye yöneliktir.
-Güneş gözlüğü takılabilir.
-Aşırı kalabalık ve yorgunluktan kaçınmak gerekir.
-Stresten uzak durulması gerekir.
-Ayağa sıcak ve soğuk uygulamasıyla rahatlayabilirsiniz.
-Baş boyun bölgesine masaj yaptırabilirsiniz.
-Bunların dışında hekim kontrolünde ilaç tedavisi uygulanır.
 

webacar

0
Yasakli Uye
Katılım
24 Ağustos 2017
Mesajlar
48
Reaction score
0
Konum
Bolu
Migren kelimesi Yunancada “hemikrania” (başın bir tarafındaki ağrı) ifadesinden gelmektedir. Günümüzde çok yaygın olarak görülen bir rahatsızlıktır ve daha çok kadınlarda rastlanmaktadır. Genel olarak baş ağrısı olarak algılanan bir hastalık olsa da yarattığı yan etkiler dolayısıyla aslında tüm bedeni ilgilendiren bir durumdur. Otonom sinir sisteminde görülen bazı belirtilere bağlı olarak ortaya çıkan, orta ve çok şiddetli baş ağrısı olarak tanımlanmaktadır.

Migren kronik bir rahatsızlıktır. Genelde ataklar halinde kendini gösterir, başın tek tarafına yerleşen, zonklayıcı bir ağrıdır. Bu atakların süresi 2 ila 72 saat arasında değişebilmektedir. Migren atakları esnasında baş ağrısının yanı sıra bulantı, kusma, fonofobi (sese karşı hassasiyet), fotofobi (ışığa karşı hassasiyet) gibi durumlar da görülebilmektedir.

Migrenden kaynaklanan baş ağrısı genelde tek taraflı ve tıpkı bir damarın atması gibi zonklayıcı şekilde olmaktadır. Birçok migren hastası ağrının geleceğini saatler öncesinden hisseder. Migren sinyali veren belirtiler arasında sebepsiz yere oluşan mutsuzluk, huzursuzluk, durgunluk ve neşesizlik hali, kaslarda ağrı, mide bulantısı, susuzluk, idrara sık çıkma, ışıktan ve karanlıktan rahatsız olup kendini soyutlama isteği gibi durumlar bulunmaktadır.

Migren tedavisi, korunma yolları hakkında merak ettiğiniz her şeyi bilgihanem.com sitesinin bu yazısından öğrenebilirsiniz.
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Üst