İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

''Milli İşletim Sistemi''

ByRON

0
İyinet Üyesi
Reaction score
2
''Milli İşletim Sistemi''
TÜBİTAK'ın geliştirdiği Pardus'un 2008 sürümü için hazırlıkların sürdüğü bildirildi.

İşletim sistemini geliştiren ekibin başkanı TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsünden (UEKAE) Doç. Dr. Erkan Tekman, yaptığı açıklamada, 2003 yılı başında başlatılan ''e-dönüşüm Türkiye Projesi'' kapsamında geliştirilen Pardus'un, bilgisayar yazılımlarında dışa bağımlılığın azaltılması, kişisel ve kurumsal güvenliğin artırılmasını amaçladığını kaydetti.

Pardus'un, RTÜK'ün yayın arşivleme sistemlerinde kullanıldığını, Milli Savunma Bakanlığının Türkiye genelinde askeralma dairelerindeki 4 binden fazla bilgisayarda kullanımının ise yakında devreye gireceğini ifade eden Tekman, ''Bireysel kullanıcıların sayısı ise 50 bin civarında.

2007'nin ikinci yarısında kurumsal kullanıcı sayısını artırmaya çok çalışmadık. Beklentimiz, ASAL gibi büyük kuruluşların Pardus'u kullanmaya başlaması ve bir örnek oluşturur hale gelmesi'' dedi.

Gelecek 5-6 ayda, Pardus'la ilgili yazılım ya da hizmet sağlayan çeşitli çözüm ortaklarının ortaya çıkacağını kaydeden Tekman, şunları kaydetti:

''Şu anda çok yeni olduğu için bunların hangi konularda gerçekleşeceğini söylemek zor. Ancak, çözüm ortaklarının ortaya çıkması, projenin başından beri amaçlarımızdan biri. Pardus'la ilgili her şeyi TÜBİTAK'ın yapmasından çok, birçok kurum ve gönüllünün bilgi alışverişi içinde olması ve katkı sağlamasını istedik. Bu beklentilerimiz gerçekleşmeye başladı.''

2008 PARDUS YILI OLACAK

Tekman, 3 ayda bir güncel sürümü çıkarılan ve adını soyu tükenmiş ''Anadolu Parsı''ndan alan Pardus'un şu anda ''2007.2'' sürümünün kullanımda olduğunu, Kasım ayında ''2007.3'' sürümünü çıkaracaklarını belirterek, ''Bu sürüm, 2007.2 sürümünden beri yaptığımız güncelleştirmeleri içerecek. Ancak asıl hazırlığımızı, 2008'in ilk çeyreğinde çıkaracağımız sürüm için yürütüyoruz'' dedi.

2008 sürümüyle ilgili kampanyayı yakında başlatacaklarını ifade eden Tekman, bu sürümle hem bireysel hem de kurumsal alanda ilgi uyandıracaklarını vurguladı.

Tekman, 2008 sürümünde, Windows gibi başka bir işletim sistemine sahip kullanıcıların, çeşitli ayarlar ve özellikleri aktarabilmesi için bir ''göç aracı'' hazırladıklarını ifade ederek, şöyle devam etti;''Pardus'un kullanımının yaygınlaştırılması amacıyla diğer işletim sistemlerinden ''göç etmek'' isteyen kullanıcılar için yeni kolaylıklar sağlanacak. Yazılım geliştirme süreci devam ediyor, ismi de henüz belli olmadı. Ancak, bu aracın, yeni bir işletim sistemine geçerken birçok ayarlamayı baştan yapmak istemeyenler için çok büyük bir kolaylık sağlayacağını ve hayatlarını kolaylaştıracağını söyleyebilirim.

Söz konusu araçla, MSN'deki adres defteri, internet tarayıcıdaki sık kullanılanlar gibi çeşitli bilgi ve ayarlar, Pardus'a otomatik olarak aktarılacak. Kullanıcı Pardus'u kurduğunda, eski işletim sistemindeki duvar kağıdıyla karşılanacak, anında MSN hesaplarını kullanır hale gelecek.''

AA

Ben calısan cd sini denedim de cok güzel 3 boyutlu anaekran vs. tamamen bitse sanırım bende tamamen gecerim

CMYLMZ

0
İyinet Üyesi
Reaction score
0
güvensizlik olarak adledilmesin ama henüs pardus kullanıma pek hazır degil gibi göründü bana

Breeze

0
İyinet Üyesi
Onaylı Üye
Reaction score
1
yerli malı yurdun malı
herkes onu kullanmalı

diye öğrettiler ama windows varken başka bir işletim sistemi kullanmam

tiva

0
İyinet Üyesi
Reaction score
5
2003 yılı başında başlatılan ''e-dönüşüm Türkiye Projesi'' kapsamında geliştirilen Pardus'un, bilgisayar yazılımlarında dışa bağımlılığın azaltılması, kişisel ve kurumsal güvenliğin artırılmasını amaçladığını kaydetti.

Bu sadece bir hikaye den ibaret, http://webarsiv.hurriyet.com.tr/2005/02/25/605058.asp

Pardus, Tübitak ın biz birşeyler yapıyoruz diyebileceği göstermelik bir projeden ötesi değildir.

Ayrıca "Milli" kelimesini kullanmak bir hatadır, çünkü başkasına ait bir çekirdek üzerine inşa ediliyor, sadece bir distro dur.

iyinet

Root
Admin
Hosting Firması
Reaction score
66
Bu sadece bir hikaye den ibaret, http://webarsiv.hurriyet.com.tr/2005/02/25/605058.asp

Pardus, Tübitak ın biz birşeyler yapıyoruz diyebileceği göstermelik bir projeden ötesi değildir.

Ayrıca "Milli" kelimesini kullanmak bir hatadır, çünkü başkasına ait bir çekirdek üzerine inşa ediliyor, sadece bir distro dur.

Distro olmasa bile (ki sanırım öyle) "Milli" kelimesini kullanarak ürünü dünya kullanıcılarına kısıtlamış oluyoruz. Keşke bu işler akademik gücün yardımı ile ticari boyutta yapılabilse de ülkemize döviz girse.

ByRON

0
İyinet Üyesi
Reaction score
2
Bu projeyi zaten ücretsiz olarak yayınlayacakları ve Türkler için (herseyi türkçe olacagından diyorlardı ) böyle bir düsünceyle "Milli" demenin ne sakıncası var?

Evet keske yapmıslarken bunu yaygınlastrabilseler ve ülkemize gelir getirebilse ama ilk projeye baslandıgı zaman bunun ücretsiz olacagını söylüyolardı belki daha da gelistirlmisler ücretli yapabilirler. Vardı Tüpidakta bir tanıdıgım gecen sene calısan cd sini yollamısdı. Eğer ulaşabilirsem daha da geniş bilgi edinebilirim kendisinden.

Loi

0
İyinet Üyesi
Reaction score
44
Genis bilgi zaten sitesinde var :) Ayrıca kimse bundan gelir beklentisi icinde degil bununla birlikte icerisinde farkli diller icin dil paketleride var arkadaslarin yayinlasmasini istemelerinin sebebi, kullanisli bir isletim sisteminin Turkiyeyi tanitma konusunda cok yararli olacagidir. Ayrica cok tercih edilmesi, bir isletim sistemide daha cok kullanim ile farkedilebilecek hatalarin minimum seviyeye indirmesi konusunda faydali olacaktir. Daha az problem daha fazla tercih, daha fazla tercih daha guclu bir Turkiye :D

Angelo

0
İyinet Üyesi
Reaction score
111
Zaten Türkiye'de yaygınlaşırsa Microsoft'un kazandığı dolarla içerde kalacağı için yeterli bir gelir o. Microsoft'un tekel zihniyetli hazır olmadan çıkarttığı ve fahiş fiyattan zorla sattığı ürünlerden daha dandik olduğunu sanmıyorum. Windows 95'i 97 gibi, 98'i 2000 gibi, XP'yi daha 1-2 senedir yükledim. Vista'yı da hala kullanmayan büyük bir kitle var. Sizce neden böyle oluyor? Çünkü windows da yamalı bohça. Rekabet olmadan kalite olmaz, biraz daha iyi reklamı yapılsın herkese faydalı bu pardus.

Loi

0
İyinet Üyesi
Reaction score
44
Ben bi sure kullandim ancak web ortaminda sayfalar "igrenc" gozukuyor pardusda. Ubuntu pardusdan bu konuda daha basarili, uzun sure kullandim cokta memnun kaldim. Bunun disinda pardus her istege cevap veriyor. Benim aradigim ozellikleride tasimaya basladigi an bende windows urunlerinden vazgecebilirim.

Bu arada Fedora her anlamda 10 numara. Herkese oneririm. Cok uzun sure fedore core 4 kullandim.. Isiniz sadece internet ise sadece bunu oneririm.

Angelo

0
İyinet Üyesi
Reaction score
111
Nasıl iğrenç, bildiğin aynı browserı kullanmıyor mu ne farkı var :)
Kuracağım da wireless dan korkuyorum bir tek, wireless'ı nasıl fedora'nın? Ben kabloyla girmiyorum internete, bir de mesela benim laptopun driverları problem olur mu çok Dell Inspiron

Loi

0
İyinet Üyesi
Reaction score
44
Goruntuler cok bozuk gosteriyor, fontlarla ilgili salak salak seyler var. Ben windowsda alistigim fontlari icine atmama ragmen guzel gostermedi. Ayrica grafik arayüzü cok büyük. Küçültmeye çalışıyorsun iyice kötüleşiyor. Denemeden anlaman cok zor.

Fedoranın wireless i güzel en son WPA icinde bir eklentisi cikmisti ancak ben mac filitresi kullandigim icin WEP veya WPA eklentilerini kurma ihtiyaci duymadim, deneme amacli WPA kullandim ondada sıkıntı yoktu. Ayrıca bir çok sürücüyü otomatik tanıyor bu özelliği çok iyi. Dell bir süredir Linux(ubuntu) kurulu notebooklar satmakta bu vesile ile driver konusunada el atmislardi. Inspiron XXX? 6000 mi?

Angelo

0
İyinet Üyesi
Reaction score
111
yok 2200, bende ki driver cd si büyük ihtimal sadece windowstur bakmadım, ama windows kurulu aldım diye öyledir heralde. bir format atacağım, atmışken fedoraya geçeyim diye düşündüm.

Loi

0
İyinet Üyesi
Reaction score
44
Fedora Core4 bile butun driverlari taniyordu. Yeni versionlarinda kesin taniyordur.

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.