İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

(Milyon dolarlar Nasıl oluyor) Etohum nedir? Ne yapar? Ne işe yarar?

mathiaxbars

0
İyinet Üyesi
Reaction score
122
etohum.png

Nekadar toplantılarına katılmak isteyip katılamasamsamda yakından takip ettiğim bir oluşumdur.

Etohum nekadar dıştan ön yargıyla yaklaşılınca yeni girişimcileri dömürüp kazanç sağlanmak amacıyla oluşturulduğu

düşünüle bilirsede az olsun takipte olan insanların alanında ilk ve çok yararlı olduğunu düşündüğünü düşünüyorum.Kurucusu çok sevecen ve bilgili eskiden

itüde öğretim görevlikiği yapmış Burak büyükdemir , kendisini bukadar uğraşından ötürü taktir etmişimdir hep. Size burada tanıtmamdaki amaçta yararlı olacağını düşünmemdir.

Yenini yeni internetten para kazanmaya çalışan veya düşünen kişilere yeni bir düşünce veya hedef katıcaktır.

Etohum girişimcilerle yatırımcıları birleştiren bir platformdur.Her yıl 15 girişimci seçilir ve onlar bilgilendirilerek profluğa hazırlanır ve yatırımcı bulmaları sağlanır.

Tabiki yararı sadece 15 girişimciye değildir.Bedava olan toplantılar düzenliyerek o toplantılara eski-yeni girişimcilerin ve internet alanında bilgili insanların konuşması yapması sağlanarak katılanlar bilgilendirilir.

Ben nekadar fazla içinde olmasamda çok yaralandığım, bilgilendiğim bir oluşum oldu .Bir çok fikir aldım ve bir çok fikrimide sayesinde değiştirdim.Sizinde yaralanıcağınızı düşünüyorum.

Sitesi http://www.etohum.com/ dur buradan benim yazımdan daha ayrıntılı bilgiye sahip olabilirsiniz.

Ayrıca tavsiyem olan http://televidyon.com/?page=program_list&program_id=8
bu adresten etohumum şimdiye kadar olan video halindeki çekimlerine ulaşabilirsiniz.

İnternetin sadece site açıp reklam koymaktan ibaret olmadığını ve bu derin piyasada neler gerektiğini öğrenmeniz umuduyla...

Darkart

0
İyinet Üyesi
Reaction score
56
Son bir kaç yıldır buna benzer oluşumları okuyorum göz ucuyla. İsimleri çok aklımda kalmasada iyi işler çıkardıklarına dair yorumlarada rastladım. E-tohum için demiyorum adını ilk kez duydum belkide ilk kez dikkat ettim bilemiyorum ancak böyle oluşumlar bir çok insanı kör sinek modundan çıkaraktır. Ciddi anlamda eğitilmeye ihtiyacımız olan bir sektördeyiz. Hala mail okuyup para kazanacağını sanan binlerce kişi varsa bu oluşumlar kesinlikle olmalıdır.

T

trgy

Misafir
Toplantıları varmış gitsem mi ki yarın. :) Beni alırlar mı ki kapıdan. :p

Darkart

0
İyinet Üyesi
Reaction score
56
Sen iyinet benim dediğinde iş biter hocam :p

T

trgy

Misafir
Öyle bir yere gitsem asla demem. Bi proje site sahibi olanla, olmayana nasıl davranıyorlar onu merak ederim.

Hep beraber gidek, biz absürtçular olarak geldik diye o da bi proje sonuçta ne diyecekler bilmiyorum. :D

Şaka bi yana bu tarz toplantılarda genelde anlatılanlar işe yaramaz. Bu tarz toplantıların tek faydası çevre sağlamaktır. 3-5 kişiyi kafalasan yeter de artar bile o toplantıda. :)

Darkart

0
İyinet Üyesi
Reaction score
56
Zaten bu tarz event leride o yüzden yapıyorlar. Onu düzenleyende gençleri çok düşündüğünden değil network ü geniş tutmak için yapıyor ;)

mathiaxbars

0
İyinet Üyesi
Reaction score
122
Şimdi toplantıları küçümsemeyin . Herkeze açık oluyor ve sitelerinden gelecekler başta belirtiyor katılımcı sayısı dolunca davetiye bitiyor.

Gelenleri genelde girişimleri başarıya ulaşmış insanlar oluyor örneğin

Uzmantv.com
ekşi sözlüğün sahibi
gittigidiyorun sahipleri
hepsi buradanın müdürü

gibi insanlar konuşmacı oluyor.Biraz ilgilenirseniz görüceksiniz.Etohum baya yol kat etti öyle ünilerin zorlamasıyla yapılan toplantılar gibi değil...

Şimdi siz etohuma katılmak zorunda değilisiniz tabiki benim gibi , Sadece verilenlerden yaralanın :D

Mesela çoğu kişi burada reklam gelirli site düşünüyor veya daha farklı ama basit hiç ileride yatırım alabilecek bir site gömredim tanıtımı yapılan açıkca.

Sektör seçimi
İş planı
Gelir modeli

Buna benzer konularda deneyimsiz forumdakiler.

Açıkca söyliyim buralarda takılmaya ilk başladığımda böyle gelişmiş sitelerin , şirketleşmenin hiçmi hiç varlığından haberdar değildim :D Ben bi google ı bilirdim bide işte gittigidiyor owww gelişmiş adamlar süper falan.Ama işin içine girince görüyorsunuzki uçlarda gezilen sitelerin altlarıda var çoğu sektör para kazanıyor gibi.Etohumla başlarsınız yurt dışı seminerleri , blogları slikon vadisi diye gider:D

Çok basit anlatıyorum ama olsun ilerde yazarım belki düşüncelerimi.Sektör seçimi , klon site, yatırım alanlar , zorluklar vb

Zaten bu tarz event leride o yüzden yapıyorlar. Onu düzenleyende gençleri çok düşündüğünden değil network ü geniş tutmak için yapıyor ;)

Çoğu öledir ancak etohumun yeni nesile çok şey kattığını düşünüyorum.Düşünceleri şöyle sektör gelişirse bizde gelişiriz.

Darkart

0
İyinet Üyesi
Reaction score
56
Kimsenin kücümsediği yok yahu :)
Ben bugün büyük markalara hizmet verebiliyorsam bu tarz event ler sayesindedir. Ancak ben nasıl yarar gördüysem düzenleyenlerde aynı paralelde yarar sağlıyor anlatmak istediğim buydu. Ben kazancımın ciddi bölümünü bu tarz yakınlaşmalara harcıyorum. Herşey yatırım sonuçta.

mathiaxbars

0
İyinet Üyesi
Reaction score
122
Birde yazdıklarımı parasal olarak algılamayın ben sektörden bahsediyorum (örnek twitter)

Burda işte melodi , zayıflama haplar , 10 kontöre zekanı ölç gibi sitelerle 20-30 bin kazanabilir aylık ama türklerin bilmediği markalaşma.İstiyorlarki emek olmadan biran önce kolay kolay paramızı kazanalım.Nerde para oluyor huraa oraa , diğerleri kazanıyor ya bizde kazanırız.Zaten çoğu kişide para kazandığı yeri saklar.Bu konuda bir kere onu ayırın.

Ben burda markalaşmaya yatkın, sektörde ad yapmaktan bahsediyorum.

Kimsenin kücümsediği yok yahu :)
Ben bugün büyük markalara hizmet verebiliyorsam bu tarz event ler sayesindedir. Ancak ben nasıl yarar gördüysem düzenleyenlerde aynı paralelde yarar sağlıyor anlatmak istediğim buydu. Ben kazancımın ciddi bölümünü bu tarz yakınlaşmalara harcıyorum. Herşey yatırım sonuçta.

Orası kesin :D Ama etohumda gördüğüm vericilğininde fazla olması buda gerçekten çok iyi bir durum...

Katılanların çoğuda zaten sektörde ad yapmış insanlar ve kendi aralarında bağlantıdalar ve birbirlerinide kolluyorlar.

Darkart

0
İyinet Üyesi
Reaction score
56
Doğrusu forumda senin gibi düşünen birini bulmak beni şaşırttı :D
Yıllardır link satışınla ev bakmak isteyen, hotfile ile kira ödemek isteyen ya da mail okuyup kontör almak isteyenleri gördükçe umutsuzluğa düşmüştüm :p

Sana sonuna kadar katılıyorum. İşin enterasan kısmıda şu aslında;

Gelir mutlaka herkesin hedefi. Ancak önemli olan bu hedefe nerden ve nasıl gittiğin. Örneğin bundan 9-10 yıl önce domain almak ayrı bir dert hosting bulmak ayrı bir dertti. Bulsanda bunun üstünde yayın yapacak ne vbulletin nede wordpress vardı. Şimdi ise bunların bile tonla alternatifi dolu. İşte bir çok kişiyi körlüğe sürükleyen şey bu.

Bazen açılan konularda dikkatimi çeker ;
"şiir sitesi lazım", "şarkı sözü scripti bilen var mı", "makale scripti arıyorum" vb gibi tonla konu gördüm. Hayal gücü artık o kadar daralmışki hazır uygulamalardan dolayı adam bunların 3 nünde aynı şey oldugunu göremiyor. Çünkü hiç bilgisi yok ama hiç! Az bilgisi olsa istediğini ipte oynatacak ama olmuyor. Wordpress nimetini az birşey bilse, kurcalasa istediği şey fazlasıyla ortaya çıkacak...Ama anlayana, yapabilene...

İşte bu körlük içindeyken beyinlerin çalışması maalesef çok zor.

Birde her zaman söylerim. Trende yer kapmak istiyorsan kalktığı yerden bineceksin, üşenip ara istasyondan binersen senden önce binmiş tonla adam olur.

mathiaxbars

0
İyinet Üyesi
Reaction score
122
Zamanla açılcak ülkedeki girişimcilerimizin gözü ama şunada türkiye zıplama öncesi bir durumda zıplama esnasında yer kapmış olanlar yerlerini alıcak. Diğerleride şuanda yurt dışında yer tutmaya çalışan didinen , daha niş alanlara yönenlenlere benziyecekler.

Şunanda türkiye daha çok yurt dışı piyasasının etkisi altında çünkü yatırım , emek ve fikir sarfeden yok çoğu sektöre.Olanlarda çatır çatır götürüyor işi.Zor , çalışarak ,çaba sarfederek , zamanla yapıyorlar ama temellerinide iyi atmış oluyorlar...

Bizim çok büyük artılarımız var aslında önümüzde el değmemiş bir alan ve bu alanları başka ülkeler milyonlarca yatırımla önceden denemişler, fikir üretmişler.

Sadece fikir üretmek yetmez bu piyasada , para kazanacak ilerleyebilecek bir sektör seçmelisin.Rakiplerini belirlemelisin. İleride bu piyasa yatırım alıyormu onu belirlemelisin.Önünde engeller olucakmı daha yenilikci birşey gelip önünü tıkıyacakmı hep bunları belirlemelisin.Fikrinmi yok fikir çok ama türklere göre değil senin türklere uyarlamanı yenilik katmanı bekliyor.

Haaa çoğu girişimcide heves yapar işe başlar 6 ay sonra sıkılır pes eder.

Ama bilmezlerki girişimi meyveleri zamanla verilir.Gittigidiyor ilk 2 yılmı ne ivme kazanamamış mesela (zamanı tam hatırlamıyorum).Uç örnek ama çoğu böle.

Şimdi geliyim uzak durması gerkenlere

Zeki değilsen
Sabırlı değilsen
Pazarlama yeteneğin yoksa (ki en önemlilerindendir siteyi yapmak yetmez bunu pazarlaman gerekir insanlara, aynı serberst sektörde kendini pazarlamaya çalışmak gibidir.Yapamıyorsan git memur ol)
Yeniliklere ayak uyduramıyorsan
Araştırmayı bilmiyorsan

Hiç yerinden kıbırdama.Google adsenseye devam...Ama sor kendine 3 yıl sonra ne olucam diye.

Angelo

0
İyinet Üyesi
Reaction score
111
Sarki sozu scripti, Bulasik Yikama scripti gibi isteklerin ne kadar vahim oldugunu dusunen baska insanlarin oldugunu da gormem en azindan bugun yastiga kafami koydugumda rahat uyumami saglayacak.

yagmayok

1
İyinet Üyesi
Reaction score
89
Mathiaxbars ve Darktan süpersiniz. Angelo sende dahilsin :=) E-tohumdan bahsetmiyorum. Tanımam bilmem etmem. Ama bu konu sayesinde söyledikleriniz, düşünceleriniz ve bunları burada böyle bir şekilde bahsetmeniz beim de çok hoşuma gitti. Böyle düşünenleri de aramızda görmek çok hoş.

Hep söylemişimdir. Bırakın şu şarkı sözü sitesi, Çöplük blog, dizi sitesi, tık tık kazan gibi basit projeleri. Orjinal ve kaliteli işlere yönelmeye çalışın diye. Onlar için uğraşın diye...

Belki hatırlarsınız bir ara forumda Tıkla Kazan konuları açanlar çoktu. Orada verdiğim tepkiler ortada zaten...

Darkart

0
İyinet Üyesi
Reaction score
56
Sizlere tamda pazarlamayla alakalı anımı yazıyım bari belki başkalarının işine yarar.

Sene 2001 gibi sıkı bir ajansın iş görüşmesine gittim. 3 kişi tarafından neredeyse sorguya tutuldum diyebilirim. Sormadıkları şey kalmamıştı. Hemde çapraz olarak :) Bir ara başkan benden çalışmalarımı göstermemi istedi. Bende cebimden çıkardığım ve üzerine a4 sticker satın alıp dandik yazıcımda bastığım kartvizit cd mi çıkardım. Hepsi birbirine baktı ve başkan "bak senden önce görüşmeye giren arkadaş bu klasörü getirdi, mimar sinanda yaptığı işlerin dökümünü almış, sen bunumu getirdin" diye alaycı bir eleştiride bulundu. Bende sadece gülümsedim. Cd yi laptopuna taktı bir kaç sn sonra güzel bir efekt ve müzik eşliğinde introyu seyretmeye başladılar. Ardından ekrana gelen menüler, biyografim, çalışmalarım, video efektlerim vs. derken sanırım bir 5-6 dakika kimse ses etmeden mır mır aralarında şuna tıkla buna tıkla diyorlardı.
Benimle alaycı konuşan o başkan 5-6 dakika izledikten sonra arkasına yaslanıp "kaç lira istiyorsun" demişti :D

İşte farklılık işte zafer ;)

Yani fikir üretmek iş değil, önemli olan projeye dönüştürebilmek ve sonrada bu projeyi satabilmek, para kazanabilmek. Kısacası inovasyon! Bir çok ünlü sanatçı fikirlerini projelendiriyor ancak sponsor ararken zorlanıyorlar çünkü pazarlamak çok ayrı bir şey. Çok okumak, araştırmak ve en önemliside dolaşmak gerekli.

mathiaxbars

0
İyinet Üyesi
Reaction score
122
Bi kaç örnekle devam edelim ozaman ...

sevenload.com Almanyada yaşayan bir türk ailenin ürünüdür.Sık sık türkiyeyede geliyorlar.Bir video sitesi gecen aylarda alman telekomdan 30 milyon € yatırım aldılar.Videolarındada belirttiği gibi fikir sıradan ama pazarlamayı becermişlerdi.Diyorki almanyadaki blogcularla çok görüştük kendimizi tanıttık davet ettik , onlar bizi sevince tnaıtmaya bşaladı ve işler yürüdü.

cember.net Çağlar Erol un sitesi kendisi oldukca eteneklidir ama orjinal fikir bulmak açısından değil , sektör bulma ve pazarlamada.Bu site geçen yıl 4.6 milyon € ya almanın aynı sektörde olan xing e satıldı.Xing in müdürü cember.net i siteleriyle birleştirdi ve hiç zorlanmadıklarını söyledi çünkü yapısı nerdeyse diziliş bile aynımış.Yani kısaca klon site tabir ettiğimiz benzer site. Başarısı neydi ilk olması , kendini tanıtması ve pazarlaması.(siteyi kodlamadaki php başarısına bişey demiyorum onlar konu dışı:D)

bloguda http://www.xing.com/tr/ dur kendi yazılarına ulaşabilirsiniz.Şirket kurulumu ve diğer şirketlerle işbirliği yapmak için çok güzel ve özet bilgiler mevcut.

daha çok var yatırım alan satılan konu ilerledikce yazarım :rolleyes:

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.