İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

“Milyon dolarlık bir projem var, köşeyi döneceğim!” diyenlere 10 tavsiye..

• Konbuyu başlatan themaniac
  • Başlangıç tarihi
T

themaniac

Misafir
“Milyon dolarlık bir projem var, köşeyi döneceğim!” diyenlere 10 tavsiye..​

Her girişimcinin hayatı boyunca en az birkez kurduğu bir cümledir bu; “Milyon dolarlık bir projem var, köşeyi dönüyorum.. Ama kimseye anlatamam, çalınabilir..vs” Bu hayale kapılanlara büyük yakınlık ve samimiyet duyarım. Çünkü bu yazıyı, seneler önce, daha 18-19 yaşlarında iken kolunun altındaki proje dosyaları ile büyük medya holdinglerinin kapılarında yatmış ve sonunda üçün birini almış bir girişimci olarak yazıyorum.

Uyku uyuyamazsınız, iştahınız kapanır, arkadaşlarınızın davet ettiği günlük sosyal aktiviteler boşa zaman kaybı gibi gelir, yalnızlaşırsınız, hırslanırsınız, çok büyük düşündüğünüz için karşınıza çıkan küçük küçük fırsatları görmezden gelirsiniz..

Cebimde 1 TL bile olmadığını, hayatımda 10 milyarı bir arada görmemişken, trilyon peşinde koştuğum için 10milyarlık fırsatları elimin tersi ile ittiğim cahiliye günlerimi hatırlıyorum. Bu ruh hali ve büyülü fikirler herkesin hayatına girebileceğinden, “büyük fikirler” konusundaki tavsiyelerimi paylaşmak istedim..

1 – Farklı açılardan bakan gözlerden yorumlar alın

İnsan beyni en gelişmiş bilgisayardan bile milyon kat daha hızlı çalışır. O kocaman fikirler kafanızın içinde sadece saniyeler içinde oturur, bir anda kan akışınız hızlanır ve göz bebeklerinizde dolar “$” işaretleri belirir. O heyecanla üzerinde hemen biraz çalışır, bazı formüller üretir, notlar alırsınız. Bu arada çoktan son model Ferrari ile gezdiğinizi hayal etmeye başlamışsınızdır bile..

Bu heyecan içinde bazı küçük detayları kaçırıyor olabilirsiniz. Hatta çoğu zaman kesin kaçırıyorsunuzdur. Basit bir hesaplama hatası, bir istatistik, yasal bir açık, engelleyici bir kanun maddesi, teknik bir gereksinimin maliyeti, hedef kitle yetersizliği vs… Bu herşey olabilir.. Bu yüzden muhakkak fikrinizi önünüze koyup her yönünden bakmalı, mümkünse profesyonellerden görüş almalısınız.

2 – Noter ve Patent ile kendinizi güvenceye almaya çalışın

“Almaya çalışın” diyorum çünkü online işlerde bu çok ama çok zor. Tasarım ve kod değişiklikleri ile isteyen herkes fikrin bütününü kopyalayabilir. Fakat en azından notere onaylatıp, patent için başvurursanız bir nebze olsun dava açma hakkınız olur.

3 – Toplantıları kaydedin, avukat bulundurun

Sponsor veya finansör anlaşmaları için toplantı yapacağınız ve mecburen fikrinizi detayına kadar anlatmak zorunda kalacağınız zamanlarda yanınızda avukatınızı bulundurun. Mümkünse toplantıyı videoya kaydedin ve görüşmenin yapıldığını bir tutanak ile sabitleyin.. Bu şekilde noter ve patent açıklarını kapatmış olursunuz.

4 – Kartvizit ve Donanımlı olmanın önemi

Toplantıya gittiğinizde muhakkak yanınızda bir katvizit olmalı. Kartınızı istediklerinde “ben size bir çağrı atayım kaydedin” şeklinde bir cümle kurarsanız herşey başlmadan biter!

5 – Ya profesyonel olun ya da amatör ama kararlı

İşin acemisi iseniz ama profesyonel görünmeye çalışıyorsanız bu her halinizden belli olacaktır. Bu davranış ciddiye alınmamanıza neden olur. Eğer konunuzda eğitimli ve donanımlı değilseniz amatör olduğunuzu gizlemeye çalışmayın. Unutmayın, amatör insanlarında büyük fikirleri olabilir. Yeterki samimi olun ve kanuni olarak fikrinizi güvence altına alın.

6 – Yavaş başlamaktan korkmayın

Muhtemelen bir anda patlayacak bir iş yapmak istiyorsunuz. Sakin olun, yavaş yavaş başlayın.. Facebook önce sadece birkaç üniversitede aktifdi, sonra brikaç lise daha ve bugün tüm dünya da.. O elit hedef kitle ağır ağır başlanmasaydı belki de facebook başlamadan bitecekti.

7 – Yanlış yatırımcılar sizi anlamazlar, hazırlıklı olun

Siz heyecanla projenizi anlatırken karşınızdaki mustakbel yatırımcı umursamaz tavırlarla göbeğini kaşıyor olabilir. Bu tarz adamlarla muhattap olmayın.. İnşaat sektöründen zengin olmuş adama gidip de internet projesi anlatmayın.. Boşa zaman kaybı olacaktır.

8 – Ekibiniz hazır ve kalifiye olsun

Büyük bir projeyi kendi başınıza yapmanız neredeyse imkansızdır. Teknik işler, tasarım, editör,sosyal medya,muhasebe,idari konular için ayrı ayrı uzmanlarınızın olması gerekebilir. Ve bu ekip gerçekten bir ekip olmalıdır. Örneğin siz XXX tasarım yapalım dediğiniz zaman, tasarımcı arkadaş kendi hayal dünyasından YYY tasarım yapmamalıdır. Önemli işler varken adam kız arkadaşı ile randevusunu bahane edip planınızı aksatmamalıdır.

Yani ekip, tek kişi olarak hareket etmelidir. Aynı hayale, aynı bağlılıkla sarılmalıdır. Laf olsun diye veya para karşılığı bu iş içinde olmamalıdır. Siz bir işi para ile yaptırıyorsanız, daha fazla para veren biri gelip sizin ekibinizin bel kemiğini söküp gidebilir. Bu yüzden ekip hayati önem taşır..

9 – Angaryalara takılmayın

Siz belki de (kendinizce) devrim yaratacak bir proje ile uğraşırken, etrafınızda sizinle aynı heyecanı paylaşmayan yakınlarınız önünüze sık sık gündelik işler koyacaktır. Musluk bozulur, araba arıza yapar, bilmem kimin düğünü vardır, komşuya gitmeniz gerekir (onlar gelmiştir , siz gitmezseniz ayıp olur : )… Angaryalar saymakla bitmez.. Bunları mümkün olduğunca başınızdan savın ama bu insanları kıracak kadar olmasın..

10 – Vazgeçmekten korkmayın

Projenize hızla başladınız, çalışıyorsunuz, 3 ay oldu, 6 ay geçti, 9 ay, 1 yıl, 1,5 yıl, 2 yıl oldu… Artık içinize umutsuzluk çöktü ama o kadar zaman harcadınız ki vazgeçmeyi de kendinize yediremiyorsunuz! Bunu yapmayın.. Bırakın gitsin.. Her işte bir hayır vardır deyip geçmeyi öğrenin.. Çünkü zaman paradan daha değerlidir..

Sonsöz

Bu tavsiyeler umudunuzu kırabilir.. Ama elinizdeki fikre gerçekten inanıyorsanız sizi zaten hiçbir şeyin vazgeçiremeyeceğini biliyorum. Belki bu tavsiyeler adımlarınızı daha dikkatli atmanızı sağlar.. Belki şuanda bir fikriniz yoksa bile ileride aklınıza birşey geldiğinde dönüp bir daha okursunuz.. Belki bir kaç kişiye de olsa faydam dokunur..

Kaynak: http://www.clickbankers.com/2011/mi...em-var-koseyi-donecegim-diyenlere-10-tavsiye/

ankatr

0
İyinet Üyesi
Reaction score
0
ah ah bizimde milyon dolarlık hayallerimiz vardı :)

H

halilarici

Misafir
Büyük adam olmadıysak hayallerimizide satmadıkya :)

id2003

0
İyinet Üyesi
Reaction score
0
BEN DE BU YAZIYI OKUYUNCA 3-5 SATIR BİRŞEYLER İLAVE ETMEK İSTEDİM. GÖRDÜĞÜM KADARIYLA ORTAK VEYA YATIRIMCI ARAYAN HERKES İNTERNET ÜZERİNDEN BİRŞEYLER YAPMAK DERDİNDE. BİR BAŞKA DEYİŞLE OTURDUĞU YERDEN PARA KAZANMAK İSTENMEKTE. PROJELER YA WEB SAYFASI VEYA E-TİCARET ÜZERİNDE DÖNÜYOR. KOLAY YOLDAN PARA KAZANMAK, KISA SÜREDE ZENGİN OLMAK, KENDİNE AYIRDIĞI ZAMANIN İŞİNİZE AYIRDIĞINIZ ZAMANA GÖRE KAT KAT FAZLA OLMASI HAYALLERİ BİR SÜRE SONRA YAŞAM ENERJİNİZİ SONUNA KADAR SÖMÜRECEKTİR. PROJENİZ HER NE OLURSA OLSUN SİZE ÇOK ÖZGÜN BİR FİKİRMİŞ GİBİ GELECEK, ANCAK BİR SÜRE SONRA ACIMASIZ REKABET ORTAMI SİZİ YUTACAKTIR. BU NEDENLE OTURDUĞUNUZ YERDEN DEĞİL, SAHAYA İNEREK PARA KAZANMAK KONUSUNDA FİKİRLER ÜRETMELİSİNİZ. İLK YILLARDA İŞİNİZ İÇİN HARCAYACAĞINIZ VAKİT O KADAR ÇOK OLMALI Kİ, AİLENİZ VE ARKADAŞLARINIZLA HAFTADA BİRKAÇ SAAT BİLE GÖRÜŞMEMELİSİNİZ. SERMAYE OLARAK ADLANDIRDIĞINIZ PARA İSTER 500 TL OLSUN İSTERSE 50.000 TL OLSUN, DÜZENLİ OLARAK AYLIK 500-600 TL KAZANMANIN NE KADAR ZOR OLDUĞUNU ER GEÇ ANLAYACAKSINIZ. YAPACAĞINIZ İŞ ZATEN BELLİ BİR GELİRİ OLAN İŞİNİZE EK OLARAK YAPILACAK VE CEP HARÇLIĞI OLACAKSA ZATEN SORUN YOK. ANCAK YAPMAYI PLANLADIĞINIZ İŞ EVİNİZİ GEÇİNDİRMEYİ DÜŞÜNDÜĞÜNÜZ PARANIN KAYNAĞI OLACAKSA HER ZAMAN EN OLUMSUZ SENARYOYU DA HESABA KATMALISINIZ. MALİYE'NİN İCRA KISMINDA ÇALIŞAN BİR YAKINIMDAN HER GÜN GELEN İNSANLARIN HİKAYELERİNDEN OLUŞAN OLAYLARI DİNLEDİKÇE MEMNUN OLMADIĞIMI DÜŞÜNDÜĞÜM İŞİMİ DAHA ÇOK SEVMEYE BAŞLADIM. BU HİKAYELER ARASINDA UFAK BİR SERMAYEYLE MİLYON DOLARLIK İŞLER KURAN, ANCAK DAHA SONRA DAHA FAZLA BÜYÜME HIRSIYLA HAREKET EDİP KRİZE YAKALANAN, SONUÇ OLARAK ELİNDE AVUCUNDA HİÇBİRŞEYİ KALMAYIP, YILLAR ÖNCE ŞİRKTİ KAPATMIŞ OLMASINA RAĞMEN YÜZBİNLERCE LİRALIK VERGİ VB BORCU NEDENİYLE EMEKLİ MAAŞINA BİLE HACİZ KOYULAN İNSANLAR DA VAR. KIZINA YA DA GELİNİNE "BARİ SİGORTASI ÖDENSİN" DİYEREK AÇILAN TUHAFİYE,KIRTASİYE VB DÜKKANLARDAN PARA KAZANILINCA, PARANIN TAMMININ KÂR OLDUĞU SANILIP GELDİĞİ HIZLA HARCANDIKTAN SONRA "VERGİ BORCU, STOPAJ, SİGORTA BORCU" GİBİ BORÇLARDAN DOLAYI DÜKKAN KAPATILDIKTAN SONRA, KIZI-GELİNİ İÇİN KREDİ ÇEKEREK ÜZERİNDEKİ HACİZİ KALDIRMAYA ÇALIŞAN 65-70 YAŞINDA TONTON AMCALAR DA VAR. BU VE BENZERİ SİTELERDE ORTAK-YATIRIMCI ARAYAN GENÇ ARKADAŞLARIM BU HAYALLERE KAPILMADAN ÖNCE :
* YAPILACAK İŞİN MASRAFLARINI HESAP EDERKEN YASAL YOLLARI İÇİN GEREKLİ PARALARI DA HESAPLMLIDIR. YAPACAĞINIZ İŞİ YASAL OLARAK YAPMAZSANIZ ARKANIZDAN GELEN VERGİ CEZALARI ÇOK BÜYÜK OLABİLİR.
* TANIMADIĞINIZ BİR ORTAKLA BU İŞİ YAPMAKTANSA, ORTAĞINIZDAN BEKLEDİĞİNİZ PARAYI KREDİ ÇEKEREK BULUN. HATTA KOBİ DESTEK KREDİLERİNİ ARAŞTIRIN. İSTEDİĞİNİZ ŞEY İŞİNİZE ÇALIŞARAK DESTEK OLACAK BİRİSİ İSE İŞÇİ ÇALIŞTIRIN ÇOK DAHA MANTIKLI.
* İŞİNİZDEN GELEN PARANIN NE KADARI GİDER, NE KADARI KÂR BUNU İYİ ÖĞRENİN. İŞİNİ HER BATIRAN KİŞİ ÖNCE MUHASEBECİSİNİ SUÇLAR (MUHASEBECİ VERGİYİ YATIRMAMIŞ,MUHASEBECİ BENİ KAZIKLAI VB) BUNU UNUTMAYIN. İYİ PARA KAZANDIYSANIZ BİR SONRAKİ AY KAZANAMAYACAĞINIZI DÜŞÜNEREK BİR KISMINI AYIRIN.
* ÖNEMLİ OLAN BİRKAÇ AY İÇERİSİNDE ONBİNLERCE TL KAZANDIRACAK BİR İŞ DEĞİL, HER AY DÜZENLİ OLARAK AZ DA OLSA PARA KAZANDIRABİLECEK BİR İŞTİR.
ALLAH RIZKINI KAZANMAK İÇİN YOLA ÇIKANLARI UTANDIRMASIN.

Hakan Damar

0
İyinet Üyesi
Reaction score
6
Tamamda neden bütün yazıyı büyük harfle yazdın? Bir kaç cümle okuduktan sonra, okumaktan vazgeçtim :)

Bir de ben şimdiye kadar internet üzerinde doğru düzgün bir iş fikrine v.s. rastlamadım, önüme gelenler hep mantıksız veya konu hakkında hiç bir fikri, araştırması olmadan ortaya atlayan kişilerdi.

Sizin hiç şu fikir iyi bu kişilere destek verelim dediğiniz bir proje oldu mu?

Benim son zamanlarda Türkiye'den beğendiğim 1 proje var. www.inploid.com ben destekliyorum ve tavsiye ederim. Girip bir bakmakla bir şey kaybetmezsiniz.
Yapanlarda iyi insanlar, iş adamı veya çakal değiller.

id2003

0
İyinet Üyesi
Reaction score
0
büyük harfler konusunda haklısınız, kusura bakmayın. söylemek istediğim aslında şu; internet üzerinden para kazanma hayali kuran arkadaşlar birbirlerine facebook'un nasıl kurulduğunu, birkaç dolar bütçeyle garajda başlann bu işlerin bir süre sonra nasıl milyon dolarlık işler olduğu anlatılarak tabiri caizse birbirlerine gaz veriyorlar. bu gün dünyanın yazılım merkezi Hindistan'dır. Onbinlerce insan yazılım sektöründe çalışmaktadır. Dünya devi şirketler, hatta Microsoft bile yazılımlarını burada yaptırmaktadır. Böyle bir internet projesi ortaya çıkacak olsa bile bu ülkelerden çıkması çok daha büyük ihtimaldir. bazı arkadaşların, eğitim almadan, internet sitelerinden öğrendiği birkaç kodlama-kopyalama ile böyle bir başarı elde edileceğini düşünmeleri bana biraz komik, biraz da üzücü geliyor. Bu arkadaşlara tavsiyem kolay yoldan para kazanma hayallerine kapılmadan önce güzel bir eğitim alarak önce geleceklerini garanti altına almalarıdır. Bunları söylerken internet/para kazanma ilişkisine karşı olduğum düşünülmesin. Zamanında yurtdışından kargo ile aldığım fotoğraf makinası, mp4 vb. ürünleri yine internet üzerinden satarak cep harçlığımı çıkarmış birisiyim. Ama hiçbir zaman hu işlerle evimi geçindiremeyeceğimi biraz zaman geçince anladım. Hayalperest insanlara da karşı değilim ama genel olarak mucit olarak adlandırabileceğimiz kişileri gönülden destekliyorum. Bir makine tasarlamak, bir buluşa imza atmak yazımda bahsettiğim sahaya inmek sayılır. Linkini verdiğiniz siteye baktım bu arada. Sayfaya girince ne ile alakalı olduğu bile anlaşılmıyor. Sanırım içeriği sosyal medya. Facebook hesabımı açtıktan 1 ay sonra kapattığım ve hiçbir sosyal ağı kullanmadığım için ilgimi çekmedi. belki birilerinin dikkatini çekmiştir veya çekecektir. Yolları açık olsun. Konuyu da hortlattık bu arada :)

alicanTR

0
İyinet Üyesi
Onaylı Üye
Reaction score
0
Benim son zamanlarda Türkiye'den beğendiğim 1 proje var. www.inploid.com ben destekliyorum ve tavsiye ederim. Girip bir bakmakla bir şey kaybetmezsiniz.
Yapanlarda iyi insanlar, iş adamı veya çakal değiller.

Ben pekte farklı bir proje konusu bulmadım.Bu facebook ve twitter karışımı birşey olmuş.Destek verilecek proje geleceği olan,farklı ve kullanıcıyı kendine bilgileri vb. ile bağlayan projelerdir. Bence Türkiye'de daha güzel, önemli ve destek verilecek çok projeler vardır.

Hakan Damar

0
İyinet Üyesi
Reaction score
6
Siteyi incelememişsiniz sanırım Inploid'in facebook ve twitter ile alakası yok. Ayrıca bu proje dışarıdan yatırımlar almış bir projedir.
Doğru şekilde yönetilebilirse bu siteye vereceğiniz reklamın, tabii eğer kabul edilirse tık başı maliyeti 0,65$'dan aşağı olmaz. Bu da online reklamcılık için harika bir orandır.
Ayrietten veri madenciliğine çok uygun bir yapısı var. İlerleyen zamanlarda başarılı olacağına inanıyorum.

Microsoft yazılımlarını Hindistan'da yaptırmıyor. Seattle'da headquarter'da yapılıyor. Hindistan, Çin, Türkiye v.s. gibi ülkelerden insanlar orada çalışıyor. Hindistan'da yapılan yazılımlar Microsoft'un ana iş kolları değiller.
Söylediğiniz gibi sektöre yeni giren hemen, hemen herkes bu hatayı yapıyor. Ya oturup framework geliştirmeye çalışıyor, ya Google'u geçicem diyo, ya da Microsoft gibi bir yazılım devi olmayı hayal ediyor :) Gerçekleri zaman içerisinde öğrenecekler. Herkese herşeyi anlatmak mümkün olmuyor. Bazı kişilerde yaşayarak öğrenmesi gerek maalesef.

alicanTR

0
İyinet Üyesi
Onaylı Üye
Reaction score
0
Siteyi incelememişsiniz sanırım Inploid'in facebook ve twitter ile alakası yok. Ayrıca bu proje dışarıdan yatırımlar almış bir projedir.
Doğru şekilde yönetilebilirse bu siteye vereceğiniz reklamın, tabii eğer kabul edilirse tık başı maliyeti 0,65$'dan aşağı olmaz. Bu da online reklamcılık için harika bir orandır.
Ayrietten veri madenciliğine çok uygun bir yapısı var. İlerleyen zamanlarda başarılı olacağına inanıyorum.

Microsoft yazılımlarını Hindistan'da yaptırmıyor. Seattle'da headquarter'da yapılıyor. Hindistan, Çin, Türkiye v.s. gibi ülkelerden insanlar orada çalışıyor. Hindistan'da yapılan yazılımlar Microsoft'un ana iş kolları değiller.
Söylediğiniz gibi sektöre yeni giren hemen, hemen herkes bu hatayı yapıyor. Ya oturup framework geliştirmeye çalışıyor, ya Google'u geçicem diyo, ya da Microsoft gibi bir yazılım devi olmayı hayal ediyor :) Gerçekleri zaman içerisinde öğrenecekler. Herkese herşeyi anlatmak mümkün olmuyor. Bazı kişilerde yaşayarak öğrenmesi gerek maalesef.

Ekli dosyayı görüntüle 4754
Ekli dosyayı görüntüle 4755
Ekli dosyayı görüntüle 4756

Gayette var yani facebook twitter veya diğer sosyal siteler bunun farklı bir yanını göremedim ben.Tamam bilgi üzerine dayalı olması güzel ama farklı bir yanı yok yani.

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.