İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

mysql den gelen veride türkce karakter problemi (yardim)

webturk

0
İyinet Üyesi
Reaction score
0
Merhabalar,
mysql veritabanimda veriler var. mysql nin karakter seti utf8_general_ci olarak ayarli. phpmyadmin den baktigim zaman problemsiz olarak türkce karakterler gözüküyor ve düzenlenebiliyor.
Ama bu verileri php ile mysql den almak istedigim zaman türkce karakterler ?? halinde geliyor.
sayfanin html karakter dilini iso türkce, windows türkce, ve utf8 yapmama ragmen problem hala var.
Ne yaptiysam cozemedim,
lütfen bu konuda yardimlarinizi bekliyorum.
iyi calismalar.
mysqlden cektigim zaman su sekilde gozukuyor,
Kod:
harc?alem = alltäglich, allgemein, gewöhnlich, üblich
harc?alem = üblich, trival.
yani almanca karakterlerde felan proglem yok sadece İ ı ş Ş Ğ ğ harflerinde problem var.
normalde mysql veritabaninda da boyle
Kod:
harcıalem = alltäglich, allgemein, gewöhnlich, üblich
harcıalem = üblich, trival.

sonsuzhost

0
İyinet Üyesi
Reaction score
1
verileri çektiğin sayfadaki dil kodlamasını iso 8859-9 yaptığında sorun olmamalı
Ayrıca php dosyanda bu charset tanımlamasını yaptığın satırın bir if vb.. döngü içinde kalıp kalmadığını kontrol et çünki charseti tanımladığın satır sen db den veri çekerken kullandığın döngü çalıştığında devre dışı kalan bi kod grubunda yer alıyor olabilir

sempaty

1
İyinet Üyesi
Reaction score
19
muhtemelen dosyanın yapısını utf8 e çevirmeden utf8 karakter basmaya çalışmışsın. bahsi geçen dosya utf8 (without BOM) olmalı. ve mysql bağlantısının (mysql_select_db) hemen altına

mysql_query("set names 'utf8'");

eklemelisin. ekstradan meta charset de girebilirsin.

(verdiğin bilgilerden, tablo ve sütunların karakter karşılaştırmalarının da utf8_general_ci olduğunu varsaydım, ki bazen db karakter karşılaştırması utf8_general_ci olup sütunlar farklı kararkter karşılaştırmalarına sahip olabiliyor)

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.