- Reaction score
- 0

Niche sitelerimizin arama motorlarında yükselebilmesi için devamlı güncellenen arama motoru algoritmalarına, ayak uyduran bir blog yazılımına ihtiyacımız var. Bizim kullanacağımız yazılım Dünya üzerinde şuan için en sık güncellenen ve Seo kurallarına tamamen uyumlu, milyonlarca kişinin kullandığı WordPress tir. Ben neredeyse bütün projelerimde WordPressi tercih ediyorum.
WordPress açık kaynak kodlu bir yazılımdır yani geliştirilmeye açık ücretsiz bir yazılımdır. WordPress kullanıcıları gün geçtikçe gelişiyor. Bir kişi bir eksik görüyor o eksiği doldurarak WordPresse özellik katıyor. Tabi ücretli , ücretsiz binlerce eklentisiyle birlikte. WordPress , arama motoru algoritmalarına tam uyumlu bir yazılımdır. Tabi bizim ilk hedefimiz Googleda yükselmek. Googleın yaklaşık 200 farklı seo kuralı var. WordPress , genel olarak kurallara uyumludur. Kurallara karşı eksik olduğu yerleri ise eklentileri (plugin) ile tamamlar.
Ayrıca WordPress kullanamak isteyen kişiler hiçbir kod bilgisine ihtiyaç duymadan kolaylıkla kullanabilir. WordPress formlardan ibarettir. Formları doldurursunuz ve yayınla butonuna basarsınız bu kadar basit.
1. WordPress Kurulumu
WordPress kurulumu 2 şekilde yapılır.
1- Hostingin bize sunduğu otomatik servislerle. Örneğin : Fantastico
2- Manuel olarak.
Ben ikisini de video ile göstereceğim. Videoyu tamamen hazırladığımda YouTube kanalına daha sonra ise makaleye ekleyeceğim. Güncellemeleri Twitterdan duyuracağım.
İsterseniz wordpress.comdan ücretsiz bir blog açabilirsiniz ama domaininizde wordpress kelimesi geçmek koşuluyla. Yani WordPress.com size bir subdomain açarak bloğunuzu subdomain e kurmakta yani affiliatehocasi.wordpress.com gibi. Aynı zamanda güvenlik ve disiplin açısında bir çok kısıtlama da getirmekte.
Benim önerim: kesinlikle kendi wordpress bloğunuzu kurmalısınız. Hiçbir kısıtlama olmaksızın istediğiniz domaini seçebilir, istediğiniz her eklentiyi kurabilir, istediğiniz her değişikliği yapabilirsiniz. Domain & Hosting Alma Rehberinde de söylediğim gibi benim önerim GoDaddyden ( aff ) domain almanız ve HostGatordan (aff) hosting almanız. Bu iki firmadan benim kullandığım ve tavsiye ettiğim firmalar. Domain ve Hosting almayı , Domain & Hosting Alma Rehberinde videolu olarak anlattım. Dilerseniz internet üzerinde araştırarak yüzlerce domain ve hosting firmasına ulaşabilirsiniz.
2. Eklentiler
Yukarıda WordPressin yetişemediği yerlere eklentiler yetişiyor demiştim. Şimdi Seo optimizasyonu açısından birkaç temel eklenti kurmamız gerekiyor. Dijital Pazarlama stratejilerimize göre kurmamız gereken bir çok eklenti mevcut fakat şimdi ki işimiz Niche Sitelerin temel gereksinimleriyle ilgili.
All in One SEO Pack
Google XML Sitemaps
Google Analytics for WordPress

Bu Eklentilerin hepsi ücretsizdir. Eklenti kurmayı anlatmama gerek yok , dediğim gibi WordPress formlarla kontrol edilen bir yazılımdır ve hiçbir şekilde kod bilgisi gerektirmez.
All in One Seo Pack
Bu eklenti WordPressin en çok tercih edilen Seo eklentisidir. Arama motoru örümcekleri , web sitelerini ziyaret ettiğinde , web sitenin kodları arasında ki bir takım etiketleri kontrol ederler. Bu etiketler sayesinde web sitesinin ne ile ilgili olduğunu öğrenirler. All in One Seo Pack Anasayfa ve makale sayfaları için ayrı etiketler üretmektedir, bu bizim işimizi kolaylaştırır.

AnaSayfa Başlığı : Bu metin sitenize giren kişilerin tarayıcı çubuğunda gözükecek. Kısaca buraya gireceğiniz metin , sitenizi 1 cümlede anlatmalı yani asansör cümleniz olmalı. Ana anahtar kelimenizi fazlaca kullanıp sitenizi Googleın gözünde spam gibi göstermemelisiniz bu yüzden AnaSayfa Başlığında ve AnaSayfa açıklamasında maksimum 2 kere ana anahtar kelimeyi kullanmalısınız.
AnaSayfa Açıklaması : AnaSayfa Başlığına kıyasla 1 cümle değil küçük bir paragraf olmalıdır. Yine sitenizi arama motorlarına ve ziyaretçilere tanıttığınızı göz önünde bulundurarak ve 2 kere ana anahtar kelimeyi kullanmak şartı ile yazmalısınız.
AnaSayfa Başlığında da AnaSayfa Açıklamasında da başlangıç mutlaka ana anahtar kelime ile olmalıdır. Domainim AffiliateHocasi yerine HocaAffiliate olsaydı Googleın gözünde Hoca kelimesi Affiliate kelimesinden değerli olacaktı yani makalelerinizi yazarken de linki fazla uzatmamalı ve önemli olan kelimeleri başlara yazmalısınız.
Google Anasayfa Başlığının ve Açıklamasının sık sık değişmesini pek sevmez fakat arama motoru sonuçlarınızı göz önüne aldığınızda rakiplerinizin önüne geçmek için bu değerleri değiştirebilirsiniz fakat sık sık değil. İyi analiz edip, karar verdikten sonra periyodik aralıklarla değiştirebilirsiniz.
AnaSayfa Anahtar Kelimeleri: Diğer değerler gibi ana anahtar kelimeniz ilk sırada olmalı, onu diğer alakalı anahtar kelimeler takip etmeli. Bu kısım ziyaretçiye gözükmez sadece arama motorları içindir. Sitenin ne ile ilgili olduğunu anlamaları için. Anahtar kelimelerinizi seçerken çok hit az rekabet var diye alakasız anahtar kelimeler seçmemelisiniz, bu Googleın gözünde düşmenize neden olur.
Google XML Sitemap
Arama motorları için olan bu eklenti , arama motoru örümceklerinin sitenizde rahatlıkla dolaşabilmesi için bir harita hazırlamaktadır. Bu sitenizin indexlenme hızını arttırdığı gibi Googleın sitenizi tanımasını da hızlandırmaktadır. Bir kere aktif ettikten sonra bir daha dokunmanıza gerek yok.
Analytics for WordPress
Bu eklenti Googleın webmasterlar için ücretsiz olarak sunduğu Analytics uygulamasını hiç kodlara bulaşmadan sitemize entegre ediyor. Böylece Google Analytics panelimizden sitemizle ilgili her türlü bilgiye ulaşabiliryoruz. Analyticse sitemizi kayıt etmemiz Googleda üst sıralarda çıkacağımız anlamına gelmez fakat Google sitemizle alakalı bilgilerin en doğrusuna bu şekilde ulaşır böylece Google sitemiz ile alakalı verileri daha hızlı ve doğru bir şekilde analiz eder buda arama motoru sonuçlarına daha hızlı ve daha doğru bir şekilde yansır.
3- Tema
Tema , bloğumuz can alıcı noktalarından biridir. Ziyaretçinin gözünde ki değerimiz ilk izlenimimize bağlıdır. Bu yüzden temayı seçerken, kampanyamıza uygun olmasına, temiz ve sade olmasına , renk uyumu ile ziyaretçiyi rahatsız etmemesine dikkat etmeliyiz.
WordPresste tema kurmak oldukça kolay, bunu da bir video ile göstermek istiyorum. Video hazır olunca YouTube kanalına ekleyeceğim.
WordPress için internet üzerinde ücretli, ücretsiz milyonlarca tema bulmak mümkün. Ücretsiz tema arıyorsanız NewWordPressThemei tavsiye ederim footerda ufak bir link çıkışı haricinde hiçbir reklam yok. Projelerimde ki kullandığım temaların çoğunu buradan alıyorum. Ücretli temalarda ise ThemeForestı (aff) tercih ediyorum. Bünyesinde binlerce tema olmasının yanında tasarımcıların, tasarımlarını çok zor kabul ediyorlar yani tasarımlar kaliteli ve özgün olmazsa kabul edilmiyor. Tabi ki internet üzerinden ararsanız daha binlercesine ulaşırsınız bunlar benim önerilerim.
Bu makalede WordPressi gerekli temel eklentileri ve temamızı kurduk. Şimdi sitemize ziyaretçi çekmeden önce , ziyaretçilerin ihtiyacını karşılayacak olan kaliteli ve özgün içeriği nasıl oluşturacağımızı öğrenmeye geldi.
Bir sonra ki makalede Ziyaretçi için yararlı içerik oluşturmaya değinecegim.
Bahsettiğim WordPress kurulum videolarını hazırladığımda Youtube Kanalına yükleyeceğim, İsterseniz Subscribe butonuna basarak beni takip edebilir böylece yüklenen videolardan daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
Bana vakit ayırdığınız için teşekkür ederim
Batuhan