İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

obsesif kompulsif bozukluk

Angelo

0
İyinet Üyesi
Reaction score
111
Aslinda geyik bir konu degil ama ciddi de olsa cok guldugum icin buraya acmayi dusundum. Uzun zamandir yaptigim dusundugum bazi seylerin sadece benim ben olmamla alakali oldugunu, benzer ruhsal yapidaki herkesin de bunlari yaptigini dusunurdum. Obsesiflik (takinti/vesvese) diye bir saglik sorununun varligindan kismen haberdar olsam da ilgili degildir diyordum. Bazi nedenlerden oturu bugun tanimlarini ve belirtilerini okudum ve acikcasi eksiksiz bir sekilde tumu (en sacma ve komik olanlari bile bende mevcut). Merak ettigim bu benim sandigim gibi yaygin bir sey mi yoksa tedavi edilmesi gereken ciddi bir durum mu?

Bazi ornekler

- yolda yururken kareli tasli bir sokaksa, karelerin cizgilerine basmadan yurumeye calismak ya da kareleri saymak (cilginliginizin derecesine gore cesitli formuller bulmak, tek sayilari saymak, uclu saymak, asal sayi saymak vb)

- vucudunuzda ufak sorunlar ciktiginda bunlarin ciddi bir hastaliga isaret oldugunu dusunmek, uzun surerse sizi oldurecegini dusunmek

- anlamsiz kurallar koyup bunlari gun icinde tekrarlayici sekilde uygulamak.
(sokakta top oynayan cocuklari gorurseniz, takimlarin kaca kac oldugunu 3-4 kere saymak, dijital saat ekranina baktiginizda saat ile dakika arasindaki farki hesaplamaya kendinizi zorunlu hissetmek, cesitli matematiksel islemler yapmak, digiturk info ekraninda programin bitmesine kalan dakikayi, toplam dakikaya tamamlayip istatistigin dogru verilip verilmedigini kontrol etmek vb...)

- gun icinde yapmanizin anlamsiz olacagi tekrarliyici sekilleri uygulamaya zorunlu hissetmek, uygulamazsaniz basiniza bisey gelecegini dusunmek, olmek/ kafaniza yolda saksi dusmesi/ kamyon carpmasi gibi. (ornegin kapiya 3 kere tiklamak, sevdiginiz bir kisiyi 7 kere opmek, tahtaya 10 kere tak tak yapmak vb.)

- sevdiklerinize surekli birsey olacagini dusunmek, ne bliyim sevgiliniz bi yere gidiosa yolda kacirilip iskence edilecegini dusunmek , aileniz yolculuga cikiyorsa ucagin dusme olasiliginin cok yuksek olacagini dusunmek, onlarin olumune kendinize hazirlamak ve ucak inene kadar hayati zindan etmek.

- yaptiginiz basit islemleri bile defalarca kontrol etme egilimi, yemek pisirdikten sonra gazi/elektrigi kapatip kapatmadiginiz psikopat gibi 100 kere kontrol etmek, sofben, elektrik, gaz, musluk, pencere, kapi gibi yerleri evden cikmadan kontrol etmeye zorunlu hissetmek.

- caninizi sikacak bir goruntu ve dusuncenin gunde en az 1-2 saatinizi, ya da ara ara vaktinizin buyuk bir kismini isgal etmesi, israrla dua etmek veya konuyu reddedici seyleri gozunuzun onune getirmeye calismak ancak her gordugunuz seyi bu kotu seyle iliskilendirip bir turlu bu donguden cikamamak.

- ellerinizi mikrop kaptim mi diye surekli yikamak, tabak temiz mi diye yikanmis seyleri bile calkalamak.

- hicbir zaman yapmayacaginiz seyleri icinizden bir sesin size yap diye dikte etmesi, arabayla giderken yayalari gaza basarak ezmek, sevdiginiz bir arkadasi yatirip bogazini kesmek, allaha kufretmek.. bunlari aslinda istemediginiz icin vicdan azabi duymak, sesi kesmeye calismak.

Ornekler cogaltilabilir. Ufak bir arastirmada bu tarz seylerin hepsinin bu bozukluga isaret oldugunu gordum. Normalde fazla ciddiye alinacak birsey gibi degil ancak yaziya dokunce psikopatca duruyor. En azindan bunlardan bir kaci cogunlugunuzda varsa daha rahatlatici bir etki olur diye paylasmak istedim. Aksi halde tedavi yontemlerini arastiracagim :)

yagmayok

1
İyinet Üyesi
Reaction score
89
Sonuncu madde hariç hepsi bende mevcut, özellikle yolda yürürken zaman zaman karelerin ortasına basarak yürümeye çalışmak...

Mesela takımların kaç kaç olduğunu acaba doğru mu saydım, dur bir daha sayayım...

Acaba film ne zaman bitecek, kaç dakka kalmış tam olarak kaçta bitiyor diye arada bir sayma gereği duymak...

Bence bunlar aşırı olmadıkça, yani yaşamını kontrol edecek, etkiliyecek düzeyde olmadıkça bir problem olacağını düşünmüyorum. Çünkü herkeste bu tarz takıntılar vardır diye düşünüyorum.

peep

0
İyinet Üyesi
Onaylı Üye
Reaction score
87
piskopatmıyım şimdi ben hı ? :p
bendede var bir kaçı

draga

0
İyinet Üyesi
Reaction score
3
ileri derece ve tedavisi bazen kişiye bağlı uzun sürebilen hastalık. Dışardan görüldü mü komik gibi gelebilir ancak çoğu kez insanın akli dengesini kaybetmesiyle sonuçlanan bir hastalık türü. Yazdıklarınız basit örnekler olsa da daha zor durumlarda mevcut.

Senol

0
İyinet Üyesi
Onaylı Üye
Reaction score
1
bunlardan sadece biri bende var ve ben kendimi hasta sanıyordum
yolda yururken kareli tasli bir sokaksa, karelerin cizgilerine basmadan yurumeye calismak ya da kareleri saymak (cilginliginizin derecesine gore cesitli formuller bulmak, tek sayilari saymak, uclu saymak, asal sayi saymak vb)

sadece yukardaki bende var birde arada sırada film izlerken filmin bitmesine nekadar var ona bakarım (cok aşırı değil)

Darkart

0
İyinet Üyesi
Reaction score
56
Abartıldığı zaman adı hasltaık mutlaka. Ancak normal şartlarda bence duyarlılıktır. Örneğin benim evim 1 katken üst komuşma hırsız giriyorsa elli kapı pencere kotrol etmem sanırım bir hastalık sayılmayacaktır :)
Hatta kotrol etmessem hastalıktır :D

Loi

0
İyinet Üyesi
Reaction score
44
Kucukken bende yoldaki karelerin cizgilerine basmadan yurumeye calisirdim ama bu bana göre bi oyundu o zamanlar :)

Angelo

0
İyinet Üyesi
Reaction score
111
Evet vesvese herkes de olabiliyor, bu dogal sanirim ruhu rahatsiz ve insani hasta eden bu vesveselerden kurtulmak amaciyla insanin kendisini tekrarliyici seylere zorlamasi, anneme 7 kere dokunmazsam basina kotu bisi gelecek gibi. Yoksa insanin annesini kaybetmekten korkmasi normal.

bilgi

0
İyinet Üyesi
Reaction score
171
- hicbir zaman yapmayacaginiz seyleri icinizden bir sesin size yap diye dikte etmesi, arabayla giderken yayalari gaza basarak ezmek, sevdiginiz bir arkadasi yatirip bogazini kesmek, allaha kufretmek.. bunlari aslinda istemediginiz icin vicdan azabi duymak, sesi kesmeye calismak.
Vicdan azabı kısmını saymaz isek, ara ara bizim gdolu hıyarları cacık yapmak istemiyor değilim...

Angelo

0
İyinet Üyesi
Reaction score
111
Mesela takımların kaç kaç olduğunu acaba doğru mu saydım, dur bir daha sayayım...

Bu ozellikle cok rahatlatti cunku bunun bir tek bende olan bir gerizekalilik oldugunu dusunuyordum. Yani gercekten gerizekali bir davranis seni tenzih edeyim de :) Mac izliyorsun arkadaslarin filan noldu olm daldin gittin diyor filan, sen o arada 2-4-5-10.. haydi dur bastan konsantre gitti bi daha sayim. Bir saymayla da tatmin olmuyorsun. Sanki macin kaca kac oynandigini ogrenmek hayatina cok bi anlam katicak gibi.

peep

0
İyinet Üyesi
Onaylı Üye
Reaction score
87
Piskologu bozuk olanlar topici yapalım bu konuyu :p

CaLViN

0
İyinet Üyesi
Reaction score
63
benim de bir takıntım var.

10 yaşımdan beri sahibi olduğum bu dengesizlikten kurtulamadım bir türlü.

kelimeleri parmaklarımla sayıp 5 ve 10 un katlarına heceler denk gelecek şekilde uydurmaya ve gene 5 ve 10 un katlarında kelimeleri bitirmeye çalışıyorum. :D

Mesela

"lanoğ lumsa katmı sınne sinyü rügit"

bunu böyle hecelere ayırarak düzenliyorum.geçişlerde yani bir elin parmakları bitip diğerine geçerken hece bölünmemeli.
yani 5 - 5 denk gelmeli.

önceden bunu parmaklarımla sayarak yapardım.

şimdi sadece aklımdan yapıyorum.

Evet sakatım :D

yagmayok

1
İyinet Üyesi
Reaction score
89
Bu konu takıntılı yapmaya başladı beni !

Konuştukça, ilgilendikçe, okudukça...
Angelo sayende hepimiz takıntılı bireyler haline dönüşcez D

peep

0
İyinet Üyesi
Onaylı Üye
Reaction score
87
bu konu çok hoşuma gitti :D başka başka kimlerin nesi var bakalım

irtem

0
İyinet Üyesi
Reaction score
3
Abartı boyutunda olmasada bazıları bende de var ben onlarlada mutluyum :D

atay

0
İyinet Üyesi
Reaction score
37
"yaptiginiz basit islemleri bile defalarca kontrol etme egilimi, yemek pisirdikten sonra gazi/elektrigi kapatip kapatmadiginiz psikopat gibi 100 kere kontrol etmek, sofben, elektrik, gaz, musluk, pencere, kapi gibi yerleri evden cikmadan kontrol etmeye zorunlu hissetmek."

Tipik ben. :)

webkare

1
İyinet Üyesi
Reaction score
20
Bu yazdıklarından bi kaç tanesi bendede var. Ama genelde herkezde olanları yani yoldaki karelerin ortasına basmak gibi. Ben bunlardan ayrı takıntılarımı söylemek istiyorum. Mesela bilgisayarda belgeler arasında dolaşırken veya internet'de dolaşırken hoparlörden gelen click sesi olmazsa kullanamıyorum bilgisayarı.

Hoparlörümün bozuk olması benim bilgisayar kullanamam demek :D Buna inanın hoparlörüm bozulmuştu birkeresinde ve bilgisayarı kesinlikle açmadım. Çückü gerçekten o click sesi olmadan kullanamıyorum.

Bir diğer takıntıma gelirsek herşeyin boyunu metreyle ölçerim. ama aklınıza gelecek herşeyin boyunu ölşmüşümdür. Telefonum , sigara paketi , çakmak , monitör , kasa , kumanda , parfüm şişesi , anahtar , cüzdan , para ... bunları daha yazmaya kalksam sabaha kadar yazarım. Yolda giderken bile cebimde mutlaka küçük bi metre taşırım. Bazen delirdiğimi felan düşünüyorum ama değil taktımmı takıyor insan.

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.