İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

ÖSS'ye (Öğrenci Seçme Sınavına) Gireceklere Önemli Bir Duyuru !

MéDicLiFé

0
İyinet Üyesi
Reaction score
0
ÖSS'ye (Öğrenci Seçme Sınavına) girecek olan genç arkadaşlarımıza, bilmedikleri önemli bir duyuruda bulunmak istiyorum.

Eğer isterseniz, yeteneklerinizi kullanarak,
ÖSS için fazla çaba harcamadan istediğiniz üniversitede, istediğiniz bölüme girmeniz mümkün.

Bunu birçok arkadaşımız bilmemekte ne yazık ki.
Ve İyinet Forum'u uzun süredir takip ediyorum.
Aramızda ÖSS için çabalamakta olan çok sayıda arkadaşımız var.
Bu yüzden sizinle bu haberi paylaşmak istiyorum.

LÜTFEN ÜŞENMEYİN SONUNA KADAR OKUYUNUZ!

ÖSS KILAVUZUNUN AÇIKLAMALAR KISMININ 10. MADDESİNDE BULUNAN ÖSYS'DE ÖZEL DURUMU BULUNAN ADAYLAR MADDESİNDEN FAYDALANARAK, SAYISAL, SÖZEL, EŞİT AĞIRLIK FARKI GÖZETİLMEKSİZİN İSTEDİĞİNİZ ÜNİVERSİTENİN İSTEDİĞİNİZ BÖLÜMÜNE GİREBİLİRSİNİZ.

İşte bahsettiğimiz madde;

10.3. TÜBİTAK YARIŞMALARINDA VE PROJELERİNDE BAŞARILI OLANLAR

Öğrenci Seçme Sınavına başvuran adaylardan ortaöğretim kurumlarında okumakta iken Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından uluslararası bilim olimpiyatlarına gönderilen ve bu olimpiyatlarda dereceye giren, TÜBİTAK tarafından yurtiçinde düzenlenen bilim olimpiyatlarında ve proje yarışmalarında dereceye giren adayların ağırlıklı ortaöğretim başarı puanları, derece aldıkları alanlarla ilgili bir yükseköğretim programını tercihleri arasında gösterdikleri takdirde, ayrı bir katsayı ile çarpılacak ve bir ek puan olarak 1999-ÖSS puanlarına katılacaktır.

Ek puanlar hesaplanırken, uluslararası bilim olimpiyatlarında altın madalya alanlara 0,15, gümüş madalya alanlara 0,13, bronz madalya alanlara 0,11, olimpiyatlara katılan fakat derece alamayanlara 0,09; ulusal bilim olimpiyatları ile proje yarışmalarında birinci olanlara 0,11, ikinci olanlara 0,09, üçüncü olanlara ise 0,07 katsayısı uygulanacaktır.

Bilim olimpiyatlarında veya proje yarışmalarında derece alanlara ek puan verilecek yükseköğretim programları, derece alınan alanlara göre şöyledir: Biyoloji alanında alınan dereceler için balıkçılık teknolojisi mühendisliği, beslenme ve diyetetik, bitkisel üretim, biyoloji, biyokimya, diş hekimliği, eczacılık, hayvansal üretim, moleküler biyoloji ve genetik, orman mühendisliği, su ürünleri, tıbbi biyolojik bilimler, tıp ve veteriner; Kimya alanında alınan dereceler için biyokimya, çevre mühendisliği, diş hekimliği, eczacılık, gıda mühendisliği, hayvansal üretim, hidrojeoloji mühendisliği, jeoloji mühendisliği, kimya, kimya mühendisliği, maden mühendisliği, metalurji mühendisliği, metalurji ve malzeme mühendisliği, petrol ve doğalgaz mühendisliği, seramik mühendisliği ve tıp; Fizik alanında alınan dereceler için astronomi ve uzay bilimleri, çevre mühendisliği, deniz teknolojisi mühendisliği, elektrik-elektronik mühendisliği, elektrik mühendisliği, elektronik mühendisliği, elektronik ve haberleşme mühendisliği, fizik, fizik mühendisliği, gemi inşaatı mühendisliği, havacılık mühendisliği, hidrojeoloji mühendisliği, inşaat mühendisliği, jeodezi ve fotogrametri mühendisliği, jeofizik mühendisliği, jeoloji mühendisliği, makine mühendisliği, metalurji mühendisliği, metalurji ve malzeme mühendisliği, meteoroloji mühendisliği, tarım teknolojisi, tekstil mühendisliği, uçak mühendisliği ile uzay mühendisliği; Matematik alanında alınan dereceler için bilgisayar bilimleri mühendisliği, bilgisayar mühendisliği, bilgisayar ve enformatik mühendisliği, elektrik-elektronik mühendisliği, elektrik mühendisliği, endüstri mühendisliği, istatistik, istatistik ve bilgisayar bilimleri, jeodezi ve fotogrametri mühendisliği, kontrol ve bilgisayar mühendisliği, matematik, matematik-bilgisayar, matematik-bilgisayar programcılığı ve matematik mühendisliği; Bilgisayar alanında alınan dereceler için bilgisayar bilimleri mühendisliği, bilgisayar mühendisliği, bilgisayar ve enformatik mühendisliği, elektrik-elektronik mühendisliği, elektronik mühendisliği, elektronik ve haberleşme mühendisliği, istatistik ve bilgisayar bilimleri, kontrol ve bilgisayar mühendisliği, matematik-bilgisayar, matematik-bilgisayar programcılığı ve sistem mühendisliği; Enerji Tasarrufu alanında alınan dereceler için elektrik-elektronik mühendisliği, elektrik mühendisliği, makine mühendisliği, nükleer enerji mühendisliği; Sağlık Bilimleri alanında alınan dereceler için biyoloji, biyokimya, diş hekimliği, eczacılık, moleküler biyoloji ve genetik, tıbbi biyolojik bilimler, tıp ve veteriner programları tercih edildiği takdirde ek puan verilecektir.

1999-ÖSS'ye başvurmuş adaylardan bilim olimpiyatlarında ve proje yarışmalarında derece alanlara ek katsayı uygulanabilmesi için bu adayların, katıldıkları olimpiyat veya proje yarışmaları, aldıkları derece, derece aldıkları tarih ve bu adayların ÖSYM numaraları, adları ve soyadlarının TÜBİTAK tarafından ÖSYM'ye 14 Temmuz 1999 tarihinde ulaşacak şekilde gönderilmesi gerekmektedir.

Bilim olimpiyatları ile proje yarışmalarında alınan derecelere uygulanan katsayılar ÖSS'ye ilk kez girişte uygulanır, bundan sonraki ÖSS'lerde bu adaylar için herhangi bir ek puan hesaplanmaz. Derece alan adaylar ilk kez ÖSS'ye başvurdukları yıl, ÖSYM numaralarını TÜBİTAK'a bildirerek kendilerine ait derece bilgilerinin bu kurum tarafından resmen ÖSYM'ye ulaştırılmasını sağlamalıdırlar.

KAYNAK (ÖSYM)

Neb

0
İyinet Üyesi
Reaction score
0
Burada Tübitak ile ilgili bir organizasyona katılmış arkadaşlar var ise, yararlı bir makale..

MéDicLiFé

0
İyinet Üyesi
Reaction score
0
Şöyle açıklayalım.

Ek puanlar hesaplanırken, uluslararası bilim olimpiyatlarında altın madalya alanlara 0,15, gümüş madalya alanlara 0,13, bronz madalya alanlara 0,11, olimpiyatlara katılan fakat derece alamayanlara 0,09; ulusal bilim olimpiyatları ile proje yarışmalarında birinci olanlara 0,11, ikinci olanlara 0,09, üçüncü olanlara ise 0,07 katsayısı uygulanacaktır.

Maddesinde de belirtildiği gibi;
Önemli olan yarışmada ödül almak değildir.
olimpiyatlara katılan fakat derece alamayanlara 0,09

Ödül alamamış olsanız bile proje yarışmasına girdiğinizde;

Örneğin;
Sözel öğrencisi, sayısal bölümlere giriş için hesaplanan 0.03'lük sayısal puanı olan bir öğrenci, Sayısal bölümden bir proje ile yarışmaya katıldığı taktirde, 0.03 katsayısı ile değerlendirilecek olan sayısal puanına ek olarak 0.09 puanlık katkı alacaktır.

Böylelikle sözel öğrencisi; başarılı olduğu taktirde, sayısal öğrencisinin bile önüne geçecektir.

MéDicLiFé

0
İyinet Üyesi
Reaction score
0
Ve en önemlisi de;
Forumda bir mesajımda da belirttiğim gibi,

Proje ve bilim kelimesi birlikte anıldığı zaman insanlar olaya çok soğuk bakıyorlar.
Ama bu, bilim ve proje kavramlarını yanlış bilmelerinden, bilgisizlikten kaynaklanıyor.
Aslında proje ve fikirlerinizin sandığınız kadar da astronomik olması şart değil.
Bazen basit ama pratik şeyler daha faydalı olabiliyor.

Bu proje için nasıl fikirler verilebilir?

Küçük bir örnek vermek isterim sizlere.

Askeri masrafları azaltmak için bir proje yarışması yapıldı.
Birçok fikir ve katılımcı oldu.
Hepsi birçok fikir sunmuşlardı.

Ama aralarından çıkan biri;

Askeriyede yemek verilmesi için kullanılmakta olan;
tabldotların, çatal ve kaşıkların alım masraflarını ve askeriyede tüketilmekte olan günlük ekmek miktarını hesaplayarak;

"Tabldotlar ve yemek için kullanılmakta olan diğer demir araç ve gereçler oldukça masraflı ve günlük bazda oldukça fazla ekmek tüketilmekte.
Ayrıca bu tabldotların ve çatal kaşık gibi diğer demir araçların, temizliğinde de çok fazla deterjan ve temizlik malzemesi harcanmakta.

Tabldot, çatal ve kaşıklar yerine; tabaklar, çatal ve kaşıklar, dondurma külahından yapılmalı. Böylelikle yemeği biten tabağını, çatalını ve kaşığını da ekmek gibi yemeli ve hem temizlik derdinden kurtulunmalı hem ekmek giderinden, hemde tabldotlar için ekstra masraf yaratılmamalı." dedi.

Ve çok saçma gibi gözüken bu fikir, çok beğenildi.

Projelerin aslında sandığınız gibi astronomik şeyler olmasına gerek yok.
Sadece kapasiteleriniz ölçülerinde, fikirlerinizi sunmanız istenmekte.

Neb

0
İyinet Üyesi
Reaction score
0
Şöyle açıklayalım.

Maddesinde de belirtildiği gibi;
Önemli olan yarışmada ödül almak değildir.

Ödül alamamış olsanız bile proje yarışmasına girdiğinizde;

Örneğin;
Sözel öğrencisi, sayısal bölümlere giriş için hesaplanan 0.03'lük sayısal puanı olan bir öğrenci, Sayısal bölümden bir proje ile yarışmaya katıldığı taktirde, 0.03 katsayısı ile değerlendirilecek olan sayısal puanına ek olarak 0.09 puanlık katkı alacaktır.

Böylelikle sözel öğrencisi; başarılı olduğu taktirde, sayısal öğrencisinin bile önüne geçecektir.

Şimdi oldu, acaba bu yolla tekrar mı başvursam ÖSSye :) Tekrar mı kazansam? Peki ya kazanamazsam.. Bu yol tutmazsa :) Tabi bu tamamen bi dilemma..
Herneyse, tekrar makale icin teşekkürler

tiva

0
İyinet Üyesi
Reaction score
5
Ülkemizde varlığına sürekli tanık olduğumuz köşe dönücü zihniyete bir örnek olmuş, zaten yukarıdaki şartları taşıyan bir öğrenci aklı başında, bilinçli dolayısı ile ÖSS veya bilimum SS sorunu olmayan bir öğrencidir.

mathiaxbars

0
İyinet Üyesi
Reaction score
122
Ülkemizde varlığına sürekli tanık olduğumuz köşe dönücü zihniyete bir örnek olmuş, zaten yukarıdaki şartları taşıyan bir öğrenci aklı başında, bilinçli dolayısı ile ÖSS veya bilimum SS sorunu olmayan bir öğrencidir.

aslına bakarsan köşeyi dönmekle alakası bile yok bi emek ve karşılığında verilen bir hediye var bunu orjinal bir düşünceyle webe aktardığınız sitelerden daha fazla para almak olarak düşünebilirsiniz... Tam tersi kitaplara gömülmüş bi toplum yerine yetenekli zeki insanların bi yerlere gelmesi daha iyi olmazmı

MéDicLiFé

0
İyinet Üyesi
Reaction score
0
Benim vurgu yapmak istediğim bir konu var.

Eğer isterseniz, yeteneklerinizi kullanarak,
ÖSS sınavı için fazla çaba harcamadan istediğiniz üniversitede, istediğiniz bölüme girmeniz mümkün.

demiştim konuda da. Ama bazı arkadaşlarımı beleşçi zihniyetlerle konuya girmişler.
O yüzden de yanlış anlamışlar. Anlatımda bir yanlışlık yok yoksa.

Beleşe bir şey yok. Dediğim gibi YETENEKLERİNİZİ KULLANARAK!

-------------------------------------------------------------------------------------------

Yetenekleri olanların elini, bilim tutmak istiyor. Elinizi vermek yada vermemek size kalmış bir durum.
Amaç insanları bulmak ve elini tutarak çarpık düzen içinden çıkartmak ve bilime kazandırmak.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Türkiye'de ki eğitim sistemi belli. Sözelci birinin tıp fakültesine gitmesi imkansızdır değil mi?
Hayır değildir.
Ben sözelciydim fakat tıp fakültesindeyim.
Elimi uzattım.
6 yeteneğimi gösterdim ve hayal edemeyeceğim yerlere geldim.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Köşeyi dönmekle alakası yok.
Çünkü çaba gerektiriyor.

Evet bugün yıllık gelir TRİLYONLARLA anlatılmakta. Ama bunun adı köşeyi dönmek değil.

MéDicLiFé

0
İyinet Üyesi
Reaction score
0
Şuanda aktif olarak açılmış olan 5 Yarışma var.

YARIŞMALAR ve OLİMPİYATLAR

Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı (BİDEB) tarafından yarışmalar ve Bilim Olimpiyatları gibi çeşitli programlar yürütülmektedir. Aşağıda bu programların bazıları listelenmiştir.

Ulusal İlköğretim Matematik Olimpiyatı (2201)
Ulusal İlköğretim Matematik Olimpiyatı, 1996 yılından bu yana her yıl matematikte özel yetenekleri keşfetmek için düzenlenir.

Ulusal Bilim Olimpiyatları (2202)
Ulusal Bilim Olimpiyatları, 1993 yılından bu yana her yıl temel bilimler konularında özel yetenekleri keşfetmek için düzenlenir. Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji ve Bilgisayar dallarında iki aşamalı olarak gerçekleşir.

Uluslararası Bilim Olimpiyatları (2203)
Uluslararası Bilim Olimpiyatları, Bilgisayar, Biyoloji, Matematik, Fizik ve Kimya dallarında düzenlenir.

Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışması (2204)
Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışması, Bilgisayar, Biyoloji, Fizik, Kimya, Matematik ve Yerbilimi dallarında özel yetenekleri keşfetmek için düzenlenir.

Ortaöğretim Öğrencileri Arası Enerji Verimliliği Proje Yarışması

Enerji Verimliliği Proje Yarışması, her yıl, konut, sanayi, ulaşım ve tarım sektörlerinde, enerjinin verimli kullanılması konusunda bilincin oluşturulması için düzenlenir.

Siz de bu yarışma ve olimpiyatlara katılmak istiyorsanız detaylı bilgi için:
Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı (BİDEB)

KATILIMCILARI BEKLİYORLAR.
DEDİĞİM GİBİ DERECE ALMANIZ ÖNEMLİ DEĞİL.
KATILMANIZ BİLE YETERLİ.

peep

0
İyinet Üyesi
Onaylı Üye
Reaction score
87
Ben kesinlikle katılacağım. Mediclife ilede görüşeceğim konuyu ve gerekli bilgileri alacağım.

tiva

0
İyinet Üyesi
Reaction score
5
Köşeyi dönmekle alakası yok.
Çünkü çaba gerektiriyor.

Evet bugün yıllık gelir TRİLYONLARLA anlatılmakta. Ama bunun adı köşeyi dönmek değil.

Bildiğin gibi bir sürü ödev sitesi adı altında siteler açıldı ve öğrenciler eskiden kendileri araştırır, kendi elleri ile yazarken, bugün internet aracılığı ile alınmış ve çıktısı bir kere dahi okunmadan (o kadar çok yazım hataları oluyor ki) ödevi öğretmene verirken, senin verdiğin örnekte (ki geçmişte aynı yönlendirme ile 1 kişiye fayda sağlamıştım) bizim ülkede suistimal edilmeye çalışılır, o yüzden köşe dönücü diyerek insanlarımızdaki "işi bileceksin işe gitmeyeceksin" zihniyetine atıfda bulundum. (şu forumda bile görüyorsundur durumu)

Yoksaki öğrencilerin üreten kişiler olması hepimizin arzusu, üniversiteye girişdeki payının çok daha fazla olmasını da isterim.

beceriksiz_acemi

0
İyinet Üyesi
Reaction score
18
Bildiğin gibi bir sürü ödev sitesi adı altında siteler açıldı ve öğrenciler eskiden kendileri araştırır, kendi elleri ile yazarken, bugün internet aracılığı ile alınmış ve çıktısı bir kere dahi okunmadan (o kadar çok yazım hataları oluyor ki) ödevi öğretmene verirken, senin verdiğin örnekte (ki geçmişte aynı yönlendirme ile 1 kişiye fayda sağlamıştım) bizim ülkede suistimal edilmeye çalışılır, o yüzden köşe dönücü diyerek insanlarımızdaki "işi bileceksin işe gitmeyeceksin" zihniyetine atıfda bulundum. (şu forumda bile görüyorsundur durumu)

Yoksaki öğrencilerin üreten kişiler olması hepimizin arzusu, üniversiteye girişdeki payının çok daha fazla olmasını da isterim.

Bence bu birazda kişiye göre değişir.Bir yiğenim var, ödev sitelerinden ödevi indirip çalışıyor, düzenliyor, tekrar yazıyor ve ondan sonra sunuyor.Yani tam anlamıyla yararlanıyor.
Hemen bunu bizim anlayacağımız dile çevirelim.

Açık kaynak uygulamalı bir paylaşım var.Girip bir kısımı oradaki scripti alıyor, hiç bir şey yapmadan, direkt hostingine atıp kullanıyor.Diğer kişide, alıyor, inceliyor, geliştiriyor, açıklarını kapatıyor v.s.

Yani önemli olan elinizdekinden yararlanabilmektir. Ben bu haktan yararlanamıyorum ama şöyle bir bakınca, bir arkadaşımın yararlanabileceğini gördüm.Aslında sizede katılıyorum.. Zaten derece almış kişi sınavıda başarabilir.Ama yinede böyle bir hakkı varsada, yararlanmak en doğal hakkıdır.

Teşekküler medic..

Holokost

0
İyinet Üyesi
Reaction score
0
ilk mesajdaki öss sınavı ifadesini düzeltebilir miyiz ?
ÖSS = Öğrenci Seçme Sınavı
ÖSS Sınavı = Öğrenci Seçme Sınavı Sınavı ?

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.