ÖSS'ye (Öğrenci Seçme Sınavına) girecek olan genç arkadaşlarımıza, bilmedikleri önemli bir duyuruda bulunmak istiyorum.
Eğer isterseniz, yeteneklerinizi kullanarak,
ÖSS için fazla çaba harcamadan istediğiniz üniversitede, istediğiniz bölüme girmeniz mümkün.
Bunu birçok arkadaşımız bilmemekte ne yazık ki.
Ve İyinet Forum'u uzun süredir takip ediyorum.
Aramızda ÖSS için çabalamakta olan çok sayıda arkadaşımız var.
Bu yüzden sizinle bu haberi paylaşmak istiyorum.
LÜTFEN ÜŞENMEYİN SONUNA KADAR OKUYUNUZ!
ÖSS KILAVUZUNUN AÇIKLAMALAR KISMININ 10. MADDESİNDE BULUNAN ÖSYS'DE ÖZEL DURUMU BULUNAN ADAYLAR MADDESİNDEN FAYDALANARAK, SAYISAL, SÖZEL, EŞİT AĞIRLIK FARKI GÖZETİLMEKSİZİN İSTEDİĞİNİZ ÜNİVERSİTENİN İSTEDİĞİNİZ BÖLÜMÜNE GİREBİLİRSİNİZ.
İşte bahsettiğimiz madde;
KAYNAK (ÖSYM)
Eğer isterseniz, yeteneklerinizi kullanarak,
ÖSS için fazla çaba harcamadan istediğiniz üniversitede, istediğiniz bölüme girmeniz mümkün.
Bunu birçok arkadaşımız bilmemekte ne yazık ki.
Ve İyinet Forum'u uzun süredir takip ediyorum.
Aramızda ÖSS için çabalamakta olan çok sayıda arkadaşımız var.
Bu yüzden sizinle bu haberi paylaşmak istiyorum.
LÜTFEN ÜŞENMEYİN SONUNA KADAR OKUYUNUZ!
ÖSS KILAVUZUNUN AÇIKLAMALAR KISMININ 10. MADDESİNDE BULUNAN ÖSYS'DE ÖZEL DURUMU BULUNAN ADAYLAR MADDESİNDEN FAYDALANARAK, SAYISAL, SÖZEL, EŞİT AĞIRLIK FARKI GÖZETİLMEKSİZİN İSTEDİĞİNİZ ÜNİVERSİTENİN İSTEDİĞİNİZ BÖLÜMÜNE GİREBİLİRSİNİZ.
İşte bahsettiğimiz madde;
10.3. TÜBİTAK YARIŞMALARINDA VE PROJELERİNDE BAŞARILI OLANLAR
Öğrenci Seçme Sınavına başvuran adaylardan ortaöğretim kurumlarında okumakta iken Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından uluslararası bilim olimpiyatlarına gönderilen ve bu olimpiyatlarda dereceye giren, TÜBİTAK tarafından yurtiçinde düzenlenen bilim olimpiyatlarında ve proje yarışmalarında dereceye giren adayların ağırlıklı ortaöğretim başarı puanları, derece aldıkları alanlarla ilgili bir yükseköğretim programını tercihleri arasında gösterdikleri takdirde, ayrı bir katsayı ile çarpılacak ve bir ek puan olarak 1999-ÖSS puanlarına katılacaktır.
Ek puanlar hesaplanırken, uluslararası bilim olimpiyatlarında altın madalya alanlara 0,15, gümüş madalya alanlara 0,13, bronz madalya alanlara 0,11, olimpiyatlara katılan fakat derece alamayanlara 0,09; ulusal bilim olimpiyatları ile proje yarışmalarında birinci olanlara 0,11, ikinci olanlara 0,09, üçüncü olanlara ise 0,07 katsayısı uygulanacaktır.
Bilim olimpiyatlarında veya proje yarışmalarında derece alanlara ek puan verilecek yükseköğretim programları, derece alınan alanlara göre şöyledir: Biyoloji alanında alınan dereceler için balıkçılık teknolojisi mühendisliği, beslenme ve diyetetik, bitkisel üretim, biyoloji, biyokimya, diş hekimliği, eczacılık, hayvansal üretim, moleküler biyoloji ve genetik, orman mühendisliği, su ürünleri, tıbbi biyolojik bilimler, tıp ve veteriner; Kimya alanında alınan dereceler için biyokimya, çevre mühendisliği, diş hekimliği, eczacılık, gıda mühendisliği, hayvansal üretim, hidrojeoloji mühendisliği, jeoloji mühendisliği, kimya, kimya mühendisliği, maden mühendisliği, metalurji mühendisliği, metalurji ve malzeme mühendisliği, petrol ve doğalgaz mühendisliği, seramik mühendisliği ve tıp; Fizik alanında alınan dereceler için astronomi ve uzay bilimleri, çevre mühendisliği, deniz teknolojisi mühendisliği, elektrik-elektronik mühendisliği, elektrik mühendisliği, elektronik mühendisliği, elektronik ve haberleşme mühendisliği, fizik, fizik mühendisliği, gemi inşaatı mühendisliği, havacılık mühendisliği, hidrojeoloji mühendisliği, inşaat mühendisliği, jeodezi ve fotogrametri mühendisliği, jeofizik mühendisliği, jeoloji mühendisliği, makine mühendisliği, metalurji mühendisliği, metalurji ve malzeme mühendisliği, meteoroloji mühendisliği, tarım teknolojisi, tekstil mühendisliği, uçak mühendisliği ile uzay mühendisliği; Matematik alanında alınan dereceler için bilgisayar bilimleri mühendisliği, bilgisayar mühendisliği, bilgisayar ve enformatik mühendisliği, elektrik-elektronik mühendisliği, elektrik mühendisliği, endüstri mühendisliği, istatistik, istatistik ve bilgisayar bilimleri, jeodezi ve fotogrametri mühendisliği, kontrol ve bilgisayar mühendisliği, matematik, matematik-bilgisayar, matematik-bilgisayar programcılığı ve matematik mühendisliği; Bilgisayar alanında alınan dereceler için bilgisayar bilimleri mühendisliği, bilgisayar mühendisliği, bilgisayar ve enformatik mühendisliği, elektrik-elektronik mühendisliği, elektronik mühendisliği, elektronik ve haberleşme mühendisliği, istatistik ve bilgisayar bilimleri, kontrol ve bilgisayar mühendisliği, matematik-bilgisayar, matematik-bilgisayar programcılığı ve sistem mühendisliği; Enerji Tasarrufu alanında alınan dereceler için elektrik-elektronik mühendisliği, elektrik mühendisliği, makine mühendisliği, nükleer enerji mühendisliği; Sağlık Bilimleri alanında alınan dereceler için biyoloji, biyokimya, diş hekimliği, eczacılık, moleküler biyoloji ve genetik, tıbbi biyolojik bilimler, tıp ve veteriner programları tercih edildiği takdirde ek puan verilecektir.
1999-ÖSS'ye başvurmuş adaylardan bilim olimpiyatlarında ve proje yarışmalarında derece alanlara ek katsayı uygulanabilmesi için bu adayların, katıldıkları olimpiyat veya proje yarışmaları, aldıkları derece, derece aldıkları tarih ve bu adayların ÖSYM numaraları, adları ve soyadlarının TÜBİTAK tarafından ÖSYM'ye 14 Temmuz 1999 tarihinde ulaşacak şekilde gönderilmesi gerekmektedir.
Bilim olimpiyatları ile proje yarışmalarında alınan derecelere uygulanan katsayılar ÖSS'ye ilk kez girişte uygulanır, bundan sonraki ÖSS'lerde bu adaylar için herhangi bir ek puan hesaplanmaz. Derece alan adaylar ilk kez ÖSS'ye başvurdukları yıl, ÖSYM numaralarını TÜBİTAK'a bildirerek kendilerine ait derece bilgilerinin bu kurum tarafından resmen ÖSYM'ye ulaştırılmasını sağlamalıdırlar.
KAYNAK (ÖSYM)