Paradigmalarımız ve Öğretmenlik Mesleğine Yansıması

samanpan

0
İyinet Üyesi
Katılım
15 Şubat 2011
Mesajlar
1,457
Reaction score
48
Konum
Ankara
Paradigma, kısaca herhangi bir alanda yerleşik yazılı ve yazılı olmayan tüm kurallar ve uygulamaların bütününe verilen bir isimdir. Paradigma bir başka deyişle bir modelin, bir bakış açısının, kavrayış ve anlayışın adıdır. Bir paradigma, uzun süren deneyimler ve başarısı kanıtlanmış süreçleri içerisinde barındırabilir. Bu, söz konusu paradigmanın her zaman başarılı olacağı anlamına gelmez. Yeni bir paradigma eskisini geçersiz kılacak şekilde tüm kalıpları yıkarak kendi kurallarını koyduğunda artık eskisi için başarılı olabilecek bir zemin kalmamıştır.
Bir anlamda paradigma ön görü ya da ön yargı diyebiliriz. Öğretmenlik mesleğinde ise katı paradigmalar çocuk eğitiminde önümüzde bir set olarak durmaktadır. Çocuklarımıza karşı geliştirdiğimiz önyargılarımız onlara bakışlarımızı etkilemekte ve onlara karşı geliştireceğimiz eğitimin de yönünün şaşırılmasına neden olmaktadır.
Bu konuyu bir örnek ile daha iyi anlayabiliriz. Sınıfta uyum bozuklukları olduğunu varsaydığımız bir çocuğumuz olsun ve ona karşı da bu yönde eğitim geliştirmiş olalım. Bir süre sonra geliştirdiğimiz eğitim çocuğumuzda olumlu gelişimler değil olumsuz sonuçlar verdiğini düşünelim. Daha sonra öğrendik ki çocuğumuz yakın kaybına uğramış ve buna bağlı uyum sorunu göstermiş olabilir. Önyargılarımız bu noktada bizi olumsuz bir sonuca götürmüştür. Ya da çekingen diye tanımladığımız bir çocuğumuz olsun. Tam anlamı ile bir uzman bu kanıya varmadı lakin sınıf öğretmeni önyargıları ile çekingen olduğunu varsaydı ve sosyalleşmesinin eksik olduğunu düşündü. Ve buna bağlı refleksler geliştirdi ve grup etkinlikleri vb etkinlikler ile sürekli çocuğu sosyalleşmeye zorladı. Davranışla kazanılmış bir çekingenlik olsaydı eğer çok faydalı sonuçlar verecekken bu eğitim, kişiliğe bağlı bir çekingenlikti ve öğretmen sosyalleşmesi için zorladığı sürece kişilik baskı altında kaldı ve birçok ekstra sorunu da yanında getirmiş oldu.
Öğretmenlik mesleği paradigma değişikliğine çok müsait bir meslektir. İnsan yapısı çok değişken olduğundan bizim çocuklarımıza bakışımız da o derece değişken olmalıdır. Bakış açımızın da çok geniş olması gerekmektedir.
Paradigmalarımızı verdiğimiz eğitimde bir engel olarak görmek yerine olumlu anlamda da kullanabiliriz. Ön görülerimiz doğrultusunda sorunlar skalasını daha dar bir çizgiye getirip çözüme daha akılcı şekillerde ulaşabiliriz.


[onay]samanpan[/onay]


dipnot: saat 23:55 ben ofiste bu yazıyı yazdım. beynim sulanmakta artık. umarım işinize yarar. :uyu:
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Backlink ve Tanıtım Yazısı için iletişime geçmek için Skype Adresimiz: .cid.1580508955483fe5

Elektronik Sigara Cicisex Porno
Üst