İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Parkinson Tedavisi, Parkinson hastalığı tanısı, ortaya çıkması ve beli

haymet

0
İyinet Üyesi
Katılım
20 Şubat 2000
Mesajlar
1,416
Reaction score
0
Parkinson hastalığınıntemelinde dopamin denilen maddenin eksikliği yatar. Dopamin beyinden gelen bilgileri sinirden diğer sinere aktarma işlevini gerçekleştirir. Bu sayede bilgiler aktarılarak vücut yönetilmiş olur ve vücudun dengesi korunur. Bu dopamin denilen hormon beyindeki bazı hücreler tarafından salgılanır.Bunlar zarar gördüğü zaman dopamin salgısı yapılamaz ve dopamin eksikliği başlar. Parkinson hastalığında hareket işlevi azalır ve bu hastalığa yakalanan kişilerin vücudunda titreme ya da hareketlerinde yavaşlama görülür.

Parkinson hastalığı vücutta çok yavaş olarak ilerler. Yani yaklaşık olarak 10 yılda etkisini gösterir. Başlangıçta vücutta tek taraflı titremeler gibi etkiler gösterirken zamanla tüm vücuda yayılır. Bu hastalığın belirtilerinin şiddeti kişiden kişiye değişir. Erkeklerde görülme oranı kadınlardan daha fazladır.
Parkinson Hastalığının Ortaya Çıkması
Bu hastalığın neden ortaya çıktığı daha hala bilinmemektedir. Ama genetik faktörlerin, çevrenin bu hastalığın oluşmasında çok etkili bir öneme sahip olduğu düşünülüyor. Çevre faktörleri düşünüldüğü zaman yediğimiz yiyecekler ve bağımlı olduğumuz maddeler düşünülebilir. Örneğin eroin kullanan birisinde eroin kullandığı için beyninin bazı hücrelerine zarar geldiğini varsayarsak bu kişi de bu hastalığın görülme olasılığını daha da arttırmış oluruz. Parkinson Hastalığı genetik faktörlerle de ortaya çıkabilir. Genetikse genelde genç yaşlarda ortaya çıktığı görülmüştür. Bu hastalık bulaşıcı değildir.
Parkinson Hastalığının Belirtileri
Genel olarak hastalık çok uzun bir sürece yayıldığı için ilk başlarda bir belirti meydana gelmeyebilir. İlk belirtiler genelde elin, ayağın yavaş olarak titremesidir. Ya da kişi günlük işlerini yaparken zorlanabilir. Genelde bu hastalıkta kişiler başlarda ellerini sallamadan yürürler. Ama illa ki her titreme parkinson hastalığının bir belirtisi değildir çünkü günlük zamanda sinirlenme, üzülme, aç kalma gibi durumlarda bu sebeplerden dolayı titreme meydana gelebilir.
Hekime muayene olmakta bir fayda vardır. Bu hastalıkta kişilerin kasları gergindir. Yani normal bir insan kendisini serbest bıraktığı zaman kaslarında gevşeme görülür ama parkinson hastası olan birisinin kasları sürekli olarak gergin ve serttir.
Diğer belirtiler olarak: Yutmada zorluk, terleme, hipertansiyon, depresyon, vücudun öne doğru eğik durması.
Muayene’de Tanı Koymak
Parkinson hastalığını tanımlamak için bir test yapma cihazı yoktur. Yani doktor kendisi hastaya sorular sorarak ve hastanın yakınlarından elde ettiği bilgilerle bu tanıyı koyabilir.
Bu hastalığın belirtilerinin aynısı olan parkinsonizm hastalığının da belirtileri aynı olduğu için bazen tanı koymak zorlaşabilir. Hatta beyindeki tümör, damar sertliği gibi durumlar da aynı belirtileri gösterir.
Parkinson Tedavisi
Bu hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçların amacı dopamin salgısını arttırmak ya da dopaminin yıkılmasını azaltmaktır. Tedavide tam olarak iyileşme görülecek diye bir şey yoktur. Ama kişinin titremesi, konuşma bozukluğu gibi durumlar ortadan kaldırabilir. Burda önemli olan noktalardan bir tanesi de kişinin ailesinden gelen destektir. Kişi ne kadar kendini iyi hissederse gelişme olasılığı da o kadar artar.
Bu hastalığın cerrahi müdehalerle tedavisi mümkündür.
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Üst