Dolar piyasası şu artalar ufak tefe nerdeyse sabit ne iniyor nede yükseliyor kur bi ara 1700 fırladığında kim bozuyordu tabi kimse bozmaz bi anda cup diğe aşağı inerse adam zarar eder
Bunun dolar fiyati ile birebir baglantisi yok. Amerkadaki bankada para zaten dolar olarak duruyor. Turkiyeye dolar olarak transfer ediliyor. Ben alisveris yapmadan 3-5 dakika once dolari Turk lirasina ceviriyorum, ve parayi TL olarak gonderdiyorum.
Dolar fiyatindaki oynamalar daha cok paypal bozdurani engeller. Turkiyedeki parayi dolar olarak tutmak kur riskine karsi hedging sagliyor. Parayi dolar olarak harcadigim icinde kur riskinden tamamen korunmus durumda gibiyim.
Insanlar bu piyasaya girerken tek masraflarinin transaction cost (islem masraflari) oldugunu zannediyor. Yani Bankalar arasi para transferi masraflari ve doviz kuruna cevirme masraflari... Isin risk yani pek dikkate alinmiyor gibi. Karsidaki insan bir sekilde paypaldan parasini geri cekebilir ve paypal hic kasmadan bunu size yansitir. Yani yeteri kadar fazla sayida paypal bozarsaniz, mutlaka bir dolandiricilik ile karsi karsiya kalinacak. Dolayisiyla o risk, tum paypal bozanlarin uzerinde ve fiyatlarada yansimamis durumda idi. Su anda risk yok gibi dusunuldugunden fiyatlar dusuk.
Bir iki kisinin cani yandiginda paypal bozduran sayisi azalir. Bu is cycle halinde gibi. Bir asagi gidiyor, bir yukari.