İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

PHP Destekli Web Sunucu Kurulumu

Avatargalaxy

0
Onaylı Üye
Katılım
28 Mart 2009
Mesajlar
324
Reaction score
18
Konum
Almanya
Günümüzde bilgi işlem kapasiteli hemen her cihazın kolayca bir Web sunucusu haline dönüştürülebilmesi mümkündür. Web sunumu yapmak için yüksek işlem gücüne ve belleğe sahip güçlü bilgisayarların kullanılması zorunlu değildir. Eğer çok yoğun bir ziyaretçi trafiği beklenmiyorsa, ortalama bir masaüstü bilgisayar, dizüstü bilgisayar, tablet hatta akıllı telefon olarak sınıflandırılan bir cep telefonu bile Web sunucusu haline getirilebilir. Bunun için üzerine bir Web sunucu yazılımının yüklenmesi yeterli olacaktır. Web sunucu yazılımını aktif olarak çalıştırmakta olan ve internet üzerinden ulaşılabilen bir cihazın bütün dünyaya Web yayını yapıyor olduğu söylenebilir.

İnternette en çok kullanılan Web sunucu yazılımının tamamen ücretsiz, hızlı çalışan ve esnek bir kullanım sunan Apache adlı yazılım olduğu söylenebilir. Şu an Web sunucularının yarısı, üzerlerinde Apache çalıştırmaktadır. Apache, Unix, Linux, Solaris, Windows, MacOS X ve OS/2 gibi yaygın işletim sistemlerinin hepsini desteklemektedir. www.apache.org adresi üzerinden en güncel sürümü indirilip kolayca kurulabilecek olsa da, Apache’nin tek başına dinamik bir Web sunumu yapması mümkün değildir. Çok gelişmiş bir HTTP sunucu olsa da Apache, yalnızca Web istemlerini kabul edip, istenen Web sayfalarını teslim etmekle sınırlı bir göreve sahiptir. Sunucu üzerinde PHP kodlarının derlenip çalıştırılması ise, Apache’den bağımsız olarak geliştirilmiş olan PHP derleyicisinin işidir.

Halihazırda Apache kurulu bir bilgisayara PHP derleyicisi kurmak, statik Web sayfası sunumuyla sınırlı becerilere sahip söz konusu bilgisayarın, dinamik Web sayfaları sunabilen bir Web sunucuya dönüşmesini sağlar. www.php.net adresi üzerinden ulaşılabilen PHP organizasyonu Web sayfası, PHP’nin hemen her işletim sistemine yönelik derlenebilecek kaynak kodlarını sunmaktadır. Aynı sitede, Windows işletim sistemi üzerinde çalıştırılabilecek dosyalar da yer almaktadır. Bu dosyaları indirip konumlandırdıktan sonra, Apache’nin konfigürasyon dosyaları, PHP uzantılı dosyaların bu derleyiciye yönlendirilmesi anlamında düzenlenmelidir. PHP sayfalarını destekleyen bir Web sunucunun üzerinde çalıştırması beklenen diğer bir uygulamanın veritabanı yönetim sistemi olduğu söylenebilir. Hemen her PHP Web projesinde kendini gösteren veri yönetim ihtiyacı, bu şekilde karşılanmış olacaktır. Bu noktada, küçük ve orta ölçekli projelerde yıllardır kullanılmış olmasıyla kendini ispatlayan MySQL adlı veritabanı yönetim sisteminin kullanılması önerebilir. Her ne kadar ayrı ayrı edinilip kurulabilseler de Apache, PHP ve MySQL yazılımlarının iyi bir üçlü oluşturması, bu yazılımların üçü birden içeren yazılım paketlerinin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Bu paketler sayesinde sunucu yazılımların ayrı ayrı kurulup birbirlerine göre yapılandırılması gibi görece zahmetli bir sürece de gerek kalmamaktadır. Sözü edilen Web sunucu paketlerinin en çok bilinenlerinden birinin Wamp adlı paket olduğu söylenebilir. Özellikle Windows işletim sistemleri için geliştirilmiş olan WampServer, www.wampserver.com adresinden ücretsiz olarak indirilebilir. WampServer kurulduğunda “www” adlı özel klasör, içinde birtakım dosyalarla birlikte gelir. Anlaşılacağı üzere bu dosyalar, silinene ya da değiştirilene kadar, Apache tarafından yayınlanan içeriği oluştururlar. Bu içerik, Web sunucu hakkında hem yazılım hem de donanım anlamında bilgiler sağlayan araçları sunmaktadır.

www klasöründe yer alan ve Apache tarafından sunulan içeriği görüntülemek için Web tarayıcıya sunucunun adresinin yazılması yeterlidir. Buradaki senaryoda, ziyaret edilecek Web sayfasının sunulduğu bilgisayar ile ziyaretin gerçekleştiği bilgisayar aynı olduğu için bir “kendi adresine ulaşma” durumu söz konusudur. “127.0.0.1” şeklindeki ip adresi ve “localhost” şeklindeki alanadı her zaman ve her platformda, kullanıldığı cihazın kendisini gösterir. Bu nedenle Web tarayıcının adres kısmına bu iki ifadeden biri yazılıp Apache tarafından sunulan Web içeriği ziyaret edilebilir.

Bu noktada, sunulan Web sayfalarına dışarıdan nasıl erişilebileceğine de değinmekte yarar olacaktır. Bir Web sunumuna başka bir bilgisayardan erişim sağlanmak isteniyorsa, Web tarayıcının adres satırına söz konusu sunucunun ip adresi veya alan adı girilmelidir. Windows tabanlı bir bilgisayarda ip adresini öğrenmenin en hızlı yolu, komut satırına ipconfig komutunu girmektir. Bu işlem aşağıdaki adımları takip edilerek gerçekleştirilebilir.
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Backlink ve Tanıtım Yazısı için iletişime geçmek için Skype Adresimiz: .cid.1580508955483fe5

Üst