İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Pinterest nedir ve ne için kullanılır?

ServetBey

0
Onaylı Üye
Katılım
17 Aralık 2018
Mesajlar
159
Reaction score
38
Son yıllarda Türkiye'de de webmasterler tarafından çokça kullanılmaya başlanan Pinterest, 2010 yılında, Paul Sciarra, Evan Sharp ve Ben Silbermann'ın ekibi tarafından Amerika’da kurulmuştu. Pinterest, ilk kullanıma sunulduğunda çok sınırlı imkanlar sunuyordu. Kullanıcıların üye olmasının ardından fayda sağladıkları görüşünce üye kayıtlarında çok fazla artış oldu. Kurucular sistemi daha da geliştirerek dünya sosyal medya sistemleri arasında büyük bir paya sahip oldu.

Pinterest Nedir?
Bir görsel ve video paylaşım platformu olan Pinterest, kullanıcılara 2 şekilde paylaşım imkanı sunuyor. Kullanıcılar ister kendi yükledikleri görselleri / videoları, isterlerse de farklı bir kullanıcıda görmüş oldukları görselleri ya da videoları paylaşabiliyorlar. Pinterest dilinde buna “pinlemek” denilmektedir.

Pinlenen içerik panoya eklenmekte böylece kategorisel paylaşım imkanı sunmaktadır. Bu arada Pinterest’i diğer birçok sosyal ağdan farklı kılan en dikkat çeken özelliği kullanıcılarının %33’ünün erkeklerden oluşuyor olmasıdır. Diğer bir ifadeyle Pinterest’in cinsiyet istatistiğinde kadınlar fazlasıyla ağır basıyor. Bu noktada ise uygulamanın içeriğinin ve gelişiminin daha çok kadınlar üzerinden sağlandığını söylemek yanlış olmaz.

Pinterest nedir.jpg


Pinterest’te ne paylaşıldığına yani içerik konusuna değinecek olursak Pinterest kullanıcıları; yemek tarifleri, moda, ev eşyaları, kendin yap, creatif way ve sanat gibi konulara ilgi gösteriyor ve bu kategorilerde yoğun bir şekilde paylaşım yapıyor.

Pinterest, tüm bu içerikleriyle kısa sürede hatrı sayılır bir kullanıcı sayısına ulaşıp, 2012 yılında Webby ödüllerinde en iyi sosyal medya uygulaması ve halk tarafından seçilen en iyi arayüze sahip uygulama ödüllerini kazandı. Nisan ayında “Board Covers” geliştirilip, panolara özel bir kapak fotoğrafı ekleyebilme özelliği getirildi. Aynı ay içerisinde Flickr ile bir entegrasyon sağlandı. Akabinde Flickr sitesinde yer alan fotoğrafı paylaş kısmına, Pinterest butonu getirildi. Sonuç itibariyle Pinterest, diğer sosyal mecralarla olan entegrasyonunu sürdürdü.

Pinterest’in kullanıcılarda oluşturduğu “Özgür Platform” algısı 2015 yılının Haziran ayında getirilen bir güncellemeyle daha bir güçlenmiştir. Bu güncelleme / özellik, cinsiyet seçimine göre sitenin görünümü özelleştiriyor. Sürekli yapılan güncellemelerle adından sıkça bahsettiren Pinterest, 2016 itibariyle dünyanın en çok tıklanan sitelerinden biri olarak bugün dahi varlığını sürdürüyor.

İşletme Hesabı / Onaylanmış Profil
Hemen her sosyal ağda yer alan işletme hesabı, diğer bir ifadeyle onaylanmış profil, Pinterest’in de gündemine geldi. Bu yenilik özellikle işletmeleri yakından ilgilendirmektedir. Pinterest, bu özelliği 2013 yılının Mart ayında duyurdu. Bu güncellemeyle birlikte Pinterest’te işletmelere özel açılan hesaplarda analiz / istatistik araçları kullanıma sunuldu. İşletmeler bu araçla birlikte; tıklama, erişim, etkileşim gibi parametrelerde detaylı veriye sahip olabiliyorlar.

Pinterest Nasıl Kullanılır? / Pinterest’in Özellikleri
Pinterest nasıl kullanılır aşamasına geçmeden evvel Pinterest’e ait kavramlara kısaca değinmekte yarar var. Pinterest’le özdeşleşmiş iki kavram var. Bunlar; Pin ve Pano

Pin: İnternette ya da Pinterest’te bulunan güzel şeyleri saklayabilecek görsel yer işaretidir.

pinterest-pin-nedir-1-1.jpg
Pano:
Pinlerin temalarına veya konularına göre bir araya toplandığı yerdir. Kategorisel paylaşım yapmaya yarar.
Pinterest ile özdeşleşmiş Pin ve Pano kavramlarına kısaca değindikten sonra Pinterest nasıl kullanılır? faslına geçebiliriz. Pinterest’i kullanmak için ilk yapılması gereken pinterest.com’u açmak daha sonra Google ya da Facebook ile mi yoksa kullanıcı adı / e-posta ile mi üye olmak istediğinize karar vermektir.

Facebook, Google veya E-Posta seçeneklerinden bir tanesini seçerek kısa süre içerisinde üyelik işlemini tamamlamak mümkündür. Facebook ile üye olmak istenilirse Facebook hesabının açık olması gerekiyor. E-posta aracılığıyla üye olmak isteyenlerin e-posta ve şifre girmeleri gerekiyor. Bunun hemen ardından kullanıcıya gönderilen “Confirm” yani onayla e-postasında belirtilen butona ya da linke tıklanarak üyelik işlemi tamamlanıyor.

Tüm bu adımlar başarılı bir şekilde uygulandığında artık Pinterest’te gezinmeye diğer bir ifadeyle Pinterest’i keşfetmeye başlayabilirsiniz. Yeri gelmişken belirtmekte yarar var Pinterest’e akıllı telefondan (iOS, Android), tabletten ve PC’den kısacası tüm mobil ve masaüstü araçlardan bağlanabilirsiniz.

Bu arada önemli bir detayı paylaşmadan geçmek istemiyorum. Türkiye’de çok popüler olmasa da Pinterest, Türkçe’yi destekliyor. Dolayısıyla Pinterest profilinize giriş yaptıktan sonra sağ üst köşeden bir konu başlığı seçip spesifik olarak merak ettiğiniz herhangi bir konuya dair Türkçe arama yapabilirsiniz ve paylaşılan içeriklere anında ulaşabilirsiniz. Örneğin; hediyeler, moda vb.

Yaptığınız aramalar sonucunda karşınıza bir sürü seçenek çıkacaktır. Eğer beğendiğiniz bir resmin ortasına tıklarsanız (büyüteç işareti belirir) resim tek sayfada açılır. Fakat resmin altında, sol taraftaki kırmızı pin tuşuna tıklarsanız bu defa da o resmin bulunduğu panoya gidersiniz. Görsele tıkladınız ve görsel tek sayfada geldi. Şimdi siz bu görseli saklamak istiyorsunuz. O zaman yapmanız gereken görselin sol üst köşesindeki “pin it” tuşuna tıklamak. Böylece beğendiğiniz görselleri koleksiyonunuza eklemiş olursunuz. Tabi görseli kendi panonuza eklemeden önce karşınıza bir ekran çıkacak ve size “Nereye ekleyelim?” diye sorulacak. Siz o görselin hangi panoda olması gerektiğini düşünüyorsanız ona göre işaretleme yapabilirsiniz. Az önce belirttiğim gibi görselleri sakladığımız dosyalara “Pano” diyoruz.

Eğer herhangi bir kullanıcının içeriğini paylaşmak değil de kendi içeriklerinizle panolarınızı oluşturmak istiyorsanız “Yeni pano oluştur”u seçin. Önce panonuza bir isim verin. Örneğin; hediye fikirleri. Tavsiyem panonuza genel daha doğrusu kategorisel yani arama hacmi yüksek olan isimler verin. Böylece başka kullanıcılar arama yaptıklarında sizin panoların görünür. Bu da popülaritenizi arttırır.

Pinterest İstatistikleri
  • Kadın Pinterest kullanıcılarının oranı %80.
  • Pinterest’te açılan işletme hesaplarının toplam sayısı500 bin.
  • Pinterest aylık sayfa gösterim sayısı 5 milyar.
  • İnsan yüzü içeren Pinterest resimlerinin oranı %20.
  • Günlük pinlenen ortalama makale sayısı 5 milyon.
  • Repin alan pinlerin oranı %80.
  • Tek bir ziyarette Pinterest’te geçirilen ortalama süre 2 dakika.
  • Ortalama bir kullanıcının bir ayda Pinterest’te geçirdiği süre 98 dakika.
  • Pinterest üzerinden ürün satın alan müşterilerin ürün başına ödedikleri ortalama fiyat 140 – 180 dolar.
  • Pinterest hesabı ile Facebook hesabını birleştiren kullanıcıların sayısı 9 milyon.
  • Platforma sadece mobilden giriş yapan tekil ziyaretçi oranı %35.
Markaları Yakından İlgilendiren Pinterest İstatistikleri

  • Pinterest’te bulunan işletme hesap sayısı yaklaşık 500.000
  • Pinterest kullanıcıların %52′si bir mağazada alışveriş yaparken, yol gösterici olması amacıyla Pinterest’ten faydalanıyor. Aktif Pinterest kullanıcılarının % 83′ü, bu platformda bir ünlüyü takip etmek yerine bir markayı takip etmeyi tercih ediyor.
  • Pinterest tarafından yönlendirilen ziyaretçilerin ortalama satış sipariş değeri 58.95 dolar.
  • Bir web sitesine bir Pinterest pininden gelenlerin sayısı ortalama 2‘dir.
  • Bir web sitesini bir Pinterest pini sayesinde görüntüleyenlerin sayısı ortalama 6‘dır.
  • Pinterest’te global e-ticaret sosyal paylaşımının %44′ü gerçekleşiyor.
  • Pinterest’te global tüketici marka sosyal paylaşımının %11′i gerçekleşiyor.
  • Pinterest’te en çok repin edilen domain Etsy.com
  • 2013 Inc 500 Company’nin 45′i Pinterest kullanıyor.
  • Pinterest’te bir markayı pinleyen milenyum kuşağının oranı %11
  • Pinterest’te bir mağazaya ve alışveriş sitesine götüren tıklamalar tüm pin tıklamalarının %7′sini oluşturuyor.
  • Pinterest’te bir mağazaya ve fotoğraf paylaşım sitesine götüren tıklamalar tüm pin tıklamalarının %8′ini oluşturuyor.
Kaynak: brandingturkiye.com
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Backlink ve Tanıtım Yazısı için iletişime geçmek için Skype Adresimiz: .cid.1580508955483fe5

Üst