İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Ramazan'la İlgili Hadisler ve Tavsiyeler

T

themaniac

Misafir
HADİS-İ ŞERİFLER​
Kim Yalan Söylemeyi, Yalanla Iş Yapmayı Bırakmazsa, Allah’ın Onun Yemesini, Içmesini Terk Etmesine Ihtiyacı Yoktur

Orucun Ve Ramazan Ayının Fazileti

Hz. Ebu Hureyre (radiyallahu Anh) Anlatiyor: "resulullah (aleyhissalatu Vesselam) Buyurdular Ki: "ademoglunun Her Ameli Katlanir. (zira Cenab-i Hakk'in Bu Husustaki Sunneti Sudur Hayir Ameller En Az On Misliyle Yazilir, Bu Yediyuz Misline Kadar Cikar. Allah Teala Hazretleri (bir Hadis-i Kudside) Soyle Buyurmustur: "oruc Bu Kaideden Harictir. Cunku O Sirf Benim Icindir, Ben De Onu (diledigim Gibi) Mukafaatlandiracagim. Kulum Benim Icin Sehvetini, Yiyecegini Terketti."

"oruclu Icin Iki Sevinc Vardir: Biri, Orucu Actigi Zamanki Sevincidir; Digeri De Rabbine Kavustugu Zamanki Sevincidir. Oruclunun Agzindan Cikan Koku (haluf), Allah Indinde Misk Kokusundan Daha Hostur.''

Bir Rivayette De Soyle Buyrulmustur: "oruc Perdedir. Biriniz Birgun Oruc Tutacak Olursa Kotu Soz Sarfetmesin, Bagirip Cagirmasin. Birisi Kendisine Yakisiksiz Laf Edecek Veya Kavga Edecek Olursa "ben Orucluyum!'' Desin (ve Ona Bulasmasin).''buhari, Savm 2, 9, Libas 78; Muslim,siyam 164 (1151); Muvatta, Siyam 58, (1, 310); Ebu Davud, Savm 25 (2363); Tirmizi, Savm 55, (764); Nesai, Siyam 41, (2, 160-161); ıbnu Mace, Siyam 1, (1638), Edeb 58, (3823).

Yine Ebu Hureyre (radiyallahu Anh) Anlatıyor: "resulullah (aleyhissalatu Vesselam) Buyurdular Ki: "kim Allah Teala Yolunda Bir Gun Oruc Tutsa, Allah Onunla Ates Arasına, Genisligi Sema Ile Arz Arasini Tutan Bir Hendek Kilar.'' Tirmizi, Cihad 3, (1624).

Ebu Umame (radiyallahu Anh) Anlatiyor: "ey Allah'ın Resulu Dedim, Bana Oyle Bir Amel Emret Ki (yaptigim Takdirde) Allah Beni Mukafaatlandirsin.'' "sana Dedi, Orucu Tavsiye Ederim, Zira Onun Bir Esi Yoktur.” Nesai, Siyam 43, (4, 165).

Sehl ıbnu Sa'd (radiyallahu Anh) Anlatiyor: "resulullah (aleyhissalatu Vesselam) Buyurdular Ki: "cennette Reyyan Denilen Bir Kapi Vardir. Oradan Sadece Oruclular Girer. Oruclular Girdiler Mi Artik Kapanir, Kimse Oradan Giremez." Buhari, Savm 4, Bed'u'l- Halk 9; Muslim, Siyam 166, (1152); Nesai, Siyam 43, (4, 168); Tirmizi, Savm 55, (765).

Hz. Ebu Hureyre (radiyallahu Anh) Anlatiyor: "resulullah (aleyhissalatu Vesselam) Buyurdular Ki: "kim Bir Orucluya Iftar Ettirirse, Kendisine Onun Sevabi Kadar Sevap Yazilir


TAVSİYELER​


-RAMAZAN AYINDA BESLENME-

Amerikan Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölüm Başkanı Ayşe Korkmaz da ramazanda beslenme alışkanlıklarında değişiklikler meydana geldiğini dile getirerek, bu ayda yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlayabilmenin önemine işaret etti.

Ramazanda öğün sayısının en az 3 olacak şekilde planlanmasını öneren Korkmaz, bu beslenme şekline dikkat etmeyen sağlıklı kişilerde bile zaman zaman sindirim zorlukları, mide ve bağırsaklarda aşırı gaz birikimi, ani tansiyon yükselmesi gibi rahatsızlıkların görülebileceğini kaydetti.

Sahur öğününün atlanmaması gerektiğini vurgulayan Korkmaz, sahurda sadece su içerek niyetlenmenin veya gece yatmadan önce sahur yapmanın son derece zararlı olduğuna işaret etti.

Bu tür beslenme tarzının, yaklaşık 12 saat olan açlığı, ortalama 18 saate çıkarttığını da ifade eden Korkmaz, bunun da açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve günün verimsiz geçmesine neden olduğunu belirtti.

Sahurun ağır yemeklerden oluşması durumunda, gece metabolizma hızı düştüğü için yemeklerin yağa dönüşme hızının yükseldiğini ve bunun da kilo alımına neden olduğunu anlatan Korkmaz, şunları kaydetti:

''Sahura mutlaka kalkılmalı ve bu öğünde ya hafif bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, az yağlı yapılmış sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan bir öğün tercih edilmelidir. Bu arada gün içerisinde çok sıvı kaybedildiği için sıvı dengesini düzenlemek de son derece önemlidir. Günün ilk öğünü olan iftar, bir çorbayla açılmalı ve bir süre ara verildikten sonra yemeğe geçilmelidir. İftara peynir, zeytin gibi basit yiyeceklerle başlanarak, normal yemeğe bir süre sonra geçilmesi daha doğrudur. Başlangıç için beyne doygunluk hissi veren çorba en uygun yiyecektir. İftarda yavaş yavaş ve az miktarda yemek yenilmelidir. Dengeli olmak kaydıyla iftarla sahur arasına da mutlaka bir ara öğün eklenmelidir.''

Korkmaz, ağır, yağlı yemeklerle kızartmalardan kaçınılmasını, az ve sık beslenilmesini önerdi.

Ramazan ayında en sık karşılaşılan sorunların, mide asidinin yemek borusuna kaçması olarak tanımlanan reflüyle kabızlık olduğuna işaret eden Korkmaz, reflüyü önlemek için kahve, kakao, çikolata gibi aşırı kafein alımından kaçınılması, yağlı yiyeceklerden uzak durulması ve yemeğin hemen ardında uykuya geçilmemesi gerektiğini de anlattı.

Korkmaz, oruç tutmanın bazen zayıflamak için bir alternatif olarak değerlendirildiğini, fakat bunun yanlış bir düşünce olduğunu vurgulayarak, gün boyu aç kalmanın metabolizmayı yavaşlattığını kaydetti.
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Backlink ve Tanıtım Yazısı için iletişime geçmek için Skype Adresimiz: .cid.1580508955483fe5

Üst