İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Screaming Frog ile SEO Denetlemesi

kutluseo

İyinet Üyesi
Katılım
29 Kasım 2019
Mesajlar
277
Reaction score
2
Konum
İzmir
Screaming Frog, her web sitesi sahibi için hem muhteşem hem de çok güçlü bir araçtır. Düzgün kullanıldığında, kısa sürede önemli performans artışı yakalabilirsiniz. Screaming Frog aracı sayesinde bir müşterimin çok kritik problemlerini tespit edip düzelttim ve ardından sıralamalarının kısa sürede iyileştiğini gözlemledim. Bu performans artışına dair Search Console ekran görüntüsünü paylaşmak isterim;

Bu içerikte Screaming Frog’u nasıl kullanacağınızı ve bu araç sayesinde sıralamalarınızı nasıl iyileştireceğinizi sizlere göstereceğim. Ama öncesinde bu aracın ne olduğunun tanımını yapalım. 🙂
Screaming Frog Nedir?
Screaming Frog, web sitesini tarayan ve mevcut sorunları tanımlamak için kullanılan harika bir araçtır. Bu konuda hizmet veren araçlar arasında en popüler olanı hatta en iyisi diyebiliriz. Screaming, web sitesi bağlantılarını, resimleri, CSS’leri, komut dosyalarını ve uygulamaları tarayan bir masaüstü yazılımıdır. Temel amacı SEO için önemli olan iç optimizasyon kriterlerini denetleyen ve kullanıcılarına bununla alakalı rapor sunan araçtır.
Araç, kullanıcılarına, sayfa sayısını, başlık sayısını ve meta tanımlarını, bozuk bağlantıları ve daha fazla bilgi sağlamaktadır. Bu bilgilere istinaden kullanıcılar web sitelerini optimize edebilirler.
Hazırsanız başlayalım.

Öncelikle sekmeleri tanıyalım;
Yazılımın menüsünde yer alan her kısmı ele almayacağım ama en önemlilerini sizler için anlatacağım. Bu menülerin nasıl kullanılacağını öğrenmeniz SEO optimizasyonu için size çok büyük kolaylık sağlayacak, süreci hızlandıracaktır.
Dahili (Internal): Dahili bağlantıları tüm detaylarıyla inceleyebileceğiniz bölümdür.
External (Harici): Harici bağlantıları analiz edebileceğiniz bölümdür.
Bu bölüme dikkat! Birisi sitenizden gizlice bağlantı vermiş olabilir. Bunları tespit etmek için bu bölümü dikkatlice inceleyiniz.
Protokol (Protocol): Bu bölüm sayesinde web sitenizin sayfalarını HTTP ve HTTPS olarak filtreleyip görüntüleyebilirsiniz. Bu sekme sayesinde hem dahili hem de harici bağlantıları hızlıca kontrol edebilirsiniz. Yakın bir zamanda SSL sertifikası alıp HTTPS geçişi yaptıysanız bu bölüm size yardımcı olabilir. Ayırca etki alanınızın nasıl olduğunu görebilirsiniz.
Durum Kodları (Response Codes): Bu kodlar, bir sayfanın açılmak istendiğinde yanıt verdiği kodlardır. Bu bölümde sadece iç bağlantınızı kullanarak bulunabilecek sayfalar yer alır. Tipik olarak, sunucu 20X, 30X, 40X veya 50X durumunu döndürür. Bu kodlarda sırasıyla “Tamam”, “Yönlendirildi”, “Bulunamadı” ve “Sunucu Hatası” anlamına gelir.
Sayfa Başlıkları (Page Titles): Bu bölüm, sitenizdeki sayfa başlıklarına hızlı bir şekilde erişebileceğiniz yerdir. Bu sekmede, yinelenen, kısa, uzun ve eksik etiketlerin yanı sıra başlığınızın H1 etiketinize uyup uymadığını kontrol etmek için bir seçenek bulunmaktadır.
Meta Açıklaması (Meta Description): Meta açıklamalarınızı bulabileceğiniz aynı zamanda yinelenen, kısa, uzun ve eksik açıklamaları filtreleyebileceğiniz bölümdür.
H1 Etiketler (H1): H1 etiketlerinin tamamı burada yer alıyor. Çoğaltılmış, birden fazla kullanılmış ve eksik h1 etiketleri için filtreler içerir. Bu bölüm, sitenizin tüm h1 etiketlerini analiz etmek için oldukça kullanışlıdır.
Görüntüler (Images): Tarama sırasında bulunan, web sitesinde kullanılan tüm görüntülerin bir listesini burada bulabilirsiniz. Bu bölüm, URL yollarını, resmin kaç kez kullanıldığını, boyutunu ve alt özelliklerine göre filtrelenmesini içerecektir. Performansı iyileştirmek açısından dikkate almanız gereken bir özellik.

Ayrıca Screaming’in gelişmiş özelliklerinde bir çok aracı entegre edip daha gelişmiş analizler yapabiliyorsunuz. Örnek vermem gerekirse, Analytics entegrasyonu sayesinde hemen çıkma oranının yüksek olduğu sayfaları tespit edip bu sayfalarda kullanılan metin sayısını analiz ederek bir filtreleme yapabilirsiniz. Kelime sayısının az olduğu sayfalarda hemen çıkma oranının yüksek olduğunu göreceksiniz.
Hemen çıkma oranını iyileştirmek için ihtiyacınız olan tek şey >> ayhankaraman.com/hemen-cikma-orani bağlantısını ziyaret etmek.

Screaming Frog Nasıl Kurulur?
Yazılımı kurmak için öncelikle screamingfrog.co.uk/seo-spider bağlantısını ziyaret ediyor daha sonrasında ise Download bağlantısını tıklıyor ve indiriyoruz. Daha sonrasını zaten biliyorsunuz. İndirip kurduktan sonra ücretsiz olarak kullanıma başlayabilirsiniz. Tabi ücretsiz versiyonun bir limiti var. 500 URL’e kadar sayfa tarayabilir, analizleri gerçekleştirebilirsiniz. 500 sayfanın üzerinde içeriğe sahip bir web siteniz varsa bana ulaşmanız yeterli olacaktır. Size lisans hediye edeceğim 🙂 Bunun için aşağıda yer alan yorum kısmını kullanıp lisans talebinde bulunabilirsiniz.
Nasıl Denetim Yaparım?
Screaming Frog ile web sitenizi kolayca tarayabilirsiniz. Başlamak için, başlangıç URL’sini programda yer alan ilgili kısma girmeniz yeterlidir. Bu seçenek ekranın üstünde yer almaktadır.

Buradan, her seferinde sadece bir web sitesini tarayabildiğinizi bildirmek isterim. Aynı anda birden fazla site tarayamazsınız. Ayrıca, Screaming Frog’un iç bağlantıya göre tarama yaptığını da belirtmek istiyorum. Bundan dolayı, site içinde bağlantısı olmayan sayfalarınız varsa araç bu sayfaları taramayacaktır.
Herhangi bir URL’yi tararken sorun yaşıyorsanız, sebebi botların engellenmesinden kaynaklanmış olabilir. Bunun için robots.txt ayarlarınızı kontrol etmenizi öneririm. Çözüm olarak Robots.txt’i yok sayabilirsiniz.
Bu Araç ile Site Haritası Oluşturabilirsiniz
XML site haritasına sahip olmak Google tarafından şiddetle tavsiye edilmektedir. Sitenizi taramaya ve tüm yeni içeriğinizi bulmaya yardımcı olur. Screaming sayesinde site haritası oluşturabilirsiniz ve bu oldukça basit. Yapmanız gereken aşağıda yer alan menü adımlarını izlemek olacaktır.
Sitemaps > Create XML Sitemaps
Kırık Bağlantılar Nasıl Bulunur?
En popüler konuların başında gelir kırık linkleri bulmak. Hataları bulmak çoğu insanı mutlu eder. Bozuk linkleri bulmak için öncelikle “Yanıt Kodları” sekmesini ardından da “Bulunamadı” (4XX) yazan filtreyi seçmeniz gerekmektedir.

Yukarıda yer alan ekran görüntüsünden de anlayacağınız üzere Google arama motorunun bile hataları var. Hatasız kul olmaz. 🙂
Yine bu bölüm sayesinde yönlendirmeleri ve sunucu hatalarını da kontrol edebilirsiniz. Bunun içinde yine anı bölümden ilgili kodları seçmeniz gerekmektedir.
Dahili Bağlantıların Kontrolü
Geldik önemli bir kısıma. Bu bölümde herhangi bir URL’de kullanılan dahili bağlantıları analiz etmeyi öğreneceğiz. İç bağlantıları kontrol etmek için yapmanız adımlar: İncelemek istediğiniz URL’i ardından da aşağı kısımda yer alan Inlinks kısımlarını seçiniz.

Hadi rakipleri analiz etmeye başlayın. 🙂 Rakipler hangi sayfalarına bağlantı vermişler.
Sayfa Başlıkları, Meta Açıklamalar ve Başlık Etiketleri
Web sitemize ait URL’i analiz etmesi için programa komut verdik ve analiz %100 tamamlandı. Sıra geldi sayfa başlıkları, meta açıklamaları ve başlık etiketlerini kontrol etmeye. Sayfa başlıklarında dikkat etmeniz gereken konuların başında karakter sayısı geliyor. Uygun olan karakter sayısı 30-60 aralığındadır. Her ne kadar yazılım 65 karakter dese de siz aldırış etmeyin ve en fazla 60 karaktere odaklanın. Sayfa başlığı olmayan ve tekrarlanan başlık kullanımı olan sayfaları tespit edip düzenlemelisiniz. Tekrarlayan sayfa başlıklarını tespit etmek için sol tarafta bulunan filtre kısmından “Duplicate” seçeneğini seçmeniz yeterli olacaktır.
Meta açıklama kısmında ise dikkat etmeniz gereken konuların başında karakter sayısı geliyor. Bu oran meta açıklamalar için 70-130 aralığındadır. Ayırca meta açıklama girilmemiş ve tekrarlayan sayfaları bulup düzenlemek performansınıza ciddi katkı sağlayacaktır. Tekrarlanan açıklamaları tespit etmek için sol tarafta bulunan filtre kısmından “Duplicate” seçeneğini seçmeniz yeterli olacaktır. Hiç açıklama girilmemiş sayfalar için yine filtre alanından “Missing” seçeneğini seçmeniz gerekecektir.
Yukarıda bahsettiklerim H1 ve H2 başlık etiketleri içinde geçerlidir.


https://www.ayhankaraman.com/screaming-frog-ile-seo-denetlemesi/
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Backlink ve Tanıtım Yazısı için iletişime geçmek için Skype Adresimiz: .cid.1580508955483fe5

Üst