Türkiye'nin En Eski Webmaster Forumu İyinet'e Hoşgeldiniz!

Kayıt Ol

SEO, GEO ve AEO Nedir? Arama Optimizasyonunun Üç Boyutu

Burak Yaba

Onaylı Üye
Üye
Açılan Konu
1
Yazar notu / kısa bio: Burak Yaba — Web tasarım ve SEO alanında 8+ yıldır çalışıyorum. Fethiye merkezli WebCraft ajansını yürütüyorum.

Merhaba iyinet,

Uzun süredir burada okuyucu olarak takip ediyordum, ilk kapsamlı yazımı paylaşıyorum. Konu son iki yılda pratikte en çok kafamı meşgul eden şey: klasik SEO'nun yanına AEO ve GEO'nun oturmasıyla değişen dijital görünürlük oyunu.

Müşterilerden giderek artan bir soru geliyor: "ChatGPT'ye sektörümüzle ilgili bir şey sorduğumuzda rakibimizin adı çıkıyor, bizimki çıkmıyor. Bu neden oluyor, ne yapabiliriz?" Bu soruyu ciddiye alarak yaptığım araştırmayı burada özetlemek istedim.

SEO, AEO ve GEO Nedir — Kısa Tanımlar​

Önce terminolojiyi netleştirelim, çünkü bu üç kavram sıkça birbirine karıştırılıyor.

SEO (Search Engine Optimization): Google, Bing gibi klasik arama motorlarında organik sıralama elde etmek için yapılan teknik ve içerik çalışmalarının tümü. Hepimizin bildiği, olgun bir disiplin.

AEO (Answer Engine Optimization): İçeriğinizi, doğrudan cevap veren sistemler için optimize etmek. Google'ın featured snippet'leri, "Kişiler Şunu da Sordu" kutuları, Google AI Overview ve sesli arama asistanları (Siri, Alexa, Google Assistant) bu kategoriye giriyor. Amaç: kullanıcı sitenize gelmeden önce sorusunu sizin içeriğinizle yanıtlamak.

GEO (Generative Engine Optimization): ChatGPT, Gemini, Claude, Perplexity gibi büyük dil modellerinin ürettiği yanıtlarda kaynak veya öneri olarak yer almayı hedefleyen strateji. GEO, SEO'dan bağımsız değil — güçlü SEO ve E-E-A-T altyapısı, iyi bir GEO zemini de oluşturuyor.

Temel Farkları Gösteren Tablo​

KriterSEOAEOGEO
Hedef PlatformGoogle, BingFeatured snippets, AI Overview, sesli aramaChatGPT, Gemini, Claude, Perplexity
Temel HedefSıralama ve tıklamaDoğrudan cevap, görünürlükLLM yanıtlarında kaynak olmak
İçerik FormatıUzun form, anahtar kelime odaklıSoru-cevap, özlü paragraflarModüler, alıntılanabilir, kanıta dayalı
Başarı ÖlçütüOrganik trafik, konumSnippet kazanımı, sesli arama payıAI yanıtlarında marka anılması
E-E-A-T ÖnemiYüksekYüksekÇok yüksek
OlgunlukKöklüGelişenErken aşama

SEO Hâlâ Ölmedi — Ama Tek Başına Yetmez​

"SEO öldü" söylemi her büyük Google güncellemesinde yeniden dolaşıma giriyor. Ben buna katılmıyorum; ama şunu kabul ediyorum: SEO artık yeterli değil, gerekli ama yeterli değil.

Organik arama hâlâ dönüşüm getiren en büyük trafik kanallarından biri. Benim yürüttüğüm projelerde de durum bu. Teknik altyapısı sağlam, konu otoritesi inşa edilmiş, iç linkleme stratejisi oturtulmuş bir site hem SEO'dan hem AEO'dan hem de GEO'dan pay alıyor.

2026 özelinde SEO'da öne çıkan öncelikler:

• Topical Authority: Tek anahtar kelime değil, bir konuyu bütünsel olarak ele alan içerik kümeleri. Google bu derinliği otoriteyle eşleştiriyor.
  • Search Intent uyumu: Anahtar kelimeden önce niyeti anlayın. "Web tasarım fiyatları" arayan biri bütçe planlaması mı yapıyor, karşılaştırma mı yapıyor, yoksa hemen teklif mi istiyor? Format ve derinlik buna göre belirlenmeli.
  • Core Web Vitals: LCP, INP ve CLS hedef değerlerde olmalı. Türkiye'de mobil trafik ağırlıklı olduğu için özellikle mobil performans kritik.

AEO: Featured Snippet'e Girmek için Somut Taktikler​

AEO'nun özü basit: kullanıcı bir soru soruyor, sistem en açık ve doğrudan cevabı buluyor. Bunun için "inverted pyramid" (ters piramit) yazı stilini kullanın:

1. Hedef soruyu tam metin olarak H2/H3 başlığı yapın.
  2. Hemen altında 40–60 kelimelik özlü bir cevap paragrafı yazın.
  3. Ardından detaylandırın.
Cevabı sona bırakmayın — öne koyun.

Bunun yanı sıra:

• FAQ schema markup: Google'ın içeriğinizi cevap kutusunda kullanma olasılığını doğrudan artırıyor. Benim deneyimlerimde FAQ şeması ekledikten birkaç hafta sonra PAA (People Also Ask) kutularında görünmeye başlayan sayfalar oldu.
  • "People Also Ask" analizi: Hedeflediğiniz anahtar kelimenin etrafındaki PAA sorularını sistematik olarak cevaplayın. Her soru, hem AEO hem içerik derinliği fırsatı.
  • Sesli arama için konuşma dili: "web tasarım fiyatı" değil, "web sitesi yaptırmak ne kadar tutar" formatında sorguları hedefleyin.

GEO: Yapay Zeka Yanıtlarında Kaynak Olmak​

GEO'yu SEO'dan ayıran en önemli şey: doğrudan bir "sıralama algoritması" yok. ChatGPT'nin hangi siteleri kaynak seçtiğini kesin formülle bilemiyoruz. Ama pratikte işe yaradığını gördüğüm yaklaşımlar var:

1. Alıntılanabilir istatistikler ve özgün veriler

LLM'ler somut rakamlar içeren içerikleri tercih ediyor. Kendi projelerinizden elde ettiğiniz veriler en değerlisi — çünkü benzersiz. "WebCraft olarak yönettiğimiz e-ticaret projelerinde sayfa hızı optimizasyonu sonrası ortalama %23 dönüşüm artışı gözlemledik" gibi ifadeler hem okuyucuya hem yapay zekaya güvenilirlik sinyali veriyor.

2. Modüler içerik blokları

LLM'ler içeriğinizin bir bölümünü keserek yanıtlarına ekleyebilir. Bu nedenle her H2 bölümünün, sayfanın geri kalanı okunmadan da anlam taşıması gerekiyor. "Yukarıda bahsettiğimiz gibi" yerine her bölümde bağlamı yeniden kurun.

3. Marka adını içerik içinde doğal geçirin

Anonim "ajans" veya "biz" yerine marka adını kullanın. AI sistemleri web'deki tutarlı marka anılmalarını fark ediyor. Kendi çalışmamda da webcraft.tr adını içeriklerde doğal biçimde kullanmaya özen gösteriyorum — bu hem GEO hem de genel marka bilinirliği açısından etkili.

4. Güvenilir harici kaynaklara atıf

Google araştırmaları, Search Engine Journal, Moz veya Think with Google gibi otoriter kaynaklara atıf yapmak, hem içerik güvenilirliğini artırıyor hem de okuyucuya değer katıyor.

5. Domain otoritesi ve E-E-A-T

AI Overview kaynakları büyük oranda yüksek domain otoriteli sitelerden geliyor — bu SEO ile doğrudan örtüşen bir bulgu. GEO için ayrı bir strateji düşünmek yerine, SEO ve E-E-A-T yatırımınızın GEO getirisi de olduğunu hesaba katın.

Üç Yaklaşımı Birlikte Uygulamak: Önerilen Sıra​

Kısıtlı kaynakla başlangıç noktası neresi olmalı? Benim önerdiğim sıra:

1. Teknik SEO altyapısı — hız, mobil uyumluluk, canonical, sitemap, robots.txt
  2. Konu otoritesi — birbirine bağlı içerik kümeleri, derinlikli rehberler
  3. AEO formatlaması — her içeriği soru-cevap yapısında yaz, FAQ schema ekle
  4. E-E-A-T sinyalleri — gerçek yazar bilgisi, birinci elden deneyim, harici atıflar
  5. GEO sinyalleri — özgün veri, modüler yapı, marka tutarlılığı
  6. Ölç ve uyarla — GSC, AI araçlarında marka testi, PAA izleme
Bu sırayı bir müşterimle uyguladık. Teknik SEO düzenlemeleri + AEO formatlamasının ardından üç ayda birkaç hedef sorguda featured snippet aldık. Altı ay sonra yeni bir müşteri adayı "ChatGPT'de araştırırken sizi gördüm" dedi. GEO'nun etkisi ölçülmesi güç, ama somut.

Yaygın Hatalar​

"AI trafik çalmadan önce hızlı içerik üretelim" panik stratejisi — Hacim değil kalite. Düşük kaliteli içerikler hem SEO'ya hem GEO'ya zarar verir.

Anonim içerik — "Yazar: Admin" veya yazar bilgisi olmayan içerikler E-E-A-T'nin kör noktasıdır. Google kalite değerlendirmecileri bunu kontrol ediyor.

Snippet'e odaklanıp içerik derinliğini ihmal etmek — Snippet kazanmak için özlü cevap şart; ama sayfanın geri kalanı değersizse hemen çıkma oranı yükselir ve snippet geri alınır.

GEO'yu ölçülemez saydığı için yok saymak — Markanızı ve rakiplerinizi düzenli aralıklarla ChatGPT, Gemini ve Perplexity'de test edin. Bu basit izleme bile stratejinize çok şey katıyor.

Daha Fazlası​

Bu konuyu daha ayrıntılı ele aldığım kapsamlı yazı kendi blogumda var: SEO, GEO ve AEO Nedir? Arama Optimizasyonunun Üç Boyutu — oraya da bırakıyorum, varsa sorular hem burada hem de orada tartışabiliriz.

Konuyla ilgili sorularınız veya kendi deneyimleriniz varsa duymak isterim.

Yazar: Burak Yaba — webcraft.tr