- Reaction score
- 0
MİT ve Emniyetin önemli operasyonlarda kilit rol oynayan Tarık Ümit, 2 Mart 1995te Erenköy Divan Pastanesinde özel harekâtçı polisler Ziya Bandırmalıoğlu ve Ayhan Akça tarafından gözaltına alındıktan sonra kayıplara karıştı.Ümite ait 34 ZU 478 sahte plakalı Kırmızı Chevrolet marka otomobil, 6 Mart 1995te İstanbul Silivri yakınlarında jandarma bölgesinde terk edilmiş olarak bulundu. Aradan geçen süreçte Ümitin akıbeti ile ilgili onlarca senaryo üretildi, ancak olay aydınlatılamadı. 1978de MİTte çalışmaya başlayan Ümit, özellikle yeraltı dünyasından sağladığı istihbaratlarla 1984teki Babalar Operasyonunda görev aldı. Mehmet Eymür ve ekibince yazılan ünlü MİT raporunun hazırlanmasında da o vardı. 1994te Korkut Eken aracılığıyla Mehmet Ağarla tanıştı. Susurluk sürecinde İbrahim Şahin ve Veli Küçük ekibiyle çalıştı. Tarık Ümitin kaçırılması ile ilgili olarak eski MİT Kontrterör Daire Başkanı Mehmet Eymür de Ergenekon soruşturmasında ifade verdi.
3. iddianamede
3üncü iddianemede yer verilen ifadesinde Eymür, Ümit olayı ile ilgili şu bilgileri verdi: Tarık Ümit kaçırıldığında, İstanbul Jandarma İstihbaratta çalışan Astsubay Seyit Ahmet Altuntaş soruşturmayla ilgili MİT görevlileri ile de görüşmek suretiyle epey yol aldı. Hatta aldığı bilgiler ışığında polis memuru Ziya Bandırmalıoğlu ve Ayhan Akçanın ifadelerine başvurmak istedi, ancak konu İbrahim Şahine intikal etti. Hatta Altuntaş, Şahine kendisinin de ifade vermesi gerektiğini söyledi. Bunu bizzat Şahinden duydum. Ancak Şahin kendisine Ümitin kaçırılması ile alakalı herhangi bir şey söylemedi. Soruşturmayı yürüten Altuntaş, Diyarbakıra tayin edildi, daha sonra da Giresun ilinde Bölge Komutanı olan Veli Küçükün emrine atandı. Tarık Ümiti Divan Pastanesinden alıp götüren kişilerden bir tanesinin Ziya Bandırmalıoğlu olduğu tanık beyanları ile anlaşıldı. Bandırmalıoğlunun daha sonra Veli Küçükün güvenlik şirketinde çalıştığını duydum.
9 polis tutuklandı
Eski özel harekâtçı Ayhan Çarkının itiraflarıyla başlatılan soruşturmada eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin ile Ercan Ersoy ile 9 eski özel harekatçı tutuklandı. Korkut Eken ve Sedat Pekerin de ifade verdiği soruşturmada iddiaya göre dönemin Emniyet Müdürü Mehmet Ağar ile dönemin Başbakanı Tansu Çillerin de ifadesine başvurulması bekleniyor.
Evi 12 saat arandı
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen faili meçhul cinayetlerle ilgili soruşturma kapsamında eski MİT Kontrterör Dairesi Başkanı Mehmet Eymür Sarıyerdeki evinde gözaltına alındı. Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri dün sabah Mehmet Eymürün oturduğu Sarıyerdeki evine gitti. Polis, Eymüre gözaltı ve arama kararını okudu. Daha sonra evde arama başladı. Polis, evde 12 saat arama yaptıktan sonra 18.15 sıralarında çıkarılarak sağlık kontrolüne götürüldü. Ardından Eymür, Ankaraya gitmek üzere getirildiği Atatürk Havalimanında, sorular üzerine Ne için çağırdıklarını bilmiyorum. Gidiyorum işte dedi. Eymürün, 1995te kaybolan Tarık Ümit hakkında sorgulanacağı belirtildi.
http://www.xistanbulx.com/