İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Siteyi Geliştirmek Üzere Hazırlık Yapmak Dreamweaver CS3

CihatAYDIN

0
Yasakli Uye
Katılım
16 Haziran 2011
Mesajlar
381
Reaction score
1
Konum
Çengelköy
Bir Web sitesi oluşturmak için gereken ayrıntılı araştırma ve planlama aşamalarına zaman ayırmak çok önemlidir. Geliştirme için bir strateji oluşturmak daha verimli olmanıza, fikirlerinizi daha iyi ve daha ayrıntılı bir şekilde geliştirmenize ve projenizin kapsamını daha iyi anlamanıza yardım edecek, ayrıca zamanı ve kaynakları daha verimli kullanmanızı sağlayacaktır. İyi bir Web sitesi sezgisel olmalı ve kullanıcılara olumlu ve benzersiz bir deneyim sunmalıdır. etkin bir Web sitesi hazırlanırken işe ilgili siteyi oluşturma nedenini tanımlama ve özetleme, rekabet analizi, akış grafiği ya da taslak hazırlama, site özelliklerinin nasıl çalışacağını yazılı olarak tanımlama ve sitenin görüntüsünü ve insanlarda oluşturacağı hissi tasarlama gibi işlemlerle başlarsınız. Büyük şirketlerde bu işlemler için birden fazla insan ya da departman görevlendirilebilir ve bunların tamamlanacağı zaman dilimleri ciddi anlamda çakışabilir. Bu süreç çeşitleri şekillerde bölümlere ayrılabilir. Bir Web sitesi hazırlamanın temel bileşenleri cihataydin.com.tr’de beş geliştirme aşamasında gerçekleştirilen adımlar olarak anlatılmıştır. Gerçekten etkin bir site ( ister kendi sitenizi hazırlarken, ister bir müşteri için ya da bir ekiple birlikte çalışırken ) hazırlamak için bu bileşenlerin hepsini kullanmak gerekir. Derslerde ilerlerken Dreamweaver size bu bahsettiğimiz işlemlerin birçoğunu ( sadece prodüksiyon ve post prodüsiyon aşamasındakileri değil ) gerçekleştirme konusunda yardımcı olacaktır.

1.Aşama : Araştırma

Herhangi bir sayfa üzerinde çalışmaya başlamadan önce kendinize ya da müşterinize aşağıdaki soruları sorun.

2.Aşama : Planlama ve Yapılandırma
Web sitenizle ziyaretçileriniz arasındaki bağlantı, kısmen sitenizin yapısına bağlıdır. Açıklık ve kullanım kolaylığı iyi bir Web sitesi için hayati özelliklerdir. Geliştirme sürecinin bu önemli aşaması, cihataydin.com.tr’de göreceğiniz ilk konudur.

Web sitelerinin temelini site yapısı oluşturur. İyi yapılandırılmamış bir web sitesinde dolaşmak ve böyle bir siteyi kullanmak kafa karıştırıcı ve zor olabilir, Ayrıca böyle bir sitenin devamlılığını sağlamak da pek kolay olmayabilir. Anlaşılır, iletişim sorunu olmayan ve ziyaretçilerinin kolayca kullanabileceği bir site oluşturmak için, herhangi bir HTML belgesi oluşturmadan önce sitenin yapısının nasıl olacağını ve sitede kullanılacak dosya ve klasörlerin hiyerarşisini eksiksiz olarak planlamanız gerekir.

Web sitenizle ziyaretçilerinizin arasındaki bağlantı, kısmen sitenizin yapısına bağlıdır. Açıklık ve kullanım kolaylığı iyi bir Web sitesi için hayati özelliklerdir.

Sitenin yapısını oluşturmak: Web sitelerinin temelini site yapısı oluşturur. İyi yapılandırılmamış bir Web sitesinde dolaşmak ve böyle bir siteyi kullanmak kafa karıştırıcı ve zor olabilir, ayrıca böyle bir sitenin devamlılığını sağlamak da pek kolay olmayabilir. Anlaşılır iletişim sorunu olmayan ve ziyaretçilerinin kolayca kullanabileceği bir site oluşturmak için, Herhangi bir HTML belgesi oluşturmadan önce sitenin yapısının nasıl olacağını ve sitede kullanılacak dosya ve klasörlerin hiyeraşisini eksiksiz olarak planlamanız gerekir.

3.Aşama: Geliştirme-Sitenin Tasarlanması

Bir Web sitesi tasarlarken çalışmaya, genel tasarımı gösteren küçük resimler oluşturarak başlayabilirsiniz ( bu, fikirlerinizi kağıt üzerinde görmek için kullanabileceğiniz hızlı bir beyin fırtınası yöntemidir. ) Bu süreç boyunca, 1.Aşama’da sorulan soruların cevaplarını ve yaptığınız araştırmanın sonuçlarını göz önünde bulundurmaya devam etmeniz gerekir. Tasarımınızı geliştirirken uygulamanız gereken ikinci adım, başlangıçtaki fikirlerinizin en iyilerini ayıklayarak çok daha ayrıntılı taslaklar oluşturmaktadır. Son olarak seçilen tasarıma göre oluşturulan sayfaların nasıl görüneceğini gösteren eksiksiz örnek(ler) oluşturulabilir. Bu tasarım sürecinde müşterinizle sürekli olarak görüşmeniz gerekir. Tasarım fikirleri açısından müşterinizin istemeyeceği örnekler oluşturmak istemeyeceksinizdir.

Ayrıca, düşüncelerin teknik olarak Web sitesinde de aynen gerçekleştirileceğinden emin ol için yapacağınız görsel tasarım bileşenlerini test etme işleminin de bu aşamada gerçekleştirilmesi gerekir. Etkin bir Web tasarımının temelini, sitenin tümüyle işlevsel teknik özelliklerine Aktarılabilen görsel kavramlar oluşturur. Bir Web sitesinde gerçekleştirebileceğiniz şeylerle ilgili bilginiz ne kadar fazlaysa, sitede kullanacağınız öğelerin etkin bir şekilde tasarımı için o kadar donanımlısınız demektir. Bu kitapta, oluştururken Dreamweaver’dan yardım alabileceğiniz birçok teknik Web özelliğini öğreneceksiniz.

Sitenin görüntüsünü ve insanlarda oluşturduğu his, görünüm ve sitede kullanılacak stiller ve renklerle ilgili özel ayrıntıları içeren stil kılavuzu da genellikle bu aşamada oluşturulur.

Bir Web sitesi oluştururken geliştirme aşamalarının büyük ölçüde iç içe geçtiği pek çok durumla (aşamaların her birinde sık sık tekrarlanan çalışmalar) karşılaşılır. 2.Aşamadaki kavramlardan bazılarını bundan sonraki birkaç derste göreceksiniz; bununla birlikte 3.Aşamaya ait prodüksiyon evresi ve cihataydin.com.tr neredeyse tüm dersleri kapsayacaktır.

4.Aşama: Test

Web sitesini tasarlama işlemini bitirdikten sonra, ziyaretçilerin kullanımına sunmadan önce onur test etmek de çok önemlidir. En basit Web sitelerinin bile mantıklı bir şekilde test edilmesi gerekir. Örneğin Web sitenizi, popüler Web Tarayıcılarının hepsiyle test etmeniz gerekmektedir. Benim Tavsiyem tabiki Mozilla Firefox Her ne kadar Windows’ta kullanılan Microsoft İnternet Explorer günümüzde en çok kullanılan tarayıcı olsa da, Mozilla Firefox, Opera ve Safari’nin pazardaki payları da azımsanmayacak ölçüdedir. İnternet Exploerer gibi bir tarayıcının bile bırakın Windows ve Macintosh sürümleri arasındaki farkları, 5, 5.5 ve 6 sürümleri arasında ciddi farklar vardır. Farklı tarayıcıların sayfalarınızı görüntüleme şekillerindeki farklar dışında, her sayfayı ve her bağlantıyı da test ettiğinizden emin olmalısınız.

5.Aşama: Devamlılığın Sağlanması

Birçok Web sitesi geliştiricisi bir Web sitesi geliştirmenin asla sona ermeyen bir işlem olduğunu düşünür. Yeni sayfalar eklemek, bağlantıları güncellemek, içerikte değişiklik yapmak ve resimleri değiştirmek, bir Web sitesinin devamlılığını sağlamak için uygulanan standart işlemlerdir. Dreamweaver CS3, Kütüphane öğeleri, şablonlar ve diğer araçlar yardımıyla Web sitelerinin devamlılığını sağlama işlemini kolaylaştırmak için birçok özellik sunar.


Kaynak : Siteyi Geliştirmek Üzere Hazırlık Yapmak Dreamweaver CS3
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Backlink ve Tanıtım Yazısı için iletişime geçmek için Skype Adresimiz: .cid.1580508955483fe5

Üst