İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Sözleşme Örnekleri (webmaster'lar için)

cakirx

0
İyinet Üyesi
Reaction score
5
Freelance çalışacağımız kişilerle sözleşme imzalamak istiyoruz. İnternet üzeride benzer bir sözleşme buldum ama maddelerin bir çoğu bizim yapıcağımız işle alakasız.

Örnek: http://www.alomaliye.com/kismi_sureli_sure_belli.htm

Freelance yapılan işlerde işin tamamlanma süresi ve farklı mecralarda kullanılmamasını ön gören bir sözleşme örneği yazmaya çalışıyorum.

Daha önce bu tarz bir sözleşme hazırlayan varsa paylaşa bilirmi.

Diğer arkadaşlarında işine yarayacağını düşünüyorum. Bu tarz sözleşme örnekleri.

bilgi

0
İyinet Üyesi
Reaction score
171
Teşekkür ederiz Cakirx
Bir gün belki yarar diye aldım arşive

Darkart

0
İyinet Üyesi
Reaction score
56
Ben geçen yıl inşaat yaptırırken avukatım buna benzer bir sözleşmeyi işçilere imzalatmıştı. Karşılığında işin bitiş günü hesaplandı. Atıyorum 17 günse karşılığındada 17 günlük sigorta ödedim. Hatta birinin sigortası ödenmemiş kiraya verirken karşıma çıktı onuda ödedim cezasıyla...
Yani bu işçi için. Zamanı belli kısa süreli işçi çalıştırmak için.
Ama freelance sistemde işçi sınıfına girilmiyor. Bir ihtimal ajansa falan iş yaparsan belki buna benzer bir sözleşme mantıklı gelebilir ama hiç bir ajansta bununla hiç ama hiç uğraşmaz. Zaten belirlenen deadline genelde 3-5 gün oluyor. Birde yoğun iş trafiği yakalarsan kimse uğraşmaz seninle. Zırt pırt sözleşme yapmakla.

Birde şunuda unutmamak lazım. Freelance çalışma mantığı olarak türk ticaret kanununda birey olarak fatura kesmekle mukellefsiniz. Yaptığınız iş karşılığınındada vergi vermek zorundasınız. Yani önce freelance çalışan bir kişi maliye tarafına kendiyle ilgili işlemlerini yerine getirmeli. Hem vergi ödeme hemde hak ara..Oooldu :)

Aksi durumda elinde sözleşmede olsa her alanda karşı taraf haklı olacaktır. Çünkü sen vergi kaçıran pozisyonunda ve hiç bir ticari ünvana sahip olmayan biri olarak görünüyorsun. Bu durumdada kaş yaparken gözün çıkar maliyeyle başına iş alırsın.

İşin özü halk arasındaki freelance tabirine göre hiç bir ticari hakkın bulunmaz. Bu ticari akışı bir şekilde maliyeye bildirmen lazımki haklı olasın. Aksi halde haklıyken haksız konuma düşersin. Bu yuzdende sözleşme olayı hiç bir işe yaramaz.

Ülke sınırları dışındaki işleyiş nasıldır bilmiyorum ama ülkemizde freelance çalışmak istiyor ve karşılığındada ticari haklar istiyorsan şahıs firması kurmaktan başka çare yok. Eh bununda maliyeti şirket kadar olmasada yinede kira vs. ödemek zorunda bırakılan bir sistem. Evden olmuyor yani hiç bir şekilde.

cakirx

0
İyinet Üyesi
Reaction score
5
Ben geçen yıl inşaat yaptırırken avukatım buna benzer bir sözleşmeyi işçilere imzalatmıştı. Karşılığında işin bitiş günü hesaplandı. Atıyorum 17 günse karşılığındada 17 günlük sigorta ödedim. Hatta birinin sigortası ödenmemiş kiraya verirken karşıma çıktı onuda ödedim cezasıyla...
Yani bu işçi için. Zamanı belli kısa süreli işçi çalıştırmak için.
Ama freelance sistemde işçi sınıfına girilmiyor. Bir ihtimal ajansa falan iş yaparsan belki buna benzer bir sözleşme mantıklı gelebilir ama hiç bir ajansta bununla hiç ama hiç uğraşmaz. Zaten belirlenen deadline genelde 3-5 gün oluyor. Birde yoğun iş trafiği yakalarsan kimse uğraşmaz seninle. Zırt pırt sözleşme yapmakla.

Birde şunuda unutmamak lazım. Freelance çalışma mantığı olarak türk ticaret kanununda birey olarak fatura kesmekle mukellefsiniz. Yaptığınız iş karşılığınındada vergi vermek zorundasınız. Yani önce freelance çalışan bir kişi maliye tarafına kendiyle ilgili işlemlerini yerine getirmeli. Hem vergi ödeme hemde hak ara..Oooldu :)

Aksi durumda elinde sözleşmede olsa her alanda karşı taraf haklı olacaktır. Çünkü sen vergi kaçıran pozisyonunda ve hiç bir ticari ünvana sahip olmayan biri olarak görünüyorsun. Bu durumdada kaş yaparken gözün çıkar maliyeyle başına iş alırsın.

İşin özü halk arasındaki freelance tabirine göre hiç bir ticari hakkın bulunmaz. Bu ticari akışı bir şekilde maliyeye bildirmen lazımki haklı olasın. Aksi halde haklıyken haksız konuma düşersin. Bu yuzdende sözleşme olayı hiç bir işe yaramaz.

Ülke sınırları dışındaki işleyiş nasıldır bilmiyorum ama ülkemizde freelance çalışmak istiyor ve karşılığındada ticari haklar istiyorsan şahıs firması kurmaktan başka çare yok. Eh bununda maliyeti şirket kadar olmasada yinede kira vs. ödemek zorunda bırakılan bir sistem. Evden olmuyor yani hiç bir şekilde.

Biz bir firmayız ve sözleşmeyi imzalayacağımız kişinin o süre dahilinde sigortasını ödemekle yükümlüyüz anladığım kadarıyla.

Açıkcası şuan o kadar karmaşık bir işin altına girmektense kişinin ev adresini ve telefon numarasını alıp olumsuz bir durum halinde gidip kulağını çekmek daha mantıklı geliyor :p

Bilgilendirme için ayrıca teşekkürler.

Darkart

0
İyinet Üyesi
Reaction score
56
Aynen öyle. Mesela fuar hostesleride öyledir. 4-5 günlük organizasyon dahilinde çalıştırıldıkları gün kadar maaş+sigorta ödemesi bu sözleşmeye göre yapılır.
Ve tabi dediğin gibi. Adama bir şekilde ulaşabilmek için sözleşmeden çok adamın ikameti önemli. Asıl sözleşme budur zaten :D

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.