Ben geçen yıl inşaat yaptırırken avukatım buna benzer bir sözleşmeyi işçilere imzalatmıştı. Karşılığında işin bitiş günü hesaplandı. Atıyorum 17 günse karşılığındada 17 günlük sigorta ödedim. Hatta birinin sigortası ödenmemiş kiraya verirken karşıma çıktı onuda ödedim cezasıyla...
Yani bu işçi için. Zamanı belli kısa süreli işçi çalıştırmak için.
Ama freelance sistemde işçi sınıfına girilmiyor. Bir ihtimal ajansa falan iş yaparsan belki buna benzer bir sözleşme mantıklı gelebilir ama hiç bir ajansta bununla hiç ama hiç uğraşmaz. Zaten belirlenen deadline genelde 3-5 gün oluyor. Birde yoğun iş trafiği yakalarsan kimse uğraşmaz seninle. Zırt pırt sözleşme yapmakla.
Birde şunuda unutmamak lazım. Freelance çalışma mantığı olarak türk ticaret kanununda birey olarak fatura kesmekle mukellefsiniz. Yaptığınız iş karşılığınındada vergi vermek zorundasınız. Yani önce freelance çalışan bir kişi maliye tarafına kendiyle ilgili işlemlerini yerine getirmeli. Hem vergi ödeme hemde hak ara..Oooldu
Aksi durumda elinde sözleşmede olsa her alanda karşı taraf haklı olacaktır. Çünkü sen vergi kaçıran pozisyonunda ve hiç bir ticari ünvana sahip olmayan biri olarak görünüyorsun. Bu durumdada kaş yaparken gözün çıkar maliyeyle başına iş alırsın.
İşin özü halk arasındaki freelance tabirine göre hiç bir ticari hakkın bulunmaz. Bu ticari akışı bir şekilde maliyeye bildirmen lazımki haklı olasın. Aksi halde haklıyken haksız konuma düşersin. Bu yuzdende sözleşme olayı hiç bir işe yaramaz.
Ülke sınırları dışındaki işleyiş nasıldır bilmiyorum ama ülkemizde freelance çalışmak istiyor ve karşılığındada ticari haklar istiyorsan şahıs firması kurmaktan başka çare yok. Eh bununda maliyeti şirket kadar olmasada yinede kira vs. ödemek zorunda bırakılan bir sistem. Evden olmuyor yani hiç bir şekilde.