İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Stop Words ve Kullanım Amaçları

MustafaYildiz

0
İyinet Üyesi
Onaylı Üye
Reaction score
1
Google’ın değerlendirme dışı bıraktığı bazı kelimelerin varlığını şüphesiz hepimiz biliyoruz, “stop words” !. Ancak burada küçük bir ayrıntı gizlidir ki o da bu kelimelerin kullanımlarından uzak durulmaması gerektiğidir. Şöyleki;

Bildiğiniz üzere insan sağlığı açısından tuz ve şekerin zararlı olduğu söylenir. Ancak bu ibare, eksik bir anlatıma sahip olduğundan farklı da değerlendirilebilir. Yani insanların tuz ve şeker tüketmemeleri gerektiği gibi. Aslında doğru aktarımı aşırı tuz ve şekerin insan sağlığı açısından zararlıdır (doktorlar bana çok kızacak galiba) olmalıdır. İşte stop words de bu şekilde dilden dile aktarıldığından kötü kelimeler olarak adlandırılmaktadır. Peki SEO için bu kelimelere neden ihtiyacımız olsun ki?

Aslında bu sorunun yanıtı oldukça basit. Gerektiği yerde kullanım.. Tamam tamam sadede geliyorum [ :) ]. Makale yazımlarında veya bir sayfanın içeriği hazırlanırken yapılması gerekenlerin ilk başında, bir anahtar kelime oranına/yoğunluğuna ulaşmaya çalışmak gelir. Örneğin elinizdeki bilgilerle organik bir sayfa oluşturmaya çalışıyorsunuz ve sayfa tamamlandığında anahtar kelime yoğunluğunuz %9 (sadece bir örnek) oluyor. Ancak bu noktada sadece anahtar kelime yoğunluğu ile ilgili spam durumu söz konusu ve sayfanın anlam bütünlüğünü bozmadan bu değeri düşürmek istiyorsunuz. İşte burada stop words devreye giriyor. Bu kelimeler ve bağlaçlar yardımıyla anahtar kelime oranınızı, sayfa bütünlüğünü kaybetmeden istediğiniz gibi düşürebilir veya arttırabilirsiniz. Örnek;

“burada yeşil kalem, kırmızı kalem satılır” yerine “burada yeşil ve kırmızı kalem satılır” kullanıldığında, kalemin yoğunluğu düşürülenilir.

Şimdi Türkçe optimizasyon yapanlar için bazı Türkçe stop wordsleri sıralayalım;

Not: İçlerinde size yanlış gelebilen kelimeler varsa hemen o kelime ile ürün odaklı bir title oluşturmaya çalışın. Olmuyorsa bırakın stop words olarak kalsın :)

acaba
da
ne
çünkü
ama
daha
neden
şey
bana
dahi
nerde
şu
bazı
de
nerede
belki
defa
nereye
ben
diye
niye
benden
en gibi
niçin
beni
hem
ona
benim
hep
ondan
bir
hepsi
onlar
biri
her
sanki
birkaç
hiç
sen
birkez
ile
senden
bir şey
ise
seni
birşeyi
için
senin
biz
kez
siz
bizden
ki
sizden
bizi
kim
sizi
bizim
kimden
sizin
bu
kime
tüm
buna
kimi
ve
bunda
mu
veya
bundan

ya
bunu
mi
yani
bunun
nasıl
çok
İngilizce optimizasyon yapanlar için;

a
did
is
our
us
able
do
it
own
wants
about
does
its
rather
was
across
either
just
said
we
after
else
least
say
were
all
ever
let
says
what
almost
every
like
she
when
also
for
likely
should
where
am
from
may
since
which
among
get
me
so
while
an
got
might
some
who
and
had
most
than
whom
any
has
must
that
why
are
have
my
the
will
as
he
neither
their
with
at
her
no
them
would
be
hers
nor
then
yet
because
him
not
there
you
been
his
of
these
your
but
how
off
they
by
however
often
this
can
i
on
tis
cannot
if
only
to
could
in
or
too
dear
into
other
twas

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.