Merhaba,
2 adet tablom var.
1- konular
2- mesajlar
Bir foruma sahibim.Konunun ID'si ne ise, mesajlar kısmındaki "sira" ile eşleştiriyorum.Böylece o konuya ait mesajları bir sayfada listeleyebiliyorum.Bir nevi "mesajlar.sira ile konular.id birbirlerine linkli gibiler".
PHP ile çok haşır neşir olan arkadaşlar bilirler bu durumu.Konular bir tabloda tutulur, mesajlar farklı bir tabloda.
Ben bunu iki sorgu ile yapmaktansa, tek sorguya indirgeyip daha çok performans almak istiyorum.Yani while a giren sorguda hem "konulardaki baslik $q ya eşitse, ilgili konulardaki ID'yi al ve mesajlar tablosundaki sira ile eşleşen kayıtları listele" diyebilmeliyim sql'e.
Bir türlü başaramadım.Defalarca denedim.Son 24 saatimi bu işe verdim.
2 adet tablom var.
1- konular
2- mesajlar
Bir foruma sahibim.Konunun ID'si ne ise, mesajlar kısmındaki "sira" ile eşleştiriyorum.Böylece o konuya ait mesajları bir sayfada listeleyebiliyorum.Bir nevi "mesajlar.sira ile konular.id birbirlerine linkli gibiler".
PHP ile çok haşır neşir olan arkadaşlar bilirler bu durumu.Konular bir tabloda tutulur, mesajlar farklı bir tabloda.
PHP:
$baslik = "merhaba dunya";
$sorgu = "SELECT id FROM konular WHERE `baslik`='$baslik'";
$sorgulama = mysql_query($sorgu);
$kayit=mysql_fetch_array($sorgulama);
$id=$kayit["id"];
# konu id'sini aliyorum.daha sonra mesajlar ile eslestiriyorum.
$listele = mysql_query("SELECT * FROM mesajlar WHERE sira = '$id'") or die(mysql_error());
while ($kayit=mysql_fetch_array($listele)) {
# mesajlar burada listeleniyor
}
}
Ben bunu iki sorgu ile yapmaktansa, tek sorguya indirgeyip daha çok performans almak istiyorum.Yani while a giren sorguda hem "konulardaki baslik $q ya eşitse, ilgili konulardaki ID'yi al ve mesajlar tablosundaki sira ile eşleşen kayıtları listele" diyebilmeliyim sql'e.
Bir türlü başaramadım.Defalarca denedim.Son 24 saatimi bu işe verdim.