İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Temel Php Ders 1

tahsindemirkan

Mikro Yazılım Bayi
İyinet Üyesi
Onaylı Üye
Katılım
24 Aralık 2011
Mesajlar
148
Reaction score
1
Konum
İstanbul
Merhaba arkadaşlar. Bu sitede Php öğrenmek isteyen birçok arkadaş var. İnsanların kurslara gitmeye, eğitim cdleri ve kitap almaya bütçesi olmayabilir. Ancak bu öğrenemeyecekleri anlamına gelmez. Php'yi ileri düzey olarak bilmiyorum ama e-ticaret siteleri yapabilecek kadar da bilgim vardır =). Burada temel php dersleri vereceğim. Derslere iyi adapte olursanız, dinamik siteler yapmaya başlayabilirsiniz. Şu da bir gerçektir ki Php'den önce Html'e hakim olmanız gerekmektedir. Bu dersi verirken Html'e hakim olduğunuzu düşünerek vereceğim. Aslında vakit buldukça html dersleri de verebilirim =).

--------------------
Önemli: Her dersi en az bir hafta tekrar ediniz ki iyice hafıza da kalsın =).
--------------------

Bu ilk derste local sunucu oluşturmaktan bahsedeceğim.

Php'yi çalıştırmak için Apache web sunucusuna ihtiyacımız olacaktır. Apache, php, mysql kurulumlarını tek tek yapmak ve yapılandırmak yerine bu işi tek seferde yapan programları kullanabiliriz. Ben kendi bilgisayarımda xampp programını kullanmaktayım.

xampp link: http://www.apachefriends.org/en/xampp-windows.html
yukarıdaki linkten indiriyoruz ve kuruluma başlıyoruz.

[YOUTUBE]ArsbbtkF0ps[/YOUTUBE]
Kurulum videosu başka biri tarafından yapılmıştır. Videoyu 03:00'a kadar izlemeniz yeterli olacaktır.
Windows'un çökme tehlikesini göz önünde bulundurarak çalışmalarınızın kaybolmaması adına Windows'un kurulu olmadığı bir bölüme kurulum yapmanızı öneririm. (bkz. E:\xampp)

Kurulumdan sonra:
"E:\xampp\htdocs" burası php dosyalarımızı çalıştıracağımız yerdir.
Karışıklık olmaması adına "htdocs" klasörünün içerisine "www" adında bir klasör açalım ve her çalışma için "www" içerisinde ayrı bir klasör oluşturalım. ör. ders1
bkz. "E:\xampp\htdocs\www\ders1"

Şimdi sıra geldi bir php dosyayı çalıştırmaya!
Web tarayıcımızdan "http://localhost" adresine gitmeliyiz. "http://localhost" local sunucumuzun adresidir. Burada xampp'in paneli bulunmaktadır. Dosyalarımıza ulaşmak için "http://localhost/www" adresine gitmeliyiz. Buradan da açtığımız çalışma klasörünü seçeceğiz. Bkz. ders1 klasörü.

Bir php çalışmada ana sayfamızın adı index.php ya da defaut.php olmalıdır. Default.php her sunucuda çalışmayabilir. Bu sebepten biz index.php'yi tercih edeceğiz. index.php ve default.php otomatik olarak açılmaktadır.

İlk dersimiz bu kadardır =).
 

mustix68

0
İyinet Üyesi
Katılım
5 Mart 2011
Mesajlar
1,003
Reaction score
14
Konum
artık burada deil
Şuanda tamamına bakmadım aşırı uykum var ama ... alıntı bi yazı degil en güzelide ora bulunsun profilimde okucam bi ara:)+ Ellerinize klavyenize sagLık
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Backlink ve Tanıtım Yazısı için iletişime geçmek için Skype Adresimiz: .cid.1580508955483fe5

Üst