İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

TOBB'dan Van depremine büyük yardım ve faizsiz kredi

ozgurruh

0
İyinet Üyesi
Reaction score
32
Van'daki depremde zarar görenler için harekete geçen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), bölgeye gönderdiği ayni ve nakdi yardımların yanı sıra, faizsiz kredi desteği ile acil ihtiyaçlara yönelik kapsamlı bir yardım kampanyası başlattı.

Konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamaya göre, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, deprem sonrası acil insani yardımları bölgeye ulaştırdıklarını belirterek, 1 milyon liralık bağışta bulunmanın yanı sıra işletmeler için 25 milyon lira faizsiz kredi desteği vereceklerini açıkladı. Türkiye İş Bankası aracılığı ile kullandırılacak kredilerin Van ve depremden zarar gören ilçelerdeki işletmeleri kapsadığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, işletmelere dosya masrafı dahil hiçbir masrafın çıkarılmayacağını, firmaların bu kapsamda kullanacakları kredilerin faizleri ile diğer yükümlülüklerinin tamamını TOBB'un karşılayacağını bildirdi.

Hisarcıklıoğlu, firmalar asgari 10 bin, azami 75 bin lira kredi kullanabileceğini kaydetti. Öncelikle bölgeden bildirilen acil ihtiyaçları karşıladıklarını belirten Hisarcıklıoğlu, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın düzenlediği “Van'a Kurban Bağışı Kampanyası”nı da desteklediklerini aktardı. Depremin hemen ardından 74 milyonun kenetlendiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, devletin imkanları ve tüm vatandaşların yardımlarıyla buradaki yaraların en kısa zamanda sarılacağını ifade etti.

Hisarcıklıoğlu, bu kapsamda TOBB'un Van depremine ilişkin yaptığı ve yapma kararı aldığı 6 maddelik bir yardım paketi olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
“Depremin hemen ardından ortaya çıkan acil ihtiyaçların karşılanması için TOBB ile Oda ve Borsalar tarafından hızla yardım konvoyları düzenlenmiş ve deprem bölgesine gönderilmiştir. Bu kapsamda 31 Ekim tarihine kadar 50 deprem evinin yapımına katkı, 75 sobalı çadır, 150 yeni deprem evi için kaynak aktarımı, 34 bin battaniye, 4 bin soba, 2 bin 500 mont/kaban, 3 bin bot/kışlık ayakkabı, 320 bin çocuk bezi, 410 ton su ve 350 ton gıda ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmıştır. Bunlara ilaveten 600 bin liralık muhtelif ihtiyaç malzemesi de gönderiliyor.”

TOBB ile Oda ve Borsalardan 2,5 milyon lira nakdi yardım

Acil ihtiyaçların karşılanması ve vatandaşların barınma sorunun giderilmesi için resmi kurumlarla işbirliği içinde, ilk günden itibaren nakdi yardımların yapıldığını belirten Hisarcıklıoğlu, bu kapsamda TOBB'un 1 milyon lira nakdi yardım yaptığını bildirdi. Oda ve Borsaların da TOBB'un ve Başbakanlığın yardım hesaplarına toplam 1,5 milyon lira yardım aktardığını aktaran Hisarcıklıoğlu, böylece TOBB ile Oda ve Borsalardan yapılan toplam nakdi yardım tutarının 31 Ekim 2011 tarihi itibariyle 2,5 milyon liraya ulaştığını ifade etti.

Deprem Bölgesindeki firmalara 25 milyon lira faizsiz kredi

Depremden etkilenen bölgelerde sosyal ve iktisadi hayatın normale dönmesi için ticaretin yeniden işler hale gelmesinin büyük önem taşıdığına dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, buna karşılık deprem bölgesinde ekonomik yaşamın durma noktasına geldiğini ve bu nedenle ekonomiyi canlandırmaya yönelik desteklere ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

TOBB'un Türkiye İş Bankası ile yaptığı anlaşma ile Van ve Erciş'teki işletmelere faizsiz kredi imkanı sunulacağını bildiren Hisarcıklıoğlu, bu kapsamda TOBB'un 25 milyon lira kaynak ayırdığını ifade etti. Hisarcıklıoğlu, 3 ay ödemesiz olarak kullandırılacak olan krediyi firmaların kendi tercihlerine göre 3 aylık ödemesiz dönemden sonra aylık 10 eşit taksitle ya da üçer aylık 4 eşit taksitle ödeyebileceğini belirterek, işletmelerin bu krediye 30 Aralık 2011 Cuma günü mesai bitimine kadar başvurabileceği bilgisini verdi. Söz konusu kredilerden faydalanmak için bölgedeki Türkiye İş Bankası şubelerine başvurulacak.

Van'a Kurban Yardımı

Depremin yaraları ile uğraşan vatandaşların gıda ihtiyaçlarının karşılanması için Diyanet İşleri Başkanlığının düzenlediği “Van'a Kurban Bağışı Kampanyası”nı da desteklediklerini aktaran Hisarcıklıoğlu, kampanya çerçevesinde TOBB ile Oda ve Borsaların, üyelerini bu kampanyaya yönlendirdiğini ifade etti.

TOBB'un finansmanı ile Van'a Kapalı Spor Salonu yapılacak

Deprem bölgesinde sosyal yaşamın normale dönmesinin, özellikle çocukların ve gençlerin depremin yol açtığı olumsuz etkileri atlatması açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, TOBB'un 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası sponsorluğu çerçevesinde Türkiye Basketbol Federasyonu ile spor salonu yapılması konusunda bir anlaşma yaptığını anımsattı. Hisarcıklıoğlu, bu kapsamda TOBB'un finanse ettiği kapalı spor salonunun Van'da yapılması kararı alındığını bildirdi.

Birliğe Çağrı Platformu Van'a yardım kampanyası başlattı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile birlikte, toplumun her kesimini temsil eden 145 meslek örgütü, sendika konfederasyonu ve derneğin destek verdiği Birliğe Çağrı Platformu'nun, Van için yardım kampanyası başlattığını belirten Hisarcıklıoğlu, TOBB'un 1 milyon lira ile kampanyaya ilk bağışı yaptığını, kampanya sonunda toplanan yardımların “2011/16 sayılı Başbakanlık Genelgesi” doğrultusunda Başbakanlık AFAD hesaplarına aktarılacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: TOBB'dan Van'daki işletmelere faizsiz kredi desteği - Hürriyet EKONOMİ

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.