İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

'Türk parmak alfabesi' sanal sözlükte

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
R

RSS

Misafir
20100415012205_tdk.jpg
İşitme engelliler için 'Türk parmak alfabesi' sözlükte...

İşitme engelliler için her sözcüğün harf harf gösterilmesiyle oluşturulan ''Türk parmak alfabesi'', Türk Dil Kurumunun (TDK), sanal ortamdaki Güncel Türkçe Sözlüğüne konulacak. Türk işaret dili üzerindeki çalışmanın ilk parçası olan alfabe, 19 Nisanda kullanıma sunulacak.

Türk Dil Kurumu Başkanı Prof.Dr. Şükrü Haluk Akalın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk işaret diline ilişkin sözlüğün ve dil bilgisinin hazırlanması çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

TDK'nın sanal ortamdaki sözlüğü olan Güncel Türkçe Sözlük'te her sözcüğün ''Türk parmak alfabesi'' ile gösterilmesini sağlayan yazılımı 19 Nisanda kullanıma sunacaklarını ifade eden Akalın, Türkçedeki her sözcüğün harflerinin teker teker parmak harfleriyle gösterilmesini sağlayan yazılımın, TDK'nın en çok ziyaret edilen sözlüğü Güncel Türkçe Sözlük'te yer alacağını belirtti.

Akalın, ''Sözlükte bir sözcüğü arayan kullanıcı, o sözcüğün yazılışı, türü, söylenişi, anlamları, içinde geçtiği deyim ve atasözleri ile birlikte artık Türk Parmak Alfabesiyle gösterilişini de görebilecek'' dedi.

Türk parmak alfabesinin, TDK'nın Türk işaret dili üzerine yürüttüğü çalışmaların bir parçası olarak 7-8 Haziran 2007 tarihlerinde düzenlenen çalıştay sırasında belirlendiğini anımsatan Akalın, parmak alfabesinin Özürlüler İdaresi Başkanlığı, SHÇEK, Milli Eğitim Bakanlığı, TDK ile üniversitelerin temsilcilerinin yer aldığı ve TDK içinde çalışmalarını sürdüren Türk İşaret Dili Bilim ve Onay Kurulu tarafından onaylandığını söyledi.

Akalın, alfabenin daha sonra ilk kez 12 Temmuz 2007 tarihinde Onuncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in de katıldığı Türk Dil Kurumunun kuruluşunun 75. kuruluş yıl dönümü töreninde kamuoyuna tanıtıldığını ifade etti.

-''TÜRK İŞARET DİLİNİN, DİL BİLGİSİNİ HAZIRLAYACAĞIZ''-

Kabul edilen Türk parmak alfabesinin hareketli şekillerle yazılıma dönüştürüldüğünü anlatan Şükrü Haluk Akalın, harflerin Dokuz Eylül Üniversitesi Bilgisayar Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Yalçın Çebi başkanlığında Çağdaş Can Birant, Özlem Aktaş, Emel Alkım, Özden Fidan, Özgün Koşaner ve TDK Uzmanı Belgin Tezcan Aksu'nun çalışmalarıyla yazılımlaştırıldığını belirtti.

Yazılımlaştırılan harflerin Türkçedeki her sözcüğün işaret dilinde kullanılmasını sağlayacağını aktaran TDK Başkanı Akalın, Türk parmak alfabesiyle hizmet verecek olan Güncel Türkçe Sözlük'ün bu özelliğinin 19 Nisanda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün himayesinde, TDK'nın Ege Üniversitesi ile işbirliğiyle İzmir'de düzenleyeceği İkinci Uluslararası Türk Dünyası Kültür Kongresi'nde törenle kullanıma açılacağını bildirdi.

Her sözcüğün Türk işaret dilinde gösterilmesini sağlayacak işaretler üzerindeki çalışmanın da bu yıl TDK'nın yürüteceği proje ile hayata geçirileceğini dile getiren Akalın, şunları söyledi:

''Türk parmak alfabesini yalnızca işitme engellilerin değil hepimizin öğrenmesi gerekiyor. Böylece işitme engellilerle iletişim sağlamamız mümkün olacak. Bu harflerin öncelikle öğrenim çağındaki kuşaklara öğretilmesi için çalışmaları sürdürüyoruz. Ancak bu arada sözlüğümüzdeki her sözcüğü parmak alfabesi ile gösteren yazılımı da kullanıma sunuyoruz.

Parmak alfabesi ile sözcüklerin harf harf gösterilmesi Türk işaret dili üzerindeki çalışmamızın ilk parçasıdır. Bundan sonraki aşamada her sözcüğün özel işaretiyle gösterilmesinden oluşan sözlüğümüzü ve Türk işaret dilinin dil bilgisini hazırlayacağız. Böylece bölgelere göre, hatta şehirden şehre farklılıklar gösteren Türk işaret dilinin ölçünlü hale getirilmesi sağlanmış olacaktır. Bu büyük proje, bu yıl hayata geçirilecektir.''

Türk Dil Kurumunun daha önce de görme engellilerin yararlanacağı bir biçimde sayfalarında düzenleme yaptığını belirten Akalın, bu çalışmalar kapsamında Sesli Türkçe Sözlüğün de kullanıma sunulduğunu sözlerine ekledi.



Kaynak: Veteknoloji
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Üst