İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Turkcell’den ekonomik, sosyal ve çevresel sürdürülebilirlikte örnek ra

deltafx

0
İyinet Üyesi
Katılım
20 Kasım 2013
Mesajlar
1,713
Reaction score
0
İnsana, çevreye ve ekonomiye değer katan Turkcell,
3. Sürdürülebilirlik Raporunu yayınladı


Turkcell’den ekonomik, sosyal ve çevresel sürdürülebilirlikte örnek rapor


• Turkcell, GRI (Global Reporting Initiative) ve BM Küresel İlkeler Sözleşmesi (BMKİS) ilkelerini kullanarak hazırladığı Sürdürülebilirlik Raporu’nu üçüncü kez yayınladı.
• Turkcell’in 2 yılda bir yayınlanan Sürdürülebilirlik Raporu, bu sene GRI tarafından incelenerek B seviyesinde tescillendi. Önceki raporları C seviyesinde tescil edilen Turkcell; ekonomik, sosyal ve çevresel performanslarının yanı sıra şeffaflık konusunda da çıtayı her geçen gün yükselttiğini bir kez daha göstermiş oldu.
• Turkcell, bu raporda 2012-2013 yıllarındaki ekonomik, sosyal, çevresel faaliyetlerini ve etkilerini sürdürülebilirlik ve toplumsal fayda bakış açısıyla paylaşıyor. İlk kez raporda paydaş görüşlerine de yer veriliyor.


Turkcell, tüm dünyada kabul görmüş ve en yaygın olarak kullanılan raporlama standardı GRI (Global Reporting Initiative) ve BM Küresel İlkeler Sözleşmesi ilkeleri paralelinde hazırladığı, “Turkcell Sürdürülebilirlik Raporu”nun üçüncüsünü tamamlayarak kamuoyuyla paylaştı. Turkcell’in 2012-2013 yıllarındaki ekonomik, sosyal ve çevresel faaliyetleri ve etkilerini kapsayan rapor, bu sene GRI tarafından incelenerek B uygulama seviyesinde tescillendi. Daha önceki iki raporu C seviyesinde tescillenmiş olan Turkcell, şeffaflık, sürdürülebilirlik ve yaratılan değer konusunda çıtasını her geçen gün yükselttiğini bir kez daha kanıtlamış oldu.

Daha iyi bir gelecek için tüm paydaşlarımızla el ele çalışıyoruz

Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Burak Sevilengül, “Biz faaliyet göstermeye başladığımız günden beri ‘İşimiz İnsan, İşimiz Teknoloji’ felsefesiyle teknolojimizi, yaşamları iyileştirmek ve sürdürülebilir kalkınmaya destek olmak için seferber ediyoruz. Sektör liderliğinin verdiği sorumluluk ile sosyal, ekonomik ve çevresel etki alanlarında da üzerimize düşeni yapıyor, daha iyi bir gelecek için tüm paydaşlarımızla el ele çalışıyoruz. Yarattığımız bu değeri de şeffaf bir şekilde paylaşmayı çok önemsiyoruz. 2007’de BM Küresel İlkeler Sözleşmesi’ni imzalayarak sürdürülebilirlik konusunda taahhütte bulunduk. 2008’den beri sürdürülebilirlik yönündeki çalışmalarımızı, sürdürülebilirlik raporlarımız aracılığıyla kamuoyuyla paylaşıyoruz. Yeni raporumuzun GRI tarafından B seviyesinde tescillenmiş olması oldukça sevindirici. Sürdürülebilirlik bakış açısının, kurumsal ve sektörel dönüşüm için nasıl bir kaldıraç etkisi yaratabileceğinin farkındayız. Telekomünikasyon çözümlerini sadece bugünün ihtiyaçlarıyla kısıtlamak yerine bunları gelecek kuşaklara kaynak yaratacak şekilde tasarlamayı hedefliyoruz. Bu yaklaşımla çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.
burak_sevilengul-2.jpg


Turkcell’in tüm faaliyetleri 3 başlık altında toplandı

Turkcell’in Sürdürülebilirlik Raporu geniş bir çerçeveyi kapsayarak Ekonomik Etki, Sosyal Etki ve Çevresel Etki olmak üzere 3 ana başlıkta inceleniyor.
“Ekonomik Etki” başlığı altında, Turkcell’in sağladığı istihdam, iş ortakları ağı, sunduğu inovatif ürün ve servisler ile AR-GE çalışmaları, “Sosyal Etki”de Turkcell’in güçlü insan kaynağı ve İK uygulamaları, müşteri ilişkileri, toplumsal yatırım projeleri, “Çevresel Etki” başlığında enerjinin etkin yönetimi çalışmaları, düşük karbon emisyonu uygulamaları ve atık yönetimi sıralanıyor.

Raporda paydaş görüşleri de yer alıyor

2012-2013 raporunda faaliyetlerin yanı sıra ilk kez paydaş görüşlerine de yer verildi. Turkcell’in müşterilerinden tedarikçisine, çalışanlarından Sivil Toplum Kuruluşlarına kadar geniş yelpazede paydaşların Turkcell deneyimlerini özetleyen görüşleri de raporda yer buldu.



GRI hakkında:

1997 yılında Boston, ABD merkezli ve kâr amacı gütmeyen CERES’in (Sürdürülebilir Zenginlik için Yatırımcılar ve Çevreciler) proje departmanı olarak kurulan GRI’nın raporlama çerçevelerini bugüne kadar tüm dünyada lider konumundaki şirketlerin %70’i uyguladı.

Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) ve Küresel İlkeler Sözleşmesi Programı (Global Compact) ile işbirliği içinde çalışmakta olan GRI, dünya çapında en çok kullanılan Sürdürülebilirlik Raporlama Çerçevesi’ni geliştiriyor.

GRI raporlama ilkeleri, tüm dünyada 30.000’den fazla STK, üniversite ve şirketten uzman görüşü alınarak hazırlanan dünyanın en çok kabul gören kurumsal sosyal sorumluluk raporlama çerçevesidir.

Turkcell, 24 dile çevrilmiş olan GRI ilkelerinin; Türkiye’de dil engelinin aşılmasına, sürdürülebilirlik uygulamalarının artmasına ve raporlamanın yaygınlaşmasına katkı sağlamak amacıyla 2008 yılında Türkçeye çevrilmesine destek oldu.
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Üst