Sosyal medya ve özellikle Twitter, web sitesi tasarımında bir dizi yeniliğe gitti...
Sosyal medya ve özellikle Twitter artık hayatımızın önemli bir parçası haline geldi. Markalara, ünlü kişilere doğrudan erişimin yanı sıra güncellenmesi bitmeyen bir haber kaynağı olması Twitter'ı bu kadar değerli kılan özelliklerden biri. Ve aslında birçok kişinin şikayet ettiği 140 karakter sınırı da Twitter'ı bu kadar popüler yapan öğelerden biri, çünkü karakter kısıtlı olunca mümkün olduğu kadar yorumun az olduğu ve konunun özünün az kelimede anlatılarak kolayca anlaşılıldığı bir platform ortaya çıkıyor.
Bilindiği gibi Twitter bir süre önce eski web tasarımı nı değiştirip Tweet'lerin sağ tarafta açıldığı daha farklı bir web tasarıma geçmişti, bu geçiş sırasında büyük tepkiler olmuş birçok kişi eski Twitter'ı kullanmaya devam etmiş, yenisine geçmeye zorlanana kadar da burada kalmıştı. Bu sefer ise daha farklı bir değişim var Twitter'da ve çok kişinin itiraz edeceğini sanmıyorum, çünkü herkesin ortak fikirde olacağı, baştan aşağı bir yeniden yapılanma var.
Arayüz
İlk ekran görüntüsünde görebileceğiniz gibi arayüz tamamen değişmiş durumda. Sanıyorum mobil uygulamaların hayatımıza getirdiği en büyük değişikliklerden biri de hantal bol linklerin olduğu sayfadan daha düzenli ve yapısal bir tasarıma geçmek oldu. Twitter da yukarıdaki tasarımı websitesinin yanı sıra mobil uygulamalarda da aynen güncelledi, HTML5 sayesinde artık Web ve mobil üzerinde tamamen aynı tasarımı elde etmek mümkün. Hangi sayfada olursanız olsun en sağda bulunan ikon sayesinde kolayca Tweet atabiliyorsunuz. Ve güzel bir haberim var artık direk mesaj aldığınızda Profil ikonuzun altında mavi bir ışık çıkıyor yani direk mesajlardan anında haberdar olabiliyorsunuz.
Home-Anasayfa
Anasayfa yani Tweet'leri gördüğümüz yer yeniden tasarlanmış. Artık Tweet yerine kişi daha çok ön planda, eskiden sağda duran profil sol tarafa alınmış ve daha dikkat çekici durumda. Tweetler sağ tarafta listeleniyor. Bir dikkat çekici değişiklik de artık Twitter kullanıcı adı yerine gerçek ismin ön planda olması. Ayrıca Tweet'lerdeki fotoğraf ve videoları artık kenarda değil direk olarak listenin içinde tıklayabilerek izleyebiliyoruz. Ayrıca arama gözle görülür bir şekilde hızlanmış durumda. Who to Follow- yani takip için önerilen kişiler direk olarak Tweet gönderme yerinin altında bulunuyor ve oldukça ön planda.
Connect- Bağlan
Size hitaben yazılmış Tweet'leri yani mention'ları gördüğümüz sayfada da değişiklikler var, son 1 ayda gördüğümüz değişen mentionlar burada iki ayrı bağlantı olarak görünüyor. Birincisi Interactions yani Etkileşimler burada hem Mention'ları hem de Tweet'lerinizin Retweet edildiğini veya favorilere alındığını görebiliyorsunuz. Eğer sadece Mentions'ı seçerseniz eski haldeki gibi sadece Mention'ları görme şansınız var.
Tweetlerle ilgili yapılan güzel bir değişiklik en sağda bulunan Open-Aç bağlantısı sayesinde Tweet'i eskisi gibi sağda açmak yerine doğrudan sayfa içinde açabiliyor ve Tweet'le ilgili Retweet'leri, kimin Retweet ettiğini ve varsa o Tweet ile ilgili tüm konuşmayı görebiliyorsunuz.
Discover - Keşfet
Twitter'ın en güçlü özelliklerden biri günceli takip etmek demiştim, hem yerel olarka hem de globalde neler konuşulduğunu trend olan konulardan görebiliyoruz. Gelişime en açık yer olan arama ve hashtag yani # kullanımını ön plana çıkarmak için bu yeni sayfa tasarlanmış. Artık ilgilendiğiniz konuyla ilgili sadece Tweet'ler görmüyorsunuz bunları bir hikaye olarak okuma şansınız var. Burada entegre resim ve video kullanımı da tasarımı radikal bir şekilde değiştirmiş ve daha dinamik bir hale getirmiş.
Twitter'ın ve hatta gelecekte Web'in en çok önem verdiği konulardan biri de girilen içeriğin anlamlandırılması ve yapısal bir hale gelmesi. Semantik Web olarak adlandırılan bu durum, Twitter'in gelecekte gitmek istediği noktalardan biri aslında. Yeni Keşfet sayfası da tam bu ihtiyaca yönelik tasarlanmış bir sayfa.
Yine son 1-2 ayda gördüğümüz Activity - Aktivite kısmı da artık anasayfada değil bu sayfaya gizlenmiş durumda, açıkçası bu kısım faydalı gibi görünse de Twitter çok dinamik bir yer olduğu için kim-kimi takip etmiş bilgisinden daha fazlasını elde etmek zor gibiydi. Yine de Twitter'ın burada Facebook benzeri bir yapı kurmaya çalıştığını görüyoruz, oradaki arkadaş olma, beğenme, favorilere ekleme gibi aktiviteleri Twitter da aynen buraya uyarlamış durumda.
Profil Sayfası
Eski Twitter'da da bir Profil sayfası vardı ama yeni hali oldukça şık ve tam sayfa görünümüyle en üstte kişinin fotoğrafını, biyografisini ön plana çıkaran bir durumda. Ayrıca takip edilenler, takip ettikleriniz, listelerin hepsi gruplanmış ve sol alta alınmış. Benim en çok şaşırdığım listelere ulaşmanın zorluğu oldu, eskiden anasayfada direk olarak ulaşabildiğiniz listeler buraya gizlenmiş durumda, belki de Twitter listelerin oluşutulup bir daha kullanılmadığını düşünüyor olabilir.
Genel olarak baktığımızda Twitter'ın Facebook ve Google+ gibi bir kişisel sayfayı da ön plana çıkardığını görebiliriz. Aslında 3'ü de sürekli birbirlerinden özellikleri alıp kendisine entegre ediyor dersek yanlış olmaz. Facebook da yakın zamanda Twitter benzeri "Subscription" yani abonelik sistemini getirdi, bu sayede kullanıcıların genel güncellemelerini görebiliyoruz.
Brand Pages- Marka sayfaları
Markalarla iletişimde oldukça kuvvetli bir araç olan Twitter'ın eksikliği markanın bir hesap olarak varlığı olmasına rağmen düzgün bir sayfası olmamasıydı. Markalarla bu konuda bir çalışma yürüten Twitter, Facebook'un buradaki gücünü fark edip, marka sayfalarını da yeniden tasarlanmış durumda. Şekilde Disney Pixar sayfasından görebileceğiniz gibi banner'lar, sabitlenmiş video ve fotoğraflar kullanılabiliyor. Twitter'ın gelir modeline ciddi anlamda katkı sağlayacak bu gelişme markalar açısından da büyük önem taşıyor.
Embedded Tweet- Gömülü Tweetler
Yukarıda gördüğünüz gibi artık Tweet'leri web sitelerinde veya bloglarda gömülü kodla Youtube videosu ekler gibi ekleyebiliyoruz, bu da oldukça faydalı bir özellik olmuş. Artık ekran görüntüsü almaya gerek kalmayacak.
Yeni Twitter yeni özellikleriyle ve yeni tasarımıyla büyük ses getirecek gibi özellikle marka sayfalarının öneminin artmasıyla Twitter'i sosyal medyanın en önemli kanalı haline getirecek adımlar atılmaya başlandı. Bakalım daha neler değişecek?