İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

vBulletin -[Detayli Anlatim]- 1

Lanet

1
İyinet Üyesi
Katılım
24 Eylül 2009
Mesajlar
2,523
Reaction score
97
Konum
deepest land of hell.
Selam İyinet.
Bu konuda vBulletin'i anlatabildiğim en geniş şekilde anlatmaya çalışacağım.

vBulletin Nedir?
vBulletin forum sistemi olarak kullanılan hazır scripttir. Jelsoft şirketinin yapmış olduğu bu sisteme, belirli bir lisans ücreti ödeyerek sahip olursunuz ve şu anda en çok tercih edilen sistem vBulletin'dir.

Geniş yönetim paneli olsun, kullanım kolaylığı olsun, eklenti destekleyicileri, geliştiricileri olsun çok güzel bir kadroya sahip olduğundan her an pek çok değişiklik ve yenilik yapabilirsiniz vBulletin forumunuzda.

vBulletin forum sahibi olmam için ne yapmam gerekiyor?
vBulletin forum sahibi olmanız için www.vbulletin.com adresine girip lisansinizi aldıktan sonra, dosyaları indirip kurulumu yapıyorsunuz.

Ben burada kurulum dışında kalan konuları anlatmaya çalışacağım.

vBulletin forumumu kurdum, ilk ne yapmam gerekiyor?
vBulletin forumunuzu kurdunuz, şimdi ilk yapmanız gereken bir dil dosyası yüklemek olacaktır. Dil dosyasını internetten buluyorsunuz. Daha sonra "www.siteniz.com/admincp" kısmına nickiniz ve şifrenizle giriyorsunuz. Veya direkt olarak "www.siteniz.com/admincp/language.php?do=files" adresine girip "Gözat-Browse" a tıklayıp bilgisayarınızdaki xml dosyasını yüklüyorsunuz. Daha sonra "www.siteniz.com/admincp/language.php?do=modify" adresine girip Türkçe dili "Set as default" belirliyorsunuz.

Şimdi forumunuzun dili Türkçe oldu, gelelim diğer yapılım ayarlarına.

Bundan sonra yapacağınız şeyler;
1- Genel bir kaç vBulletin yapılandırması,
2- Üye grupları ayarları,
3- Kategori açılımları,
Bu işlemlerden de sonra yapacaklarınız sizin hayal gücünüze bağlı. İsterseniz gidin vBulletin.org'dan eklenti indirin, isterseniz forumu öyle kullanmaya başlayın :)

1- Genel bir kaç vBulletin yapılandırması(Başlangıç Ayarları)
vBulletin'de 3.yapılandırma ayarı(kategori açılımları) için ilk yapacağımız şey alt forumları göstermek olacaktır.
Bunu da şu yolları izleyerek yapıyoruz.
vBulletin Seçenekler -> vBulletin Seçenekleri -> Forum Listeleme Görünümü Seçenekleri -> Alt Forumlar Derinliği bu özellik default ayarlarda 0'dır, bunu 1 yapıp kayıt ediyoruz.
Şimdi eklediğimiz alt forumlar anasayfada gözükecektir.

Bunun dışında mesajların görünümüne gelelim, burada atılan mesajların iyinet tarzı yani default ayarında mı görünmesini istediğinizi yoksa eski vbulletin ayarındaki ve pek çok forumun kullandığı gibi solda mı görünmesini istersiniz onu seçeceksiniz.

Bunu yapmak için;
vBulletin Seçenekler -> vBulletin Seçenekleri -> Biçim ve Dil ayarları -> Mesajlar eski vBulletin 2 sürümdeki gibi gösterilsinmi? seçeneği Evet olarak ayarlıdır, eğer Evet ise iyinetteki gibi gözükür. Eğer bunu hayır yaparsanız postbitinizi sola alırsınız.

Bunun dışında googleda önemli olan METATAG ve KEYWORDSleri değiştirmeniz gerekecektir, forumunuzun içeriğine göre ayarlamalısınız.
vBulletin Seçenekler -> vBulletin Seçenekleri -> Genel Ayarlar bölümünde Meta Tag'ler ve İçeriğe göre Meta Tag'ler yer alacaktır, buradan kelimeleri virgül(,) ile ayırarak yazabilir ve meta kelimelerinizi belirleyebilirsiniz.

Şimdilik ayarları bu şekilde ayarladıktan sonra;

2- Üye grupları ayarları
İlk önce Admin CP -> Üye Grubu -> Üye Grubu Yöneticisine giriyoruz. Orada forumunuzda varolan üye gruplarını görebilirsiniz.
Burada ilk olarak "Administrators" yani kendi grubunuzu düzenlemelisiniz, rengini v.b ayarlayabilirsiniz.
Administrators grubunun yanında bu grubu düzenle seçeneği seçiliyken "Git"e tıklıyoruz.

Yeni açılan sayfada "Başlık, Açıklama, Üye Rütbesi, Üye isimlerinin gösterilmesi" gibi seçenekler vardır. Başlıkta grubun başlığını, Açıklamada grubun kısa bir açıklamasını, Üye Rütbesi'nde ise nickin altında gözükecek mesajı veya rütbe resimini koyabilirsiniz. Üye isimlerinin gösterilmesinde ise renk, altı çizili, üstü çizili yani nickinizin forum içerisinse nasıl gözükmesini istiyorsanız onu ayarlayabilirsiniz..

DİKKAT! Burada 2 tane ufak tablo göreceksiniz, ilk tabloya html kodlarının başlangıcını, 2.tabloya sonunu yazacaksınız. Örnek: 1.tablo: <font color="red"> 2.tablo: </font> olacak.

Bu kısmı daha detaylı daha sonra anlatacağım.

3- Kategori Açılımları
Forumda kategori açmak için Admin CP -> Forum & Moderatörler -> Forum Yöneticisine giriyoruz, burada açılmış kategori vardır 1 tane Main Category isminde onun ismini kendinize göre düzenleyebilirsiniz.

Yeni bi FORUM eklemek için Forum Ekle kısmına tıklıyoruz. İsmini v.b yazdıktan sonra Forum-Ayarları kısmına geliyoruz, orada 2 seçenek var;
"Normal Forum olarak belirle" ve "Açık Forum" bu iki seçeneği hayır diye işaretledik mi forumumuzu açmış oluyoruz.

Şimdi bundan sonra KATEGORİ ve ALT FORUM açmak kaldı. Yine forum ekle'ye tıkladıktan sonra ismini v.b yazıyoruz ve "Baş Forum"dan hangi forumun altına açacaksak o forumu seçiyoruz, onun dışında bi değişiklik yapmıyoruz.

Bu ders vBulletin 3.8.x serisi baza alınarak yapılmıştır ve Türkçe dil olarak aktarılan dil İyinet'in Türkçe dilidir.
 

Troypc

0
İyinet Üyesi
Katılım
17 Eylül 2010
Mesajlar
849
Reaction score
7
Konum
Ankara
maşşallah döktürmüşsünüz boş zamanımda okuyacağım. Eline sağlık
 

zubar

0
İyinet Üyesi
Katılım
25 Eylül 2010
Mesajlar
1,182
Reaction score
23
süper olmuş da sanki eksik mi bana mı öyle geliyor? sitemap yapımı, seo url yapımı da olsa süper olur.
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Üst