4 senedir bu isi yapiyorum, nacizane bir iki gorusum.
Turkiye'de bu is yapilmaz. Cok mucadeleler sonucunda Turkiye'deki shared/reseller faaliyetlerimi bu hafta durdurdum. Milyon cesit insan var, ugrasilmasi ve tahammul edilmesi cok guc insanlar bunlar. Turkiye'de is kolu iki tarafli batmis, her gun yeni bir template firma ortaya cikiyor, buna sinirlenen insanlar yeni bir hizmet almaya calistiklarinda abuk subuk muamele gosteriyorlar size. Yani adeta verecegi 5-10 YTL ile disk alanini degil de sizi satin aldigini saniyor, mentalite bu seviyede. Ornekleriyle yazip guldurmek isterdim ama konuyu dagitmayalim.
Yurtdisinda da acikcasi shared/reseller bitmis durumda, artik cok ucuz maliyetlere server kiralaniyor ve bu serverlar topkek gibi satiliyor. DC kurmak anlamsiz ve pahali. 2000'in uzerinde sunucuya ev sahipligi yapilmayacaksa tabi.
Kucuk baslamak icin colo mantikli. Bizim 2 ay once bu tarz bir girisimimiz oldu. Yer/band genisligi/elektrik maliyetimiz aylik 1000 dolar civarindaydi. (35 civari server icin) yani ortalama 30-35 dolar server basina yer/band/elektrik masrafi hesaplamistik. Bu kiralari ve teknik servisi karsilayabilecek finansmani elde etmistik, ancak tabi bu yere baglanacak makinalar da var. Bunlari leasing ile cok ucuz aylik odemelerle satin almak icin baya bir ugrastim ben kisisel olarak burdan Istanbul'dan. Ancak Amerika'da sirket olmak , en az 1 yil faaliyet gostermek vb. seyler yuzunden leasing olmadi. Daha sonra da yatirimci aramistim, bir iki kisiyle gorustum. O zamanki cikardigim maliyet 20-25 civari serverin donanim satin alinmasi icin 18.000 USD idi.
Sonuc olarak makinalara giris yatirimi biraz fazla, ancak aylik bazda geri donusu yuksek bir is. Benim maliyet muhasebesi hesaplarimda ayda %7 sermaye geri donus orani vardi. Neyse mutabakat saglayamadik yatirimcilarin hicbiriyle, sonucta Turkiye'denim deyince bir anda -100 puana dusuyorsunuz.
Bu konuda yapacagin calismalarda teknik ve isletme bilgileri adina yardimci olabilirim, ortak yonetim icin fikirlerin varsa bunlarla da ilgilenebilirim. Giris sermayesi bulundugu zaman basarili olma olasiligi cok yuksek bir sektor. AHost BHost gibi degil, sadece kiralik sunucu saglayan bir servis saglayicisi oldugun zaman.. Ona gore muhattap oldugun insanlarda farkli oluyor.