Türkiye'nin En Eski Webmaster Forumu İyinet'e Hoşgeldiniz!

WhatsApp Silinen Mesajları Geri Getirme: Adım Adım Rehber

İyinetSEO

0
İyinet Ekibi
Onaylı Üye
Bir arkadaşınızla aylardır süren yazışmayı okurken yanlışlıkla "Sohbeti Temizle" seçeneğine dokundunuz ve tüm geçmiş bir anda gitti. Panik yapmayın: WhatsApp'ta silinen mesajları geri getirmek çoğu durumda mümkündür — yeter ki bir yedeğiniz olsun ya da silme işleminin üzerinden çok zaman geçmemiş olsun.

WhatsApp Silinen Mesajlar Geri Gelir mi?​

WhatsApp sohbetleri telefonun kendi hafızasında tutulur ve düzenli olarak Google Drive (Android) veya iCloud (iPhone) hesabınıza yedeklenir. Yedekleme sıklığı Ayarlar > Sohbetler > Sohbet Yedeği bölümünde görünür; varsayılan ayar genelde günlüktür.

Geri getirme şansı, mesajı nasıl sildiğinize bağlıdır:

- Tek mesaj için "Benim için sil" dediyseniz mesaj yalnızca sizin cihazınızdan kaldırılır. Karşı taraf görür, siz de yedekten geri yükleyebilirsiniz.
- "Herkes için sil" dediyseniz mesaj karşı taraftan da silinir; bunu geri getirmenin bir yolu yoktur.
- "Sohbeti temizle" dediyseniz geçmiş yerelden silinir ama bulut yedeği hâlâ yerindedir; yedeği geri yükleyerek kurtarabilirsiniz.
- Uygulamayı kaldırıp yeniden kurduysanız Android'de yerel yedek dosyası (msgstore.db.crypt14) cihazda kalabilir; iPhone'da ise iCloud yedeği şarttır.
- Hiç yedek almadıysanız ve mesajlar yalnızca yerelde tutuluyorsa, kurtarma şansı büyük ölçüde kaybolur.

Silinen Mesajlar Nasıl Geri Getirilir? Adım Adım​

Android'de Google Drive Yedeğinden​

1. WhatsApp'ı tamamen kaldırın. Kaldırmadan önce telefonunuzda eski bir yerel yedek kalıp kalmadığını kontrol edin: Dahili depolama > Android > media > com.whatsapp > WhatsApp > Databases.
  2. WhatsApp'ı Play Store'dan yeniden kurun ve numaranızı doğrulayın.
  3. "Mesaj geçmişinizi geri yüklemek ister misiniz?" ekranında Geri Yükle'ye dokunun. Yedek bulunamazsa ekran çıkmaz.
  4. Yükleme bittikten sonra sohbetlerin geri geldiğini kontrol edin. Eksik kalan kısmı son yedek tarihine kadar döndürmek mümkündür.
  5. Medya dosyaları (fotoğraf, video) yedeğe dahil değilse ayrı bir yedekten veya karşı taraftan yeniden istenmeli.

iPhone'da iCloud Yedeğinden​

1. Ayarlar > Genel > iPhone'u Sıfırla > Tüm İçerikleri ve Ayarları Sil ile cihazı sıfırlayın (öncesinde iCloud yedeğinin güncel olduğundan emin olun).
  2. Kurulum ekranında "iCloud Yedeğinden Geri Yükle" seçeneğini işaretleyin ve WhatsApp dahil tüm uygulamaların yüklenmesini bekleyin.
  3. iCloud'da yer açmak için WhatsApp yedeğini silmişseniz bu yol çalışmaz; o durumda yalnızca iTunes/Finder üzerinden alınan bilgisayar yedeği kurtarır.

Kurtarmanın Mümkün Olmadığı Durumlar​

"Herkes için sil" ile kaldırılan mesajlar, sunucu tarafında tutulmadığı için hiçbir yöntemle geri gelmez. Karşı tarafın ekran görüntüsü almadığı bir mesajı da onun cihazından kopyalamak mümkün değildir. Ayrıca yedekleme kapalıysa veya yedek yalnızca yeni durumu içeriyorsa (silme işleminden sonra alınmışsa) o yedek de silinmiş mesajları taşımaz.

Sık Yapılan Hatalar
  • Silme işleminden hemen sonra yeni yedek almak. Yeni yedek, boş hâli kaydeder ve eski yedeği ezer; kurtarma şansınızı kendiniz yok edersiniz.
  • Uygulamayı silmeden yedekten geri yüklemeyi denemek. WhatsApp yalnızca kurulum ekranında yedeği geri yükler.
  • Yedekte medyanın da olduğunu sanmak. Google Drive yedeği sohbet metnini alır, fotoğraf ve videolar dahil olmayabilir.
  • Ücretli "kurtarma" uygulamalarına güvenmek. Bunların çoğu yalnızca yedek dosyasını okur; zaten yedek yoksa hiçbiri sihir yapamaz.

Sonuç
Silinen WhatsApp mesajlarını geri getirmenin tek güvenilir yolu düzenli alınan bir yedektir. Bugün Ayarlar > Sohbetler > Sohbet Yedeği bölümünden yedeklemenin açık ve günlük olduğunu doğrulayın. Kritik bir yazışmayı kaybetmemek için önemli sohbetleri ara ara dışa aktarın (Sohbeti Dışa Aktar) ve önemli mesajların ekran görüntüsünü saklayın.