Arkadaşlar epeydir üzerinde çalışıyordum aslında bu wordpress mu için.Wordpress mu nun açıklamasını yapmıyorum çünkü bir çok arkadaş zaten biliyor bilmeyenlerde biraz forumda araştırırsa ne olduğunu öğrenir.
Not:Aslında not en altta olur ama başta yazayım dedim.Bu kadar kısa yazıyı bile okuyamayacak sabrı olmayan kesinlikle bu işe bulaşmasın.Çünkü sabır ve zaman isteyen bir iş bu.Aman hadi bugün açtım hani ne gelen ne de giden var derseniz ne bu işte nede reel bir işte dikiş tutturamazsınız.
Şimdi gelelim başlığımızda ki konuya.Eğer ciddi anlamda para kazanmak Google Adsense kralı olmak istiyorsanız yapmanız gereken bir kaç basit adım sonrasında günde aşağı yukarı en az 30$ gibi bir rakam elde edebilirsiniz.Fakat bu rakam sizin işinize ne kadar önem verdiğinize bağlı.Çalışmadan kimse kimseye para vermiyor.Backlink çalışması yaptığım bir çok kişinin sitesinin hitinin ne kadar yükseldiğini görünce dedim bunu paraya çevirelim.Yalnız bu anlatım ingilizce içerikli siteler için.Fakat belirtmeden etmeyeceğim.Şimdi kalkıp da hemen bu işe sarılan ertesi güne hesabında 30$ görmek isteyenler bu işe kalkışmasın.Sonuçta Google bu.Özellikle bu aralar ban olayını iyice aştı.Bunu da göz önünde bulundurmanız iyi olacaktır.Belki siteniz tam manası ile bir kaç ay sonra iyi paralar kaldıracaktır.Her şeyden önce sabır ve azim şart bu işte.
İlk önce bize gereken alet edavatlar;1 adet domain,hızlı bir hosting(reseller olursa daha iyi),wordpress 3.1,WP robot 3 eklentisi ve Google adsense teması (gabfire temaları tercih edilebilir).
Öncelikle alacağınız domainin genelde her zaman kullandığımız kelimelerden yada jenerik domain olmasına özen gösterin.Bunun için en çok aranan kelimeleri Google İnsight sitesinde bulabilirsiniz.Seçtiğiniz domainin içerisinde birden fazla kelime olmasında yarar var.Yani www.ipad.com yerine www.appleipad.com olması seo açısından daha iyi olacaktır.Tabii ki biz genel içerikli blog açacağımız için adınıda genel bir domain seçiyoruz.Domain işi halloldu sıra geldi hostinge.Hosting olarak reseller almanız daha mantıklı ama benim o kadar param yok ben hosting idare ederim derseniz oda olur.Ama aldığınız hostingin villcard desteğinin olması ve paketinizdeki subdomaininde sınırsız olması gereklidir.Zaten neredeyse tüm firmalar bu özellikleri sağlıyor ama bazıları subdomaine sınır koyuyor.
Hosting alındıktan sonra ftp den giriş yaparak wordpress in son sürümü olan 3.1 sürümünü atın.Gerekli kurulum ayarlarını yaparak sitenizi kullanıma hazır hale getirin.Blog kurulduktan sonra wordpress mu kurmaya başlayabilirsiniz.Wordpress mu ile aynen blogcu.com gibi alt alan adları ile istediğiniz kadar blog açabilirsiniz.Yazının daha fazla uzun olmaması için bunu da forumda aratarak bulabilirsiniz.Zaten bir kaç ayar yapmanız gerekiyor.Artık sistemi düzenlemeye başlayabiliriz.
Wordpress mu kurulunca sağ üst köşede ağ yöneticisi yazar.Oraya tıklayarak eklenti yükleye basıyoruz ve aşağıdaki eklentileri tek tek kuruyoruz.
Akismet
Spam yorum avcısı
Etiket Avcısı
Sitenize arama motorlarından gelen kişinin aradığı kelimeyi etiket olarak konuya ekler
(Düzeltme;forumdaki bir arkadaşımızın uyarması ile bunu kullanmamanız daha mantıklı olacaktır.Çünkü içeriğe gelen her kelimeyi tag olarak ekliyor.Spama sokabilir.Kod bilginiz varsa eklentiyi düzenleyebilir,belirli sayıda tag eklemeye izin verebilirsiniz.Kod bilginize kalmış.Yapılmayacak bir şey değil sanırım.)
Google Analytics
Google analytics verilerinizi görebilmek için gereken eklenti
Google XML Sitemaps
Sitenizin site haritasını oluşturarak arama motorlarına pingler
Quick Adsense
En çok kullanılan wordpress Google Adsense eklentisi
SEO Auto Links & Related Posts
Yazılarınızın altına alakalı yazılar ekleyen eklenti
SEO Friendly Images
Bu eklenti blogunuzdaki resimlere sizin ayarladığınız özel başlık bağlantısını verir, böylelikle resim arama sonuçlarından da (google images vb) hit elde edersiniz.
SEO Smart Links
Bu eklenti sayesinde belirlediğiniz kelimelere otomatik olarak linkler atayabiliyorsunuz.
StatPress
Google analyticse bir alternatif.Google a gitmeden direkt admin panelinden siteye kaç kişi girmiş,nereden gelmiş,hangi kelimeyi aramışda gelmiş gibi bir çok detayı gösteren site analiz eklentisi.
Tynt Insight for WordPress
En sevdiğim eklentilerden bir tanesidir.Tynt.com sitesine girip bir hesap oluşturun ve size verilen kodu bu eklentiyi yükledikten sonra girin.Eklentinin amacı sitenizdeki yazılar kopyala yapıştır yapılır yada rss ile çekilmeye çalışılırsa içeriğin sonuna o sayfanın bağlantısını ekliyor ki bu da bir nevi backlink oluşturuyor.Bu konu hakkında şurada daha ayrıntılı bilgi verilmiş.
WP-PostViews
İçeriğin kaç kere görüntülendiğini gösterir.En çok gösterilen içerikleri widget olarak gösterebilirsiniz.Hatta biraz kurnazlık yapıp yazdığınız yazıyı düzenle diyerek editörün altında ki eklenti ayarından görüntülenme sayısını arttırabilir böylece daha fazla görünmesini istediğiniz sayfaları en üste çıkarırsınız.
WP Page Numbers
Sayfalama eklentisi
Wp Robot 3
WP Robot Amazon, Clickbank, Youtube ve eBay gibi birçok farklı kaynaklardan gelen içerik olarak arayabilirsiniz!
Şu anda WP Robot günlüğünüze otomatik, Yahoo Answers sorular ve cevapları, Youtube videoları, hedefli makaleler, Flickr fotoğraf ve Clickbank reklamlar Amazon ürün Mesajları, eBay müzayede ekleme ve tabii hangi mesaj tür üzerinde oluşturulacak tam denetime sahip yeteneğine sahiptir ! Orada daha farklı içerikli orada autoblogs oluşturabilirsiniz hiçbir autoblogging yazılımdır!
Hemen altını çizmek istiyorum wp robot eklentisi ücretlidir.Korsan kullanımdan sorumlu değilim.Satın alın kullanın diyeceğim ama sanmıyorum çoğu kişi w a r e z kullanacaktır.Ben gene de sorumluluğunu üstümden atayım.
Her eklentiyi yükleyince ağda etkinleştirini tıklayın.Eklentileri wordpress mu kurulmadan yüklememeniz gerekiyor.
Tema olarak Gabfire wordpress temalarından birini (ücretlidir) yada internette araştırarak google da wordpress google adsense theme diye aratarak yada forumda google adsense teması satan arkadaşlardan satın alarak sisteminize kurabilirsiniz.Kullandığınız tema da kod hatalarının olmamasına dikkat edin.Siz etmeseniz de Google eder.
Burada dikkat etmeniz gereken nokta ağ yöneticisi ile admin paneli birbirine karıştırmamanız.Daha açıklayıcı ifade ile ağ yöneticisi tüm ağı kontrol eden üye statüsünde admin ise o ağa üye olan geniş yetkileri olan üye.Nasıl ki siteye yazar atıyoruz,editör atıyoruz ve belirli yetkiler veriyoruz öyle düşünün.
Temamız da kurulduğuna göre can alıcı nokta şimdi başlıyor.Belki biraz uzun yazı ama açıklayıcı olmak adına elimden geldiğince yazmaya çalışıyorum.
Eklentileri kurup ayarlarını yaptığınızı düşünerek blog açmaya başlayabiliriz.Eklentilerinde ayarlarını uzun uzadıya anlatmayayım yoksa iyice uzayacak konu.Biraz araştıralım değil mi?
Wordpress mu kurulurken iki seçeneğiniz var.1. subdomain olarak r10.blogadi.com,2. blogadi.com/r10. Tabii subdomaine kurmak daha mantıklı olacaktır.Ama dilersenizde subdomain olmadan da / dan sonra blog adı gelecek şekilde ayarlayabilirsiniz.Fakat bu ayarı sadece bir kereliğine yapabilirsiniz.Bunun için doğru karar verip ona göre ayarlarını yapmanız lazım.Ağ yöneticisindeyken ayarlar bölümünden üyelerin siteye kayıt olmasını etkinleştirin.Admin panelinden çıkın yada başka bir web taraycııdan siteye girerek siteye kayıt olun.Kendinize sanki blogcu.com da blog açarmış gibi blog açın.Ama blog adınızın adına dikkat edin.En çok hangi kelimeler aranıyorsa o kelimelere yoğunlaşın.Bu aralar tablet pc kelimeleri revaçta mesela.Blog açıyorken domaininiz tabletpc.blogadi.com olursa hem daha fazla ziyaretçi çekersiniz hemde Google da daha iyi yükselirsiniz.Bu yer mi hayır.Wordpress te kalıcı bağlantıların ayarlarını yapıyorken özel yapıyı işaretleyip /%postname%/ giriyoruz.Böylece domainden sonra içeriğinizin başlığı gözüküyor.İçeriğiniz tablet pc ye yönelikse uygun kategori başlıkları seçmeniz faydanıza olacaktır.Örnek kategorileme yöntemi
Apple>Apple İpad
Samsung>Samsung Galaxy Tab
vs.Tabii girilen içeriğinde başlığını bu kelimelerden seçerseniz seoya büyük katkısı olacaktır.Misal bir içerik oluşturdunuz ve içeriğinizde Appale ipad ile ilgili bilgiler var.Örnek link şöyle olabilir.
tabletpc.blogadi.com/apple/apple-ipad/apple-ipad2-satisa-sunuldu gibi olabilir.Tabii bunu WP robot kullanarak yapıyorsanız wp robot rss çektiğiniz sitedeki başlığı kullanacaktır ama siz kendiniz değiştirebilirsiniz manuel olarak.Alan adında ilgili kelime ne kadar fazla olursa aramalarda yükselmenizde o kadar iyi olur ama çok abartmamak da yarar var.
Wp robot ile Amazon,Clickbank,Youtube ve eBay gibi sitelerden veri çekebilirsiniz.Ama siz bir siteden rss ile veri çekmek istiyorsunuz o zaman campaingden RSS seçeneğini seçip istediğiniz siteden rss ile istediğiniz kategoriye veri çekebilirsiniz.Dilerseniz de kelime filtresi yaparak sadece belirlediğiniz kelimelerden olan içeriği sitenize çekersiniz size kalmış artık.Bir başka seçeneğiniz daha var ama o biraz zahmetli fakat daha garantili.O da Article Spinner yazılımları.Bu yazılımlar elinizdeki bir yazıyı içindeki kelimelerin eş anlamlılarını bulup değiştirerek size özgün bir makale şeklinde sunabilir.Yalnız Wp robot gibi bu programlarda ücretlidir.
Sisteme sadece yazı içerikli blog açmanız mantıksız olur.Resim,video,oyun gibi alt alanlar açıp daha fazla üye ve ziyaretçi çekebilirsiniz.Özellikle resim ekleyerek Google İmages da yükselebilirsiniz.E-book piyasası da internette en çok ziyaretçi çeken sektör.Fakat hep dediğim gibi;ziyaretçinin bir daha ki sefere sitenize girebilmesi için alan adınızın kolay olması şart.
(Bazı arkadaşlar buraya kadar okuyup sadece tek bir blog açacağını düşünebilir.Ama benim burada anlatmak istediğim kendinize ait farklı içeriklerde blog açmanız.Zaten wordpress mu kullanma amacımız bu.Bir nevi Blogspot inşaa ediyorsunuz.)
Size bir önerim daha var içerik kısmı ile ilgili.Wordpress in text pressor eklentisi.Tabii bu eklenti de ücretli.Bu eklenti ne işe yarıyor hemen belirteyim.Elinizde PLR makaleler olduğunu düşünelim.Bu PLR makaleleri istediğiniz zaman istediğiniz kategoriye istediğiniz kullanıcı adında eklemeye yarıyor.Eklenti sayesinde daha önceden içerik girip istediğiniz zaman yayınlanmasını sağlayabilirsiniz ve sürekli blogunuz güncel kalmış olur.
Açılan bloglara eklediğiniz içerikleri belirli aralıklarla güncellemeniz Google gözünde itibarınızı yükseltecektir.Çünkü bu sayede sitenizde ki verileri kontrol ettiğinizi,ciddi anlamda siteniz ile uğraştığınızı düşünecektir.Tabii güncellemeden kasıt içeriğe düzenle deyip sadece tarihi düzenlemek değil.Bir kaç kelimenin,cümlenin güncellemesinden bahsediyorum.
Gelelim etiket olayına.Eklentilerden simple tag kurmamız gerektiğini belirtmiştim.OpenCalais,Alchemy gibi etiket bulut sitelerine kayıt olarak bize verilen şifreleri simple tag ın administrator menüsünden ilgili yerlere giriyoruz.Sonrasında eğer otomatik etiket seçeneği işaretli ise zaten otomatik etiket atanacaktır.Ama dilerseniz sizde yazılarınıza tek tek girip editörün altındaki menüden tek tek etiketleri seçip konunuza ekleyebilirsiniz.Çoğu arkadaş o kadar çok etiket basıyorki neredeyse içerikten fazla etiket oluşuyor.Bu çok yanlış.En fazla 5-6 adet girmeniz kararında olacaktır.Zaten etiket avcısı ile sitenize arama motorundan birisi gelirse direkt etiket olarak yazılacaktır.
Eski yazılarınıza can katmak istiyorsanız içeriklerinize kendiniz bir iki cümlede olsa yorum girmeniz.Günde bir kaç içeriğe içerikle alakalı yorumlar girmeniz konularınızın canlı olduğunu,ziyaretçilerin konularınıza ilgi alaka gösterdiğini Google a hissettirecektir.
Bunlarda halloldu.Reklam işine geldik.Gooogle adsense dan uygun renk ve boyutlarda reklamlar oluşturuyoruz.Bu reklamlar text de olabilir ama çoğu kullanıcı resim reklamlara tıklıyor.Özellikle yabancılar.Tabii iyi bir kanal ve kelime filtresi yapmanız da mantıklı olacaktır.Mutlaka sitenizde içeriğinizle alakalı reklamlar göstermeye çalışın.İpad ile yazı okuyan kişi kalkıp da yüz kremi reklamına tıklamaz.İpad in çakma versiyonunun reklamı olursa daha çok tık alır.Yazınızın başına,ortasına ve sonuna reklam kodları yerleştirerek kazancınızı katlayabilirsiniz.Özellikle reklamdan hemen sonra içeriği göstermeniz tıklanma oranınızı arttıracaktır.Biraz php biliyorsanız yada araştırma yöntemi ile div kodlarını kullanarak bunu da halledebilirsiniz.
Reklamdan daha fazla gelir elde edebilmek için Google Adsense ın sunmuş olduğu keyword tool aracı ile kelimelerin aranma oranına bakabilir,hangi kelimeye ne kadar ücret ödendiğini görebilir ve buna göre de içerik üretebilirsiniz.Hangi kelimede ki reklamın çıkmasını istiyorsanız o kelimeyi yazınızda vurgulamaya özen gösterin.
Diğer bir kelime ücretini öğrenme aracı ise http://www.keywordspy.com .Bu siteye üye olmadan da istediğiniz kelimelerin tık başına ne kadar verdiğini görebilirsiniz.Ama ücretli üyelik alarak daha ayrıntılı istatistikler tutabilirsiniz.Tabii bunun için profosyonel olmanız şart.Başlangıç seviyesindeki kullanıcılar için önerilmez.Para kazanmaya başlayın o zaman alırsınız müsrifliğe gerek yok.
Neredeyse unutuyordum.Tek bir adsense hesabı kullanmayın.Bunun yerine kardeşiniz,amcanızın oğlu,arkadaşınızla anlaşın ve mümkün olabildiğince farklı adsense hesapları ile reklam yayınlayın.Bir kişinin hesabı banlansa bile diğerleri devam edebilir para kazanmaya.
Bloglarınız açıldı her şey yolunda gidiyor.Ama yapacaklarımız bununla sınırlı değil.Eklediğiniz içeriklerin hitini arttırmanız lazım.Bunun için yapmanız gereken backlink çalışması yapmak olacak.Backlink çalışması olarak imleme,dizinlere kayıt,blog ve profil link,hatta ücretsiz bloglardan hesap açmak sayılabilir.iWebtool dizinine kayıt olmanız neticesinde sitenizin değeri daha da artacaktır.iWebtool da aynen dmoz gibi bir dizin sitesidir.Dmoz a blogunuzu açtığınız gün gidip başvurmayın.Boş bir içeriğe kimse onay vermez.Aşırıya kaçmadan ama yavaş yavaş ilerlemeniz de fayda var.Siz bir anda tüm blogları binlerce siteye eklemeye çalışırsanız Google gözünde spama düşersiniz.Blog backlink çokda tavsiye etmediğim bir yöntem.Çünkü Google sistemi değiştiriyor ve bu durumuda göz önünde alarak farklı uygulamalar geliştiriyor.Blog backlink kastığınız blog teknoloji sitesi ama yorum atacağınız sitenin içeriği sağlıksa Google bu durumu yadırgayabilir.Belki hemen olmasa da uzun vade de çok büyük zararlarını göreceksinizdir.Mümkün olduğunca doğal davranın,kendinizi kasmayın.Google a program olduğunuzu hissettirmeyin.Hatta gerekiyorsa yaptığınız işlemleri el ile yapın.Programla da yapacaksınız bile abartmayın.
Youtube gibi sitelere video yükleyin ve içerisine sitenizin adını koyun.İçeriğinizle alakalı olmasına özen gösterin.iPhone tanıtımı yapan bir video varsa iphone için açmış olduğunuz bloga yönlendirin.
Bir diğer yapacağımız iş de blogları birbirine bağlamak.Yani site içi optimizasyon.Peki nasıl sağlayacağız bu optimizasyonu çok basit.Wp robot kullanarak diğer bloglarımız daki içerikleri rss ile bloga ekleyeceğiz.Tabii içerikle rss çektiğimiz sitenin içeriğini aynı veya yakın olması daha iyi olacaktır.Wp robot yardımı ile rss çekiyorken kelimeye göre rss çekme işlemini yapın.Yani belirlediğiniz kelimelerden olan içerikleri rss ile çekin.Bu sayede tüm blogda ki içeriği başka bloga çekmemiş olursunuz.Rss demişken hemen belirteyim.Feedburner kullanmanızda yarar var.Bloglara belirli içerikler girdikten sonra feedburner aboneliği başlatın.Ve bloglarınıza rss bülten aboneliği koyarak geri dönüşümlü ziyaretçi çekin.
İmleme den çekinmeyin.Popüler imleme sitelerinde bir kaç hesap açıp,içeriğinizi belirli aralıklarla imleyin.Ama yazıyı yazınca hemen imleyip ziyaretçi beklemeyin.Sanki hiç para için kasmıyormuşsunuz gibi takılın.Hobisine gibi.Ama tedbiri de elden bırakmayın.İmlediğiniz hesapları arada sırada pingleyin.Sadece kendi sitenizi değil başka siteleri de imleyin.Özellikle stumbleupon ile imlemek daha kolay.Hesabınızın popülaritesini arttırın ki bloglarınızı da imlediğinizde sizi takip edenler olsun.Mutlaka twitter da hesap açın ve linklerinizi burada paylaşın.
Facebook fan sayfası oluşturun.Ya ücretli yada ücretsiz bir şekilde üye sayınızı arttırmaya özen gösterin.Wordpress kullanıyor olduğumuza göre nimetlerinden yararlanmalıyız.Splash reklam eklentisini kullanarak facebook fan sayfamızı site açılışında ziyaretçilerin beğenmesi için ekleyebiliriz.Bakınız shiftdelete.net .Linkedin gibi bir iş ağında hesabınızın olması çok iyi olacaktır.Özellikle contact listeniz varsa elinizde bunları hesabınıza ekleyerek popülerliliğinizi arttırmış olursunuz.Eğer açtığınız blog içinde özellikle finans sektörü ile alakalı içeriklerinizi bu sitede paylaşarak kendinize yeni üyeler çekebilirsiniz.
Adf.ly gibi gerçek ziyaretçi gönderen sitelerden trafik satın alın.Ücreti epey bir düşüktür.10.000 ziyaretçi için yaklaşık 10 dolar ödüyorsunuz.Hem alexa değeriniz düşer,hemde ziyaretçileriniz arasında o içerikle ilgilenen ve sitenize buradan gelen kullanıcılar olabilir.Başka trafik siteleri de mevcut tabii.Sanırım bux.to da sitenize ziyaretçi gönderiyordu.Yanlış biliyorsam düzeltin.
Evet arkadaşlar bende bugünden itibaren bu sistemi denemeye başladım ve olumlu geri dönüşler alıyorum yavaş yavaş.Olmaz,yapılamaz,tutmaz diye bir şey yok.Sitede parayı çuvalla götüren arkadaşlar mevcut.Tabii kısmet bu işler.Ben açarım tutmaz da sizin ki tutar alır başını gider.Buraya kadar anlattıklarımı doğru dürüst okuduysanız problem yok.Para gerektiren araçlar var ama kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez.Bu iş öyle sponsor host,sponsor domain sıfır sermaye ile dönecek iş değil.Yalnız belirteyim;burada uygulayacağınız işlemlerden doğacak kar ve zarardan sorunlu değilim.Ben sadece bilgimi paylaştım.Nasıl ki kar ederseniz ortak olamayacağım gibi zarar ederseniz de ortak olmayacağım.Bunu göz önünde bulundurun.
Benden size bir kaç tüyo:
Daha da ne söyleyeceğim artık yeter.Bundan sonrası top sizde.Yok o neydi,şunun anlamı ney,bu konuda bana da yardım etsen de bende başlasam,Cazibe gibi bu neki böleee gibi soru ve sualler cevapsız kalacaktır.Her şeyde hazırcı olmayalım.Araştıralım,öğrenelim,kendimizde bir şeyler ortaya katalım.Yukarı daki yazdıklarımı zaten giriş seviyesindeki kullanıcılar bile anlayacaktır.Bilmedikleriniz de varsa forumda var.Ama yok hiç bir şey anlamadım diyorsanız daha da açıklayıcı olamam.Epey bir yol kat etmeniz gereklidir o zaman.Bu paylaşımı da unutmayın.Silver kategorisinde açacaktım ama üyeler arası sınıflandırma olmaz herkes nasiplensin dedim.Kötümü etim
R10.net Constantine38 den alıntıdır.
Not:Aslında not en altta olur ama başta yazayım dedim.Bu kadar kısa yazıyı bile okuyamayacak sabrı olmayan kesinlikle bu işe bulaşmasın.Çünkü sabır ve zaman isteyen bir iş bu.Aman hadi bugün açtım hani ne gelen ne de giden var derseniz ne bu işte nede reel bir işte dikiş tutturamazsınız.
Şimdi gelelim başlığımızda ki konuya.Eğer ciddi anlamda para kazanmak Google Adsense kralı olmak istiyorsanız yapmanız gereken bir kaç basit adım sonrasında günde aşağı yukarı en az 30$ gibi bir rakam elde edebilirsiniz.Fakat bu rakam sizin işinize ne kadar önem verdiğinize bağlı.Çalışmadan kimse kimseye para vermiyor.Backlink çalışması yaptığım bir çok kişinin sitesinin hitinin ne kadar yükseldiğini görünce dedim bunu paraya çevirelim.Yalnız bu anlatım ingilizce içerikli siteler için.Fakat belirtmeden etmeyeceğim.Şimdi kalkıp da hemen bu işe sarılan ertesi güne hesabında 30$ görmek isteyenler bu işe kalkışmasın.Sonuçta Google bu.Özellikle bu aralar ban olayını iyice aştı.Bunu da göz önünde bulundurmanız iyi olacaktır.Belki siteniz tam manası ile bir kaç ay sonra iyi paralar kaldıracaktır.Her şeyden önce sabır ve azim şart bu işte.
İlk önce bize gereken alet edavatlar;1 adet domain,hızlı bir hosting(reseller olursa daha iyi),wordpress 3.1,WP robot 3 eklentisi ve Google adsense teması (gabfire temaları tercih edilebilir).
Öncelikle alacağınız domainin genelde her zaman kullandığımız kelimelerden yada jenerik domain olmasına özen gösterin.Bunun için en çok aranan kelimeleri Google İnsight sitesinde bulabilirsiniz.Seçtiğiniz domainin içerisinde birden fazla kelime olmasında yarar var.Yani www.ipad.com yerine www.appleipad.com olması seo açısından daha iyi olacaktır.Tabii ki biz genel içerikli blog açacağımız için adınıda genel bir domain seçiyoruz.Domain işi halloldu sıra geldi hostinge.Hosting olarak reseller almanız daha mantıklı ama benim o kadar param yok ben hosting idare ederim derseniz oda olur.Ama aldığınız hostingin villcard desteğinin olması ve paketinizdeki subdomaininde sınırsız olması gereklidir.Zaten neredeyse tüm firmalar bu özellikleri sağlıyor ama bazıları subdomaine sınır koyuyor.
Hosting alındıktan sonra ftp den giriş yaparak wordpress in son sürümü olan 3.1 sürümünü atın.Gerekli kurulum ayarlarını yaparak sitenizi kullanıma hazır hale getirin.Blog kurulduktan sonra wordpress mu kurmaya başlayabilirsiniz.Wordpress mu ile aynen blogcu.com gibi alt alan adları ile istediğiniz kadar blog açabilirsiniz.Yazının daha fazla uzun olmaması için bunu da forumda aratarak bulabilirsiniz.Zaten bir kaç ayar yapmanız gerekiyor.Artık sistemi düzenlemeye başlayabiliriz.
Wordpress mu kurulunca sağ üst köşede ağ yöneticisi yazar.Oraya tıklayarak eklenti yükleye basıyoruz ve aşağıdaki eklentileri tek tek kuruyoruz.
Akismet
Spam yorum avcısı
Etiket Avcısı
Sitenize arama motorlarından gelen kişinin aradığı kelimeyi etiket olarak konuya ekler
(Düzeltme;forumdaki bir arkadaşımızın uyarması ile bunu kullanmamanız daha mantıklı olacaktır.Çünkü içeriğe gelen her kelimeyi tag olarak ekliyor.Spama sokabilir.Kod bilginiz varsa eklentiyi düzenleyebilir,belirli sayıda tag eklemeye izin verebilirsiniz.Kod bilginize kalmış.Yapılmayacak bir şey değil sanırım.)
Google Analytics
Google analytics verilerinizi görebilmek için gereken eklenti
Google XML Sitemaps
Sitenizin site haritasını oluşturarak arama motorlarına pingler
Quick Adsense
En çok kullanılan wordpress Google Adsense eklentisi
SEO Auto Links & Related Posts
Yazılarınızın altına alakalı yazılar ekleyen eklenti
SEO Friendly Images
Bu eklenti blogunuzdaki resimlere sizin ayarladığınız özel başlık bağlantısını verir, böylelikle resim arama sonuçlarından da (google images vb) hit elde edersiniz.
SEO Smart Links
Bu eklenti sayesinde belirlediğiniz kelimelere otomatik olarak linkler atayabiliyorsunuz.
StatPress
Google analyticse bir alternatif.Google a gitmeden direkt admin panelinden siteye kaç kişi girmiş,nereden gelmiş,hangi kelimeyi aramışda gelmiş gibi bir çok detayı gösteren site analiz eklentisi.
Tynt Insight for WordPress
En sevdiğim eklentilerden bir tanesidir.Tynt.com sitesine girip bir hesap oluşturun ve size verilen kodu bu eklentiyi yükledikten sonra girin.Eklentinin amacı sitenizdeki yazılar kopyala yapıştır yapılır yada rss ile çekilmeye çalışılırsa içeriğin sonuna o sayfanın bağlantısını ekliyor ki bu da bir nevi backlink oluşturuyor.Bu konu hakkında şurada daha ayrıntılı bilgi verilmiş.
WP-PostViews
İçeriğin kaç kere görüntülendiğini gösterir.En çok gösterilen içerikleri widget olarak gösterebilirsiniz.Hatta biraz kurnazlık yapıp yazdığınız yazıyı düzenle diyerek editörün altında ki eklenti ayarından görüntülenme sayısını arttırabilir böylece daha fazla görünmesini istediğiniz sayfaları en üste çıkarırsınız.
WP Page Numbers
Sayfalama eklentisi
Wp Robot 3
WP Robot Amazon, Clickbank, Youtube ve eBay gibi birçok farklı kaynaklardan gelen içerik olarak arayabilirsiniz!
Şu anda WP Robot günlüğünüze otomatik, Yahoo Answers sorular ve cevapları, Youtube videoları, hedefli makaleler, Flickr fotoğraf ve Clickbank reklamlar Amazon ürün Mesajları, eBay müzayede ekleme ve tabii hangi mesaj tür üzerinde oluşturulacak tam denetime sahip yeteneğine sahiptir ! Orada daha farklı içerikli orada autoblogs oluşturabilirsiniz hiçbir autoblogging yazılımdır!
Hemen altını çizmek istiyorum wp robot eklentisi ücretlidir.Korsan kullanımdan sorumlu değilim.Satın alın kullanın diyeceğim ama sanmıyorum çoğu kişi w a r e z kullanacaktır.Ben gene de sorumluluğunu üstümden atayım.
Her eklentiyi yükleyince ağda etkinleştirini tıklayın.Eklentileri wordpress mu kurulmadan yüklememeniz gerekiyor.
Tema olarak Gabfire wordpress temalarından birini (ücretlidir) yada internette araştırarak google da wordpress google adsense theme diye aratarak yada forumda google adsense teması satan arkadaşlardan satın alarak sisteminize kurabilirsiniz.Kullandığınız tema da kod hatalarının olmamasına dikkat edin.Siz etmeseniz de Google eder.
Burada dikkat etmeniz gereken nokta ağ yöneticisi ile admin paneli birbirine karıştırmamanız.Daha açıklayıcı ifade ile ağ yöneticisi tüm ağı kontrol eden üye statüsünde admin ise o ağa üye olan geniş yetkileri olan üye.Nasıl ki siteye yazar atıyoruz,editör atıyoruz ve belirli yetkiler veriyoruz öyle düşünün.
Temamız da kurulduğuna göre can alıcı nokta şimdi başlıyor.Belki biraz uzun yazı ama açıklayıcı olmak adına elimden geldiğince yazmaya çalışıyorum.
Eklentileri kurup ayarlarını yaptığınızı düşünerek blog açmaya başlayabiliriz.Eklentilerinde ayarlarını uzun uzadıya anlatmayayım yoksa iyice uzayacak konu.Biraz araştıralım değil mi?
Wordpress mu kurulurken iki seçeneğiniz var.1. subdomain olarak r10.blogadi.com,2. blogadi.com/r10. Tabii subdomaine kurmak daha mantıklı olacaktır.Ama dilersenizde subdomain olmadan da / dan sonra blog adı gelecek şekilde ayarlayabilirsiniz.Fakat bu ayarı sadece bir kereliğine yapabilirsiniz.Bunun için doğru karar verip ona göre ayarlarını yapmanız lazım.Ağ yöneticisindeyken ayarlar bölümünden üyelerin siteye kayıt olmasını etkinleştirin.Admin panelinden çıkın yada başka bir web taraycııdan siteye girerek siteye kayıt olun.Kendinize sanki blogcu.com da blog açarmış gibi blog açın.Ama blog adınızın adına dikkat edin.En çok hangi kelimeler aranıyorsa o kelimelere yoğunlaşın.Bu aralar tablet pc kelimeleri revaçta mesela.Blog açıyorken domaininiz tabletpc.blogadi.com olursa hem daha fazla ziyaretçi çekersiniz hemde Google da daha iyi yükselirsiniz.Bu yer mi hayır.Wordpress te kalıcı bağlantıların ayarlarını yapıyorken özel yapıyı işaretleyip /%postname%/ giriyoruz.Böylece domainden sonra içeriğinizin başlığı gözüküyor.İçeriğiniz tablet pc ye yönelikse uygun kategori başlıkları seçmeniz faydanıza olacaktır.Örnek kategorileme yöntemi
Apple>Apple İpad
Samsung>Samsung Galaxy Tab
vs.Tabii girilen içeriğinde başlığını bu kelimelerden seçerseniz seoya büyük katkısı olacaktır.Misal bir içerik oluşturdunuz ve içeriğinizde Appale ipad ile ilgili bilgiler var.Örnek link şöyle olabilir.
tabletpc.blogadi.com/apple/apple-ipad/apple-ipad2-satisa-sunuldu gibi olabilir.Tabii bunu WP robot kullanarak yapıyorsanız wp robot rss çektiğiniz sitedeki başlığı kullanacaktır ama siz kendiniz değiştirebilirsiniz manuel olarak.Alan adında ilgili kelime ne kadar fazla olursa aramalarda yükselmenizde o kadar iyi olur ama çok abartmamak da yarar var.
Wp robot ile Amazon,Clickbank,Youtube ve eBay gibi sitelerden veri çekebilirsiniz.Ama siz bir siteden rss ile veri çekmek istiyorsunuz o zaman campaingden RSS seçeneğini seçip istediğiniz siteden rss ile istediğiniz kategoriye veri çekebilirsiniz.Dilerseniz de kelime filtresi yaparak sadece belirlediğiniz kelimelerden olan içeriği sitenize çekersiniz size kalmış artık.Bir başka seçeneğiniz daha var ama o biraz zahmetli fakat daha garantili.O da Article Spinner yazılımları.Bu yazılımlar elinizdeki bir yazıyı içindeki kelimelerin eş anlamlılarını bulup değiştirerek size özgün bir makale şeklinde sunabilir.Yalnız Wp robot gibi bu programlarda ücretlidir.
Sisteme sadece yazı içerikli blog açmanız mantıksız olur.Resim,video,oyun gibi alt alanlar açıp daha fazla üye ve ziyaretçi çekebilirsiniz.Özellikle resim ekleyerek Google İmages da yükselebilirsiniz.E-book piyasası da internette en çok ziyaretçi çeken sektör.Fakat hep dediğim gibi;ziyaretçinin bir daha ki sefere sitenize girebilmesi için alan adınızın kolay olması şart.
(Bazı arkadaşlar buraya kadar okuyup sadece tek bir blog açacağını düşünebilir.Ama benim burada anlatmak istediğim kendinize ait farklı içeriklerde blog açmanız.Zaten wordpress mu kullanma amacımız bu.Bir nevi Blogspot inşaa ediyorsunuz.)
Size bir önerim daha var içerik kısmı ile ilgili.Wordpress in text pressor eklentisi.Tabii bu eklenti de ücretli.Bu eklenti ne işe yarıyor hemen belirteyim.Elinizde PLR makaleler olduğunu düşünelim.Bu PLR makaleleri istediğiniz zaman istediğiniz kategoriye istediğiniz kullanıcı adında eklemeye yarıyor.Eklenti sayesinde daha önceden içerik girip istediğiniz zaman yayınlanmasını sağlayabilirsiniz ve sürekli blogunuz güncel kalmış olur.
Açılan bloglara eklediğiniz içerikleri belirli aralıklarla güncellemeniz Google gözünde itibarınızı yükseltecektir.Çünkü bu sayede sitenizde ki verileri kontrol ettiğinizi,ciddi anlamda siteniz ile uğraştığınızı düşünecektir.Tabii güncellemeden kasıt içeriğe düzenle deyip sadece tarihi düzenlemek değil.Bir kaç kelimenin,cümlenin güncellemesinden bahsediyorum.
Gelelim etiket olayına.Eklentilerden simple tag kurmamız gerektiğini belirtmiştim.OpenCalais,Alchemy gibi etiket bulut sitelerine kayıt olarak bize verilen şifreleri simple tag ın administrator menüsünden ilgili yerlere giriyoruz.Sonrasında eğer otomatik etiket seçeneği işaretli ise zaten otomatik etiket atanacaktır.Ama dilerseniz sizde yazılarınıza tek tek girip editörün altındaki menüden tek tek etiketleri seçip konunuza ekleyebilirsiniz.Çoğu arkadaş o kadar çok etiket basıyorki neredeyse içerikten fazla etiket oluşuyor.Bu çok yanlış.En fazla 5-6 adet girmeniz kararında olacaktır.Zaten etiket avcısı ile sitenize arama motorundan birisi gelirse direkt etiket olarak yazılacaktır.
Eski yazılarınıza can katmak istiyorsanız içeriklerinize kendiniz bir iki cümlede olsa yorum girmeniz.Günde bir kaç içeriğe içerikle alakalı yorumlar girmeniz konularınızın canlı olduğunu,ziyaretçilerin konularınıza ilgi alaka gösterdiğini Google a hissettirecektir.
Bunlarda halloldu.Reklam işine geldik.Gooogle adsense dan uygun renk ve boyutlarda reklamlar oluşturuyoruz.Bu reklamlar text de olabilir ama çoğu kullanıcı resim reklamlara tıklıyor.Özellikle yabancılar.Tabii iyi bir kanal ve kelime filtresi yapmanız da mantıklı olacaktır.Mutlaka sitenizde içeriğinizle alakalı reklamlar göstermeye çalışın.İpad ile yazı okuyan kişi kalkıp da yüz kremi reklamına tıklamaz.İpad in çakma versiyonunun reklamı olursa daha çok tık alır.Yazınızın başına,ortasına ve sonuna reklam kodları yerleştirerek kazancınızı katlayabilirsiniz.Özellikle reklamdan hemen sonra içeriği göstermeniz tıklanma oranınızı arttıracaktır.Biraz php biliyorsanız yada araştırma yöntemi ile div kodlarını kullanarak bunu da halledebilirsiniz.
Reklamdan daha fazla gelir elde edebilmek için Google Adsense ın sunmuş olduğu keyword tool aracı ile kelimelerin aranma oranına bakabilir,hangi kelimeye ne kadar ücret ödendiğini görebilir ve buna göre de içerik üretebilirsiniz.Hangi kelimede ki reklamın çıkmasını istiyorsanız o kelimeyi yazınızda vurgulamaya özen gösterin.
Diğer bir kelime ücretini öğrenme aracı ise http://www.keywordspy.com .Bu siteye üye olmadan da istediğiniz kelimelerin tık başına ne kadar verdiğini görebilirsiniz.Ama ücretli üyelik alarak daha ayrıntılı istatistikler tutabilirsiniz.Tabii bunun için profosyonel olmanız şart.Başlangıç seviyesindeki kullanıcılar için önerilmez.Para kazanmaya başlayın o zaman alırsınız müsrifliğe gerek yok.
Neredeyse unutuyordum.Tek bir adsense hesabı kullanmayın.Bunun yerine kardeşiniz,amcanızın oğlu,arkadaşınızla anlaşın ve mümkün olabildiğince farklı adsense hesapları ile reklam yayınlayın.Bir kişinin hesabı banlansa bile diğerleri devam edebilir para kazanmaya.
Bloglarınız açıldı her şey yolunda gidiyor.Ama yapacaklarımız bununla sınırlı değil.Eklediğiniz içeriklerin hitini arttırmanız lazım.Bunun için yapmanız gereken backlink çalışması yapmak olacak.Backlink çalışması olarak imleme,dizinlere kayıt,blog ve profil link,hatta ücretsiz bloglardan hesap açmak sayılabilir.iWebtool dizinine kayıt olmanız neticesinde sitenizin değeri daha da artacaktır.iWebtool da aynen dmoz gibi bir dizin sitesidir.Dmoz a blogunuzu açtığınız gün gidip başvurmayın.Boş bir içeriğe kimse onay vermez.Aşırıya kaçmadan ama yavaş yavaş ilerlemeniz de fayda var.Siz bir anda tüm blogları binlerce siteye eklemeye çalışırsanız Google gözünde spama düşersiniz.Blog backlink çokda tavsiye etmediğim bir yöntem.Çünkü Google sistemi değiştiriyor ve bu durumuda göz önünde alarak farklı uygulamalar geliştiriyor.Blog backlink kastığınız blog teknoloji sitesi ama yorum atacağınız sitenin içeriği sağlıksa Google bu durumu yadırgayabilir.Belki hemen olmasa da uzun vade de çok büyük zararlarını göreceksinizdir.Mümkün olduğunca doğal davranın,kendinizi kasmayın.Google a program olduğunuzu hissettirmeyin.Hatta gerekiyorsa yaptığınız işlemleri el ile yapın.Programla da yapacaksınız bile abartmayın.
Youtube gibi sitelere video yükleyin ve içerisine sitenizin adını koyun.İçeriğinizle alakalı olmasına özen gösterin.iPhone tanıtımı yapan bir video varsa iphone için açmış olduğunuz bloga yönlendirin.
Bir diğer yapacağımız iş de blogları birbirine bağlamak.Yani site içi optimizasyon.Peki nasıl sağlayacağız bu optimizasyonu çok basit.Wp robot kullanarak diğer bloglarımız daki içerikleri rss ile bloga ekleyeceğiz.Tabii içerikle rss çektiğimiz sitenin içeriğini aynı veya yakın olması daha iyi olacaktır.Wp robot yardımı ile rss çekiyorken kelimeye göre rss çekme işlemini yapın.Yani belirlediğiniz kelimelerden olan içerikleri rss ile çekin.Bu sayede tüm blogda ki içeriği başka bloga çekmemiş olursunuz.Rss demişken hemen belirteyim.Feedburner kullanmanızda yarar var.Bloglara belirli içerikler girdikten sonra feedburner aboneliği başlatın.Ve bloglarınıza rss bülten aboneliği koyarak geri dönüşümlü ziyaretçi çekin.
İmleme den çekinmeyin.Popüler imleme sitelerinde bir kaç hesap açıp,içeriğinizi belirli aralıklarla imleyin.Ama yazıyı yazınca hemen imleyip ziyaretçi beklemeyin.Sanki hiç para için kasmıyormuşsunuz gibi takılın.Hobisine gibi.Ama tedbiri de elden bırakmayın.İmlediğiniz hesapları arada sırada pingleyin.Sadece kendi sitenizi değil başka siteleri de imleyin.Özellikle stumbleupon ile imlemek daha kolay.Hesabınızın popülaritesini arttırın ki bloglarınızı da imlediğinizde sizi takip edenler olsun.Mutlaka twitter da hesap açın ve linklerinizi burada paylaşın.
Facebook fan sayfası oluşturun.Ya ücretli yada ücretsiz bir şekilde üye sayınızı arttırmaya özen gösterin.Wordpress kullanıyor olduğumuza göre nimetlerinden yararlanmalıyız.Splash reklam eklentisini kullanarak facebook fan sayfamızı site açılışında ziyaretçilerin beğenmesi için ekleyebiliriz.Bakınız shiftdelete.net .Linkedin gibi bir iş ağında hesabınızın olması çok iyi olacaktır.Özellikle contact listeniz varsa elinizde bunları hesabınıza ekleyerek popülerliliğinizi arttırmış olursunuz.Eğer açtığınız blog içinde özellikle finans sektörü ile alakalı içeriklerinizi bu sitede paylaşarak kendinize yeni üyeler çekebilirsiniz.
Adf.ly gibi gerçek ziyaretçi gönderen sitelerden trafik satın alın.Ücreti epey bir düşüktür.10.000 ziyaretçi için yaklaşık 10 dolar ödüyorsunuz.Hem alexa değeriniz düşer,hemde ziyaretçileriniz arasında o içerikle ilgilenen ve sitenize buradan gelen kullanıcılar olabilir.Başka trafik siteleri de mevcut tabii.Sanırım bux.to da sitenize ziyaretçi gönderiyordu.Yanlış biliyorsam düzeltin.
Evet arkadaşlar bende bugünden itibaren bu sistemi denemeye başladım ve olumlu geri dönüşler alıyorum yavaş yavaş.Olmaz,yapılamaz,tutmaz diye bir şey yok.Sitede parayı çuvalla götüren arkadaşlar mevcut.Tabii kısmet bu işler.Ben açarım tutmaz da sizin ki tutar alır başını gider.Buraya kadar anlattıklarımı doğru dürüst okuduysanız problem yok.Para gerektiren araçlar var ama kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez.Bu iş öyle sponsor host,sponsor domain sıfır sermaye ile dönecek iş değil.Yalnız belirteyim;burada uygulayacağınız işlemlerden doğacak kar ve zarardan sorunlu değilim.Ben sadece bilgimi paylaştım.Nasıl ki kar ederseniz ortak olamayacağım gibi zarar ederseniz de ortak olmayacağım.Bunu göz önünde bulundurun.
Benden size bir kaç tüyo:
- Sistematik çalışın.Ne zaman ne yapacağınızı planlayın.
- Ekip halinde başlayın.Tek başınıza zor olacaktır.Bir kaç arkadaşınızla ortak olun.
- Görev dağılımı yapın.Kimin ne yapacağı,neyle sorumlu olduğunu belirleyin.
- Her zaman güncel ve tetikte olun.Bir saate dünya tersine dönebiliyor,Japonya yer ile yeksan olabiliyor.
- Açtığınız blogları hit kelimelerden seçin.Özellikle gündeme bomba gibi düşen başlıkları taşısın.Samsung Galay S II gibi.
- Hemen pes etmeyin.Bu gün açtım bir hafta uğraştım bunaldım demeyin.
- Analiz yapın.Ziyaretçileriniz nereden,hangi kelime ile gelmiş,ne kadar durmuş,ne zaman çıkmış analiz edin.
- Aşırı reklam ile ziyaretçileri bıktırmayın ama reklamsız da bıraktırmayın.
- Ana blogunuzda blogcu gibi popüler içerikleri yayınlayın.Diğer bloglara link verin.
- Popüler olduğunuzda blog açılmasına müsade edin.İlk başlarda blogları sadece siz açın.Ziyaretçilerin blog açmasına izin vermeyin.Eğer sistem tutarsa blog açmayı serbest bırakıp tema içerisine de kendi reklamlarınzıı gömün.Bu sayede onların blogundan da kar edersiniz.
- Üyelerinizi maille bilgilendirin.Bloglarınıza giren üyelerinizi e-bülten üyesi olmalarını isteyin.Belirli aralıklarla üyelerinize mail gönderin.
- Bloglarınızın birbirlerine olan linkleri do-follow dışa çıkan linkleri nofollow yapın.
- Spam yorumları onaylamayın ve ip lerini banlayın.
Daha da ne söyleyeceğim artık yeter.Bundan sonrası top sizde.Yok o neydi,şunun anlamı ney,bu konuda bana da yardım etsen de bende başlasam,Cazibe gibi bu neki böleee gibi soru ve sualler cevapsız kalacaktır.Her şeyde hazırcı olmayalım.Araştıralım,öğrenelim,kendimizde bir şeyler ortaya katalım.Yukarı daki yazdıklarımı zaten giriş seviyesindeki kullanıcılar bile anlayacaktır.Bilmedikleriniz de varsa forumda var.Ama yok hiç bir şey anlamadım diyorsanız daha da açıklayıcı olamam.Epey bir yol kat etmeniz gereklidir o zaman.Bu paylaşımı da unutmayın.Silver kategorisinde açacaktım ama üyeler arası sınıflandırma olmaz herkes nasiplensin dedim.Kötümü etim
R10.net Constantine38 den alıntıdır.