İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

www.adres.com TARİH Mİ OLUYOR?

Y

yaBgu

Misafir
merhabalar

bu hafta içerisinde bir internet sitesinde gördüğüm fakat okumaya gerek duymadığım haberi bir gazetede gördüm ve okudum ama hâla olayı çözmüş değilim nasıl olacak bu iş? icann vs.

altta yazan haberi okursanız yorumlarınızı bekliyorum

Anadilde Internet sistemi Türkiye’de

Haberler ( 15 Nisan 2005 - 08:30 )

Beliz Kudat


Anadilde Internet Adresi (ADIA) sistemini geliştiren Koreli Netpia şirketi, Netpia Türkiye’yi faaliyete soktu. Sermaye ortaklığı modeliğiyle faaliyete geçen Netpia Türkiye’nin genel müdürlüğünü ise Koray Kocagöncü üstleniyor. 1997’de Koreli ilköğretim öğrencilerinin anadilde Internet’i kullanabilmeleri için Hükümet kararıyla geliştirilen ve 1999’da özel sektörün kullanımına sunulan ADIA yerel dilde Internet ya da e-posta adreslerini yazmak için geliştirilmiş bir sistem. Internet’e girmek için ‘www’ yazmaya ya da İngilizce uzantılara gerek kalmıyor. ADIA hizmetinin 95 dilde desteğini veren Netpia, Ana Dilde E-posta hizmetinin yanı sıra, Harita hizmeti, Anahtar Sözcük İlan hizmeti gibi farklı çözümler de sunuyor. ADIA’nın mobil platformlar için geliştirilmesine de devam ediliyor.

Geçtiğimiz hafta ülkemizi ziyaret eden Kore Cumhurbaşkanı’nın beraberindeki heyetle birlikte Türkiye’ye gelen Netpia Kurucusu ve Başkanı Pan Jung Lee, Kore’de sistemin yaygınlaşmasıyla Internet kullanımında ciddi bir patlama yaşandığını belirtti. ADIA’nın devreye girmesiyle e-devlet uygulamalarının kullanımı ve e-ticaret hacminde ciddi artışlar gözlemlediklerini kaydeden Lee, aynı gelişmelerin Türkiye’de de yaşanmasını ümit ettiklerini belirtti. Lee, sistemi geliştirme süreçlerini şöyle anlattı: “ADIA bir ihtiyaçtan dolayı ortaya çıktı. O zamanlar alan adı işiyle ilgileniyordum ve Kore Hükümeti bünyesindeki NIC (Network Information Committee)’ye de üyeydim. İlk işimiz ilköğretim okullarına alan adı sağlamaktı. Uğraştıkça bu işin çok zor olduğunu anladım. Özellikle ilkokul öğrencileri için bu çok zordu. İngilizce yazmaları gerekiyordu. Komite’ye öneri getirdim ve biz bu işi Korece yapalım dedim. Komite de kabul etti ve biz de işe koyulduk. Daha sonra kamu ve özel sektöre yayıldı. Cumhurbaşkanımız, milletvekilleri de web sitelerini bu sistemle yaptılar.” Geçtiğimiz günlerde Tayland Prensesi’nin de merkezlerini ziyaret ettiğini ve bu sistemi Tayland’da uygulamaya başladıklarını söyleyen Lee, Bulgaristan, Moğolistan gibi birçok ülkede ADIA’nın kullanıldığını belirtti. 2005 yılı sonuna kadar Netpia’nın 12 ülkede daha pazara gireceği, yıl sonuna kadar 30 ülkede faaliyet gösteriyor olacağı öğrenildi. Ayrıca 2006’da 10 ülkede daha faaliyete geçileceği belirtildi.

Internet kullanımını tetikleyecek

Netpia Türkiye Genel Müdürü Koray Kocagöncü, ADIA’nın Internet kullanımını kolaylaştırarak devletin şeffaflaşması, hizmetlerin kullanılması ve e-ticaretin artmasını sağladığını ifade etti. Dünyada e-ticaretin yüzde 95’inin İngilizce’yi kullanmak durumunda olduğunu ancak Internet kullanan nüfusun yalnızca yüzde 35’inin İngilizce bildiğini kaydeden Kocagöncü, sistemin e-ticaretin gelişmesine katkıda bulunacağını vurguladı. Kocagöncü, “Programın yaygınlaşmasıyla Korece Internet adresi sorgulamaları günlük 5-6 binden, 20-30 milyonlara çıkmış. Kore, bu rakamlarla ITU Sayısal Erişim Endeksi’nde 24’üncü sıradan 4’üncü sıraya çıkmış bulunuyor. Şu an Kore’nin nüfusu 45 milyon ve 30 milyon kişi Internet kullanıyor. Bu kullanımda ADIA’nın katkıları büyük. Biz de Türkiye’de sistemin getirdiği kullanım kolaylıklarını her platformda anlatacağız. Internet dil ya da yaş farkı gözetmeksizin artık her kesim tarafından kullanılabilecek. Bizim için sonuç çok önemli. Umarız ülkemizde de bu yüksek rakamlara ulaşabiliriz” şeklinde konuştu.
 

ufukaykut

0
İyinet Üyesi
Onaylı Üye
Katılım
7 Mart 2005
Mesajlar
913
Reaction score
0
Konum
Marmaris
Amerika bu işi bırakır mı Korelilerin çabaları boşuna...
 
Y

yaBgu

Misafir
:) orası öyle ama yani bir çok ülkede bu hizmet veriliyormuş.. yani nası veriyorlar onu anlamış değilim adres çubuğuna "çalışma bakanlığı" yazınca onu exp vs. başka bir tarayıcı nası algılıyor.. yani belki ona özel bir tarayıcı vardır.. exp sanmıyorum böyle bir şey olsun herhalde bunlar da türkçe karekterleri alan adları gibi yani aşk.com için xu-ak.com aliyorsun vs. vs. yorumlarınızı bekliyorum.
bir de işin ilginç tarafı bugün piyasada domain işi yapan bir çok şirket var amerikada .. hele birde japonlarda dadandı bu işe bu aralar... neyse bu adamlar nası bu kadar yatırım yapıyorlar hâla (.com, .net, .org) için bahsediyorum.. en basit örneği nokta.com milyon dolarlar yatırdı bu işe... bir de bir sürü absuruk isimlerde alıyor.. kıvılcım desen o da hâla isim almaya devam ediyor.. yani bu adamlar bu işin piri sayılırlar ki bu olay güya 1997 yılından beri varmış haberleri vardır herhalde...
 

drstranger

0
İyinet Üyesi
Katılım
1 Kasım 2003
Mesajlar
467
Reaction score
0
yaw, bunun abd menseli herseyi seven bizler icin bir anlam ifade edecegini sanmıyorum, adamlar bence gercekten mantıklı birseyler yapmıs, ama kendi toplumları icin...
sonucta internet bi anlamda latin harfler üzerine kurulmus ne kadar sen japonca hazırlanmıs siteye de girsen, latince olarak ilgili sitenin ismini yazıyorsun...
adamlar simdi kargacık burgacık alafabelerine gore alan adları turetebiliyor.
bence ii bi gelisme
 
Y

yaBgu

Misafir
bir de işin arama motorları kısmı var google amca ne yapacak yani ne bileyim bu konuda fikirleri olan arkadaşlar varsa paylaşsınlar :)
 
O

OLTA

Misafir
kendisi dns veriyor onu kullanıyorsun, adresleri kendi çözüyor
çok basit bir şey
 

Aforizmalar

0
İyinet Üyesi
Katılım
29 Nisan 2004
Mesajlar
1,276
Reaction score
0
Konum
Türkiye
bunlar özel şirket girişimleri. pirim vermezler. böyle şeylerin standartları 10 yıl tartışıldıktan sonra hayata geçiriliyor.
 

iyimi

0
İyinet Üyesi
Katılım
14 Temmuz 2004
Mesajlar
440
Reaction score
0
Konum
Mersin
Bu işler öyle kolay deil Aforizmalar'ın da dediği gibi. Yerel dilde site ismini artık zaten kullanabiliyorsunuz, ama bunun için de i-nav plug-in'ini yüklemeniz gerekli, bahsedilen sistem de bu şekilde çalışır bi eklenti yüklemeniz gerekir bilgisayarınıza ki bunu kabul ettirip başarı sağlamak kolay bi iş değildir, bugün kaç kişi türkçe domain kullanan sitelere giriyor veya bu olay ne kadar yaygınlaştı? Hadi ben ağaç.com diye site yaptım amerikalı ğ harfini nerden bulup girecek benim siteme? İnterneti yerelleştirdiğiniz zaman bunun anlamı kalır mı? Ben yaptım oldu zihniyeti bence başarılı olması pek mümkün değil, kaldı ki uluslararası bir organizasyonun desteği de görünmüyor kendi kendilerine gelin güvey oluyorlar gibime geldi..
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Üst