İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Yapabilecek var mı ? :)

Silence-

0
İyinet Üyesi
Reaction score
26
Arkadaşlar CON diye klasör oluşturamıyorum.Hata veriyor windows izin vermiyor.Yapabilen var mı? Merak ettim.

CON diye klasör açılmamasının nedeni ise şuymuş ;

Microsoft’u kuran kişi Bill Gates‘e, küçüklüğünde arkadaşları hep CON diye seslenirlermiş ve Bill Gates’de bu isimden nefret etmiş onun için Windosu işletim sistemini tasarlarken, ''Con'' isminde bi dosya açılmasını yasaklamış:)

0nur

0
İyinet Üyesi
Reaction score
12
dos'ta ki bazı komutlardan biri olduğu için dosya ismiyle karışmasın diye öyle yapılamıyor. Hikayeyi yazanda iyi sallamış ama :)

PutTLD

0
İyinet Üyesi
Reaction score
13
dos'ta ki bazı komutlardan biri olduğu için dosya ismiyle karışmasın diye öyle yapılamıyor. Hikayeyi yazanda iyi sallamış ama :)

Merhaba

Onur nicli kullanıcının da dediği gibi windows işletim sistemindeki komutlardan biri olduğu için oluşturulamıyor

Bunun gibi 3-5 isim daha var...

En kolay anlama yolu "başlat>calıştır>cmd" yazdığınızda cmd.exe dosyası calısıyor
"başlat>calıştır>con" yazarsanız bir yazılım başlatılmaya çalışılıyor fakat hata veriyor deneyebilirsiniz...

con diye klasör olursa işletim sisteminin kafası karışacağı için yasaklanmış, zaten üç kuruşluk aklı var :)

c: dizinindeki "ntldr" dosyasını sildiğinizde bile işletim sistemi başlamıyor düşünün artık :)

Her neyse konu çok dağıldı :)

iyi geceler
Egemen.

DincerAydogdu

0
İyinet Üyesi
Onaylı Üye
Reaction score
29
con komuttan ziyade bir yardımcı operatördür. copy con şeklinde kullanılır. Amacı yeni bir dosya oluşturmak ve içine dilediğiniz satırları yazmaktır. Ta ki ctrl+z tuşuna basana kadar kayıt eder. (copy con test.bat). con şeklinde directory açarsanız copy'den sonra giriş dizini olarak anlaşılabileceği için dizinin açılması toptan yasaklanmıştır. İlla böyle bir dizin açacağım benim için ölüm kalım meselesi derseniz linux ya da benzeri bir işletim sistemi ile boot edip hdd'yi mount ederseniz açabilirsiniz. Ya da herhangi bir dizini açtıktan sonra yeniden adlandır deyip ismi yazıp sonuna ascii 255 (sol alt + numpad 255) girerseniz de açabilirsiniz fake şekilde.

Ayrıca açılamayan dizinler bunlarla sınırlı değildir. Yine copy tarafından kullanılan lpt1, com1, nul vs gibi aygıtları da kullanamazsınız. Bunlar da eskiden copy'den sonra > ile print etmek ya da başka aygıta göndermek için kullanlan aygıt takma adlarıdır. (alias) (Unix türevlerindeki /dev).

Özetle diyebilirim ki basit bir mimari hatadır. Geriye uyumluluk açısından da hala vazgeçilmemiştir. Unix türevleri bunu çok basit bir şekilde becerebilirken /dev/device şeklinde MSDOS mimarisi bu konuda sınıfta kalmaktadır.

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.