Türkiye'nin En Eski Webmaster Forumu İyinet'e Hoşgeldiniz!

Yapay Zeka ile Resim Yapma Nasıl Olur? Adım Adım Rehber

İyinetSEO

0
İyinet Ekibi
Onaylı Üye
Açılan Konu
124
Yapay zeka ile resim yapma, birkaç yıl önce grafik bilgisi gerektiren bir işti; bugün tarayıcıda bir kutuya yazdığın cümleyle başlıyor. Reklam görseli, blog kapak fotoğrafı ya da sunum için illüstrasyon üretmek isteyen herkes aynı yoldan geçiyor: doğru araç, doğru komut ve doğru ayar.

Yapay Zeka ile Resim Yapma Nedir?​

Bu yöntemde model, milyonlarca görsel ve metin eşleşmesiyle eğitilir; sen bir metin istemi (prompt) yazarsın, model bu metni piksele çevirir. Kullanılan iki ana teknoloji var: difüzyon modelleri (gürültüyü adım adım temizleyerek görsel üretir) ve metinden görsele dönüştürücüler. Pratikte hepsi aynı şeyi yapar: tarif ettiğin sahneyi sıfırdan oluşturur.

Araçlar iki gruba ayrılır. Bulut araçları ücretsiz ya da kotalı planla tarayıcıda çalışır; hesap açar, istemi yazarsın, sonucu indirirsin. Yerel kurulumlar ise kendi bilgisayarında çalışır, sınırsız üretim sunar ama güçlü ekran kartı ister. Yeni başlayan için doğru sıra önce bulut aracında mantığı öğrenmek, sonra gerekirse yerel kuruluma geçmektir.

Kaliteyi belirleyen şey modelin markası değil, istemin netliğidir. "Güzel bir dağ manzarası" zayıf bir istemdir; "gün batımında karlı dağ, ön planda çam ormanı, geniş açı, sinematik ışık" çok daha iyi sonuç verir.

Yapay Zeka ile Resim Nasıl Yapılır?​

1. Bir araç seç ve hesap aç: bulut tabanlı bir metinden görsel üreticisiyle başla.
  2. İstemi İngilizce ya da Türkçe net yaz: özne, ortam, ışık, açı ve stil belirt.
  3. En-boy oranını seç: kare 1:1, sosyal medya için 4:5, kapak için 16:9.
  4. Stil etiketi ekle: fotoğraf, illüstrasyon, 3B render, suluboya gibi.
  5. Negatif istem kullan: "bulanık, bozuk eller, filigran" gibi istenmeyenleri yaz.
  6. İlk 4 sonucu karşılaştır, en yakınını seç ve varyasyon üret.
  7. Detay düzeltmesi için istemi tek tek değiştir, aynı anda her şeyi değiştirme.
  8. Sonucu yüksek çözünürlükte indir ve gerekirse büyütme aracıyla netleştir.

İstem (Prompt) Yazmanın Altın Kuralları​

Sıralama önemlidir: özne, eylem, ortam, ışık, kamera, stil. Kısa ve net cümleler uzun karmaşık metinden daha iyi çalışır. Çıktıyı beğenmediysen modeli değil istemi değiştir; çoğu hayal kırıklığı bu yüzden olur.

Ne İşe Yarar ve Kimler İçin Uygun?​

Blog yazarları kapak görselini stok fotoğraf lisansı ödemeden üretebilir. E-ticaret satıcıları, ürünü farklı arka planlarda göstermek için sahne görselleri oluşturabilir. Sosyal medya yöneticileri, kampanya görselini aynı gün içinde birden fazla formatta hazırlayabilir. Eğitimciler ise ders materyali için şema ve illüstrasyon üretebilir.

Ticari kullanım kuralları araca göre değişir; bazı ücretsiz planlar üretilen görselin haklarını sınırlar. Yayına almadan önce aracın kullanım şartlarını okumak, sonradan telif sorunu yaşamamak için şarttır.

Sık Yapılan Hatalar
  • Çok genel istem yazıp modelin "hayal gücüne" bırakmak.
  • Aynı anda on farklı parametreyi değiştirip neyin sonucu etkilediğini kaybetmek.
  • Üretilen görseli hiç kontrol etmeden yayına almak (bozuk el, yazı, filigran).
  • Ücretsiz planın ticari kullanım sınırlarını okumamak.

Sonuç
Yapay zeka ile resim yapmanın sırrı araçta değil istemde: özne, ortam ve stili net yaz, negatif istem kullan, sonucu mutlaka kontrol et. Bulut aracıyla başla, ihtiyaç büyürse yerel kuruluma geç. Üretilen görseli yayına almadan önce ticari kullanım lisansını doğrula.